Οι Anonymous είχαν κηρύξει «πόλεμο» στον Γιαν Φαμπρ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 16:06 Οι Anonymous είχαν κηρύξει «πόλεμο» στον Γιαν Φαμπρ

Οι αμφιλεγόμενες καλλιτεχνικές επιλογές του παραιτηθέντος προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών Γιαν Φαμπρ δεν περάσαν απαρατήρητες από την ομάδα χάκερ Anonymous.

Οι αμφιλεγόμενες καλλιτεχνικές επιλογές του παραιτηθέντος προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών Γιαν Φαμπρ δεν περάσαν απαρατήρητες μόνο από το ελληνικό κοινό αλλά και από την ομάδα χάκερ των Anonymous.

Τον Οκτώβριο του 2012, η αποκάλυψη ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ταινίας του Bέλγου καλλιτέχνη οι ηθοποιοί πετούσαν γάτες στον αέρα είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων. Και λίγους μήνες αργότερα, ο Φαμπρ είχε ξαναβρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας διότι στο πλαίσιο ενός άλλου έργου ανάγκασε αράχνες να περπατήσουν σε ένα διάδρομο γεμάτο ξυραφάκια.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, η Anonymous δημοσίευσαν το 2013 ένα βίντεο με τίτλο «Επιχείρηση Γιαν Φαμπρ» στο οποίο κατηγορούσαν τον βέλγο καλλιτέχνη για κακοποίηση ζώων.

Η ομάδα χάκερ Anonymous είχε ανεβάσει βίντεο κατά του Φαμπρ στο Youtbe το 2013
Η ομάδα χάκερ Anonymous είχε ανεβάσει βίντεο κατά του Φαμπρ στο Youtbe το 2013

«Όπως γνωρίζετε προσφάτως ένα βέλγος καλλιτέχνης ονόματι Γιαν Φαμπρ έκανε μια ταινία στην οποία χρησιμοποίησε και κακοποίησε γάτες πετώντας τες στον αέρα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε εμείς να το παραβλέψουμε», αναφερόταν στο μήνυμα.

«Ζητάμε να γίνει κάτι για τον Γιαν Φαμπρ και αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι τέτοιο, τότε θα το κάνουμε μόνοι μας. Την περασμένη εβδομάδα ρίξαμε την ιστοσελίδα του επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό ήταν μόνο μια προειδοποίηση από εμάς στον Γιαν Φαμπρ. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», προσέθεταν οι Anonymous.

Ο υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς μαζί με τον Γιαν Φαμπρ
Ο υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς μαζί με τον Γιαν Φαμπρ

Πράγματι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις 15 Απριλίου του 2013 η προσωπική ιστοσελίδα του Φαμπρ «έπεσε». Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η «εξαφάνιση» του σάιτ του βέλγου καλλιτέχνη από το διαδίκτυο φαίνεται πως ήταν έργο των Anonymous, οι οποίοι στο βίντεο που είχαν ανεβάσει στο youtube προειδοποιούσαν ότι οι αρχές δεν είχαν κάνει τίποτα για «τον τρόπο με τον οποίο ο Φαμπρ συμπεριφερόταν στα ζώα». «Δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε τέτοια συμπεριφορά στα ζώα στο όνομα της τέχνης», τόνιζε η ομάδα χάκερ.

Δείτε το βίντεο: 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση