Το όχημα που σκοτώθηκε 38χρονος πατέρας βρισκόταν σε κατάσταση Autopilot

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 00:22 Το όχημα που σκοτώθηκε 38χρονος πατέρας βρισκόταν σε κατάσταση Autopilot

O οδηγός που είχε θέσει σε λειτουργία το σύστημα αυτόνομης οδήγησης φαίνεται να αγνόησε τις πολλαπλές προειδοποιήσεις για επικείμενη σύγκρουση.

Το ένα χτύπημα μετά το άλλο δέχεται η αγορά των αυτόνομων οχημάτων. Μετά το τραγικό περιστατικό με αυτόκινητο της Uber που παρέσυρε ποδηλάτη, η Tesla που ήδη "παραπαίει" τον τελευταίο καιρό, αντιμετωπίζει ένα νέο "πονοκέφαλο".

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, σχεδόν μια εβδομάδα μετά από το θανατηφόρο τροχαίο το οποίο αφορούσε δικό της όχημα, συγκεκριμένα το Tesla Model X, έχοντας εξετάσει τα ηλεκτρονικά δεδομένα του οχήματος, επιβεβαίωσε πως το αυτοκίνητο βρισκόταν σε λειτουργία Autopilot, δηλαδή αυτόνομης λειτουργίας.

Ωστόσο η εταιρεία "υπερασπίζεται" το λογισμικό της Autopilot, υποστηρίζοντας πως από τα δεδομένα προκύπτει ότι ο οδηγός είχε τα χέρια του στο τιμόνι (όπως άλλωστε επιβάλλεται), και πως το σύστημα έστελνε ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις στον οδηγό τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα ή 150 μέτρα πριν τη σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται πως στο δυστύχημα όπου συνέβη στον αυτοκινητόδρομο 101 της Καλιφόρνια, έχασε τη ζωή του ένας 38χρονος υπάλληλος της Apple και πατέρας δύο παιδιών, ονόματι Walter Wong, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από σφοδρή σύγκρουση του αυτόνομου Model X, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του οδηγού.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο 101 στην Καλιφόρνια όταν χτύπησε με δύναμη πάνω σε ένα τσιμεντένιο διαχωριστικό. Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή με το εμπρός μέρος να διαλύεται τελείως και το Tesla να παίρνει φωτιά, την ίδια στιγμή που δύο ακόμα αυτοκίνητα που ακολουθούσαν έπεσαν επάνω του. Ο Huang ανασύρθηκε νεκρός από το σημείο του δυστυχήματος, ενώ οι άνθρωποι της Tesla μίλησαν για χαλασμένο αποσβεστήρα πάνω στο διαχωριστικό από προηγούμενο ατύχημα και για μια ιδιαίτερα σφοδρή σύγκρουση, σε τέτοιο βαθμό που δεν είχαν ξαναδεί σε Model X.

Ειδικότερα όσον αφορά τις δηλώσεις της Tesla, οι οποίες έγιναν υπό το βάρος των καταγγελιών ότι το θύμα είχε συχνά παραπονεθεί για την κακή λειτουργία του συστήματος, γίνεται ξεκάθαρο ότι το Autopilot ήταν σε λειτουργία, με το adaptive cruise control να είναι ρυθμισμένο στην μικρότερη απόσταση από το εμπρός αυτοκίνητο. Στα δευτερόλεπτα που οδήγησαν στην σύγκρουση υπήρχαν οι απαραίτητες οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις, που ζητούν από τον οδηγό να βάλει τα χέρια στο τιμόνι και να πάρει τον έλεγχο. Σύμφωνα με την Tesla ο οδηγός είχε περίπου 5 δευτερόλεπτα ή 150 μέτρα για να προλάβει την σύγκρουση με το τσιμεντένιο διαχωριστικό, αλλά όπως δείχνει ο υπολογιστής του αυτοκινήτου, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση