Το πληκτρολόγιο αναγνωρίζει το φύλο του χρήστη του

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 13:44 Το πληκτρολόγιο αναγνωρίζει το φύλο του χρήστη του

Το πρόγραμμα ανέπτυξαν Έλληνες ερευνητές.

Ο τρόπος με τον οποίον κάποιος πληκτρολογεί κάποιος, «μαρτυρά» και το φύλο του, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο ανέπτυξαν Έλληνες ερευνητές της πληροφορικής.

Η καινοτόμος μέθοδος που αναλύει την πληκτρολόγηση του χρήστη και αναγνωρίζει, από αυτό και μόνο, ποιο είναι το φύλο του, έχει πετύχει ακρίβεια έως 96%, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη ανάλογη προσπάθεια έως τώρα. Το πετυχαίνει διακρίνοντας τις πολλές ανεπαίσθητες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά τον τρόπο που χτυπούν τα πλήκτρα, ιδίως μερικά από αυτά.

Οι ερευνητές Γιάννης Τσιμπερίδης, Αλέξανδρος Καράκος (αναπληρωτής καθηγητής) και Αυγερινός Αραμπατζής (επίκουρος καθηγητής) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό τεχνολογίας «Digital Investigation», σύμφωνα με το «Science» και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εγκατέστησαν σε υπολογιστές 75 εθελοντών (36 ανδρών και 39 γυναικών) λογισμικό που παρακολουθούσε κάθε μέρα επί δέκα μήνες τη χρήση του πληκτρολογίου.

Στη συνέχεια δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, το ISqueezeU, το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της δεκάμηνης παρακολούθησης που προηγήθηκε, έμαθε να διακρίνει τα «ανδρικά» και τα «γυναικεία» χαρακτηριστικά στην πληκτρολόγηση, όπως πόσο χρόνο μένει πατημένο ένα πλήκτρο και πόσος χρόνος περνά ανάμεσα σε δύο διαδοχικά πατήματα πλήκτρων.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ο χρόνος που περνά ανάμεσα στην πληκτρολόγηση του γράμματος «Ν» και στη συνέχεια του «Ο», καθώς επίσης ανάμεσα στα γράμματα «Μ» και «Ο».

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αναγνώριση του φύλου κάποιου άγνωστου χρήστη είναι χρήσιμη σε διάφορες περιπτώσεις, ιδίως για την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να αυξηθεί στο μέλλον κι άλλο η ακρίβεια της μεθόδου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση