Η Ελλάδα της κρίσης πάει Κάννες. Οι ΄Ελληνες του Φεστιβάλ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 09:50 Η Ελλάδα της κρίσης πάει Κάννες. Οι ΄Ελληνες του Φεστιβάλ
Μια παραγωγός, ένας σκηνοθέτης, δυο ηθοποιοί και ένας μουσικός. Είναι όλα «δικά μας» παιδιά και βρέθηκαν στο 69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.
 
«Ευχαριστώ την επιμονή των Ελλήνων παραγωγών, σε μια χώρα που βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, να επιδιώκουν τις συμπαραγωγές και να παράγουν ταινίες που... γυρίζουν τον κόσμο!». 
 
Μπάμπης Παπαδημητρίου
Μπάμπης Παπαδημητρίου
 
Κοσοβίτσα, Κωνσταντίνου, Παπαδημητρίου, Μαραβέγιας
 
Αυτή ήταν η «ατάκα» του παραγωγού Ντενί Φρεντ στην πρεμιέρα της ταινίας «Γυρίζοντας τον Κόσμο» στο 69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών που υπογράμμισε το συγκινητικό κλίμα της πρώτης της προβολής. Κι όχι τυχαία. Το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» είναι μια Γαλλοελληνική παραγωγή που βρίσκει μια ομάδα Eλλήνων συντελεστών αναμεμειγμένους στην πραγματοποίησή της. Ο λόγος για την παραγωγό, Φένια Κοσοβίτσα, τους ηθοποιούς Ανδρέα Κωνσταντίνου και Μάκη Παπαδημητρίου, αλλά και τον μουσικό Κωστή Μαραβέγια.
 
Κωστής Μαραβέγιας
Κωστής Μαραβέγιας
 
   Το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» παρακολουθεί μια ομάδα Γάλλων στρατιωτών που, επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν, κάνουν ένα διάλειμμα αποσυμπίεσης σε μεσογειακό θέρετρο. Η ταινία έχει κεντρικές ηρωiδες δυο γυναίκες στρατιώτες, τη Ορόρ (Αριάν Λαμπέντ) και τη Μαριάν (Σοκό).
 
«Γυρίζοντας τον κόσμο»
«Γυρίζοντας τον κόσμο»
 
«Η ταινία πραγματεύεται ένα πολύ δύσκολο θέμα, πολύ σκληρό, με σπάνια τρυφερότητα και χωρίς ίχνος διδακτισμού κι αυτό βγαίνει επειδή το κάνουν δυο γυναίκες που ο κόσμος τους, όπως τις γνώρισα εγώ τουλάχιστον, είναι αυτή η ταινία ακριβώς», είπε στο Flix ο Κωστής Μαραβέγιας που έχει δανείσει τη «Λόλα» του σε μια καθοριστική σκηνή της ταινίας. «Μου άρεσαν πολύ οι Γάλλοι που υποδύονταν τους στρατιώτες. Τα δικά μας γυρίσματα ήταν με τα κορίτσια κι εκείνους δεν τους ξέραμε. Κάποιοι απ’ αυτούς, μάλιστα, ήταν και εμπλεκόμενοι, είναι στρατιώτες και, πραγματικά, τους βλέπεις στην οθόνη κι είναι εξαιρετικοί, μ’ άρεσαν πάρα πολύ αυτά τα παιδιά», σχολίασε με τη σειρά του ο Μάκης Παπαδημητρίου. 
 
Θάνος Αναστόπουλος
Θάνος Αναστόπουλος
 
Αναστόπουλος
 
Οι λουόμενοι μιας πολυσύχναστης παραλίας στην Τεργέστη της Ιταλίας, όπου ένας τοίχος τριών μέτρων χωρίζει ακόμα και σήμερα τους άντρες από τις γυναίκες είναι το κεντρικό θέμα της τραγικωμωδίας «Τελευταία Παραλία» σε σκηνοθεσία του «δικού μας», Θάνου Αναστόπουλου και του Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν. Ο λόγος για την ελληνο - ιταλική παραγωγή που παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα Ειδικές Προβολές του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ. 
 
«Τελευταία παραλία»
«Τελευταία παραλία»
 
 « Το πρώτο βράδυ ήταν πολύ συγκινητικό. Είπα: «Κοίτα τι έγινε ξαφνικά», αλλά, απ' την άλλη, έλεγα: «Κάτσε να ξημερώσει, μην έχει γίνει κάνα λάθος»...», έχει πει ο Αναστόπουλος στη Lifo για το πως αντέδρασε όταν πληροφορήθηκε ότι η ταινία ήταν μεταξύ των 6 - 7 που επιλέχθηκαν για τις Κάννες ανάμεσα σε 60 - 70 υποψηφιότητες. 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση