Η ασφάλεια WiFi, WPA3, έρχεται για να σας σώσει από τον εαυτό σας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 14:15 Η ασφάλεια WiFi, WPA3, έρχεται για να σας σώσει από τον εαυτό σας

Το νέο πρότυπο έχει πιο ασφαλείς διαδικασίες και θα προστατεύσει χρήστες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν απλά passwords

Σήμερα σε όλο τον πλανήτη, τα wifi routers είναι περισσότερα ακόμα και από τους κατοίκους του. Δισεκατομμύρια συσκευές βρίσκονται σε λειτουργία και είναι τόσο ευάλωτες όσο δεν φαντάζεστε. Μέρος της ευθύνης εντοπίζεται στην ίδια την τεχνολογία που βασίζεται σε μεθόδους του 2004 ή διαφορετικά της λίθινης εποχής, αν μιλήσουμε ιντερνετικά.

Μην βιαστείτε όμως να κατηγορήσετε το …κράτος.

Ακόμα και αυτά τα απαρχαιωμένα ρούτερ, με ένα password 16-32 χαρακτήρων μπορούσαν να τρελάνουν ακόμα και τον πιο ικανό χάκερ ο οποίος δεν θα κατάφερνε να τα παραβιάσει. Βέβαια κανείς δεν χρησιμοποιεί κωδικούς 32 χαρακτήρων.

Επειδή λοιπόν η μισή ευθύνη είναι δική μας, επειδή χρησιμοποιούμε κωδικούς σαν το 123456, το σταθερό μας, το κινητό μας και άλλα υπέροχα, οι εταιρίες αποφάσισαν να μας προστατεύσουν εισάγοντας το πρότυπο ασφάλειας WPA3.

Δεν θα μπούμε σε τρομερές τεχνικές λεπτομέρειες αλλά θα σας πούμε ότι το νέο πρότυπο θα μας σώσει από τα εύκολα προβλέψιμα password που κακώς επιλέγουμε. Και αυτό γιατί αντί το ρούτερ μας να κάθεται παθητικά και να υπομένει τις μαντεψιές του χάκερ μέχρι που θα παραβιαστεί, το WPA3 θα απαιτεί ένα έξτρα βήμα επικοινωνίας με το ρούτερ σε κάθε μαντεψιά, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη τη διαδικασία.

Ενα άλλο θετικό του προτύπου WPA3 είναι ότι καθιστά πολύ πιο ασφαλή και τα δημόσια δίκτυα, όπως αυτά των wifi στις καφετέριες και άλλα μέρη συνάθροισης. Εχουν γραφτεί πολλά άρθρα για το πόσο επικίνδυνο είναι να μπαίνουμε σε τέτοια «ανοιχτά» δίκτυα, αλλά τώρα θα μπορούμε να σερφάρουμε (λίγο) πιο ήρεμοι.

Τέλος, σύμφωνα με τη συμμαχία των εταιριών που βρίσκεται πίσω από το πρότυπο Wifi, με το WPA3 θα γίνει πολύ πιο απλή και η σύνδεση συσκευών μεταξύ τους, όπως ενός δικτύου και ενός εκτυπωτή, ακόμα και για συσκευές χωρίς οθόνες. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται πολύ απλά και με ασφάλεια μέσω σκαναρίσματος κωδικών QR και οι συσκευές θα επικοινωνούν αμέσως.

Σε όσους ανυπομονούν για την εφαρμογή του νέου προτύπου, θα συστήσουμε υπομονή καθώς πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθεί το πρότυπο και στη συνέχεια να κυκλοφορήσουν και οι συσκευές που θα το υποστηρίζουν. Αυτά θα ξεκινήσουν να συμβαίνουν το φετινό καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2019 υπολογίζεται ότι η μετάβαση θα έχει ολοκληρωθεί. Αν πάλι το κεφάλαιο ασφάλεια δεν σας λέει τίποτα, και πάλι μπορείτε να είστε ήρεμοι γιατί οι παλιές συσκευές ρούτερ θα συνεχίζουν να υποστηρίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλά με λιγότερη ασφάλεια.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση