Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Νικ Κέιβ επιστρέφει: 10 πράγματα που δε ξέρετε για το σκοτεινό πρίγκιπα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 16:37 Ο Νικ Κέιβ επιστρέφει: 10 πράγματα που δε ξέρετε για το σκοτεινό πρίγκιπα

Η τραγική απώλεια του 15χρονου γιου του, οι επεισοδιακή του συνάντηση με τον μετακλητή του στην Ελλάδα, οι πειραματισμοί του... Ο Νικ Κέιβ εφ'όλης της ύλης

Aπό τα πρώτα λεπτά της επίσημης ανακοίνωσης στη σελίδα του facebook του Εjekt Festival, η είδηση για τη συναυλία του Νικ Κέιβ στη χώρα μας με τους Bad Seeds έχει προκαλέσει πραγματικό «σεισμό». Από το 1982 μέχρι σήμερα ο Νικ Κέιβ, συνοδευόμενος τις περισσότερες φορές από το μακροβιότερο συγκρότημά του, έχει παίξει πολλές φορές στην Ελλάδα: «Ρόδον», «Club 22», Θέατρο Λυκαβηττού, Κλειστό Γήπεδο Περιστερίου, Ιβανώφειο είναι κάποια από τα μέρη που κλείστηκαν τα κατά καιρούς συναυλιακά ραντεβού του με το ελληνικό κοινό. Και πάντα ύστερα από κάθε συναυλία ακολουθούσε δείπνο με παραδοσιακό φαγητό, καθώς ο Κέιβ ήταν και παραμένει λάτρης της ελληνικής κουζίνας.

Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Νικ Κέιβ επιστρέφει, λοιπόν, στην Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να έχουν γίνει γνωστές – μέχρι στιγμής - περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημέρα της συναυλίας ή αν ο Κέιβ θα εμφανιστεί στην Πλατεία Νερού στο πλαίσιο του Ejekt Festival 2017. Σημειωτέον, το φετινό Ejekt Festival θα ανοίξει αυλαία το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, δίπλα στη θάλασσα, με τους Killers ως headliners την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ.

Η ανακοίνωση του Ejekt:

Δέκα πράγματα για τον Νικ Κέιβ

* Γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια στο Warracknebeal της Αυστραλίας. Η μητέρα του, με το ποιητικό όνομα Αυγή, ήταν βιβλιοθηκάριος και ο πατέρας του καθηγητής της αγγλικής γλώσσας. Έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια, τον Τιμ (1952) και τον Πίτερ (1954), καθώς και μία μικρότερη αδελφή, την Τζούλι (1959).

* Το πρώτο συγκρότημα που δημιούργησε με τίτλο The Boys Next Door μεταλλάχτηκε και μετονομάστηκε The Birthday Partyστις αρχές της δεκαετίας του '80. Oι Aυστραλοί ροκάδες άφησαν τη στάμπα τους στη λονδρέζικη μουσική σκηνή με εμπρηστικές εμφανίσεις και συναυλίες τη στιγμή που μεσουρανούσε η πλαστική ποπ στους καταλόγους των ευπώλητων δίσκων. Το συγκρότημα μετακόμισε στο δυτικό Βερολίνο και διαλύθηκε το 1983.

* Ο «σκοτεινός» Κέιβ έγινε μόδα τη δεκαετία του '90 όταν αποφάσισε - στα πλαίσια των τολμηρών πειραματισμών του - να συνεργαστεί με την Kylie Minogue και την P.J. Harvey σε δύο σίνγκλς στο δίσκο Murder Ballads .

* O Κέιβ συμμετείχε ως ηθοποιός, συνθέτης ή σεναριογράφος σε αρκετές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ταινίες του Βιμ Βέντερς Wings of Desire (Τα φτερά του έρωτα), Until the end of the World (Μέχρι το τέλος του κόσμου). Το 1989 προβλήθηκε η ταινία Ghosts of the Civil Dead. O Κέιβ συμμετείχε στο γύρισμά της με τον τριπλό ρόλο του σεναριογράφου, του ηθοποιού και του συνθέτη.

* Ο ίδιος έχει εκδόσει επίσης βιβλία μυθοπλασίας, τραγούδια και θεατρικά έργα, μυθιστόρημα, κόμικ σε συνεργασία με τραγούδια και θεατρικά έργα.

* Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Νικ Κέιβ στην Αθήνα, που αποτέλεσε και σταθμό στην καριέρα του, έγινε τον Σεπτέμβριο του 1982 στο Σπόρτιγκ, με το συγκρότημα των Birthday Party. Η συναυλία του γκρουπ, που θεωρείται ως η πρώτη αυθεντική πανκ συναυλία στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός τριήμερου μουσικού φεστιβάλ στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Fall και οι New Order. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό της πρώτης του συνάντησης με τον μετακλητή του στην Ελλάδα, Χρήστο Δασκαλόπουλο, ο οποίος θυμάται: «Πήγα να τους πάρω από το αεροδρόμιο και ενώ όλοι οι μουσικοί με χαιρέτησαν κανονικά, εκείνος πήρε το χέρι μου και το δάγκωσε δυνατά δυο-τρεις φορές... Στη συνέχεια έμαθα γιατί το έκανε. Ηταν πιωμένος και πολύ θυμωμένος γιατί είχε τσακωθεί στο αεροπλάνο με τη μάνατζέρ του. Ο λόγος; Εκείνος είχε προσκαλέσει στο ξενοδοχείο του δύο... κορίτσια που είχε γνωρίσει στο αεροπλάνο κι εκείνη έγινε έξαλλη με το περιστατικό»...

* «Με πονάει να βλέπω αυτή τη χώρα σε τέτοια απεγνωσμένη κατάσταση», έχει πει για την Ελλάδα και τη βαθιά ύφεση που βιώνει η χώρα. 

* Η ζωή του στιγματίστηκε ανεξίτηλα το 2015 όταν ο 15χρονος γιος του σκοτώθηκε πέφτοντας από γκρεμό. Η αστυνομία του Σάσεξ επιβεβαίωσε ότι ο 15χρονος Αρθουρ Κέιβ πέθανε μετά από πτώση στην περιοχή Ovingdean Gap, στο Σάσεξ. Αργότερα,δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της αστυνομίας, το νεαρό αγόρι, πριν τη "βουτιά" θανάτου στο γκρεμό είχε κάνει χρήση του ναρκωτικού LSD.

* Το τραγικό αυτό γεγονός στιγμάτισε ανεξίτηλα τον Νικ Κέιβ, ο οποίος εξέφρασε τα συναισθήματά του με τον τρόπο που εκείνος ξέρει: Μέσα από τη μουσική. Το νέο του άλμπουμ είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί ένα σπαρακτικό μοιρολόι για το αδικοχαμένο παιδί του. Ο λόγος για το Skeleton Tree, το οποίο το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά. 

* Τελευταία φορά που είχε δώσει συναυλία στη χώρα μας ο Αυστραλός μουσικός, ήταν το 2011 με τους Grinderman. Πιο πριν ήταν στον Λυκαβηττό το 2006, με τους μισούς Bad Seeds και το 2008 παρουσιάζοντας το άλμπουμ του Dig Lazarus dig. 

(Στην κεντρική φωτογραφία μαζί με την Κάιλι Μινογκ με την οποία συνεργάστηκε ξανά στο «20.000 days on Earth», ένα αλλόκοτο ντοκιμαντέρ για την καθημερινότητά του από τους Ιαν Φορσάιθ και Τζέιν Πόλαρντ). 

thetoc.gr