Απόφαση σταθμός για τα πνευματικά δικαιώματα! Πληρώνουν συγγενικό δικαίωμα Google, Facebook κι άλλοι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 16:11 Απόφαση σταθμός για τα πνευματικά δικαιώματα! Πληρώνουν συγγενικό δικαίωμα Google, Facebook κι άλλοι

Υπέρ μιας μεταρρύθμισης για τα πνευματικά δικαιώματα που θα αναγκάσει εταιρίες κολοσσούς όπως Google, Facebook, YouTube και όχι μόνο να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ψήφισε το ευρωκοινοβούλιο.

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων ήταν αντικείμενο μιας μάχης άνευ προηγουμένου ανάμεσα σε καλλιτέχνες και εκδότες Τύπου και γιγάντων της ψηφιακής βιομηχανίας. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο ευρωκοινοβούλιο. 438 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ και 226 κατά, ενώ 39 απείχαν.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου.

Η ψηφοφορία ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ’ έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ’ ένα οριστικό κείμενο.

Στόχος της νομοθεσίας είναι να υποχρεωθούν εταιρείες όπως οι Google, Facebook και άλλες να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση