MEGA Review: Ποιο από τα νέα iPhones ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες σας;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 15:21 MEGA Review: Ποιο από τα νέα iPhones ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες σας;

Με τις τελευταίες εκδόσεις iPhone 4,7 και 5,5 ιντσών, η Apple για πρώτη φορά δρομολόγησε την κυκλοφορία δύο νέων συσκευών ταυτόχρονα, διερύνοντας τις συνήθεις επιλογές πέραν της ικανότητας αποθήκευσης και απόχρωσης. Η απόφαση αγοράς, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη. Πριν την έλευση του iPhone 6 και του iPhone Plus, η σειρά iPhone της Apple περιοριζόταν σε ένα μοντέλο. Η εταιρεία έσπασε την παράδοση με την εισαγωγή ενός υποβαθμισμένου σε χαρακτηριστικά μοντέλου, το περσινό iPohne 5c, μια συσκευή από πολυανθρακικό πλαστικό, σχεδόν πανομοιότυπη με τα χαρακτηριστικά του προηγούμενου iPhone 5.

Φέτος όμως η Apple προσφέρει δύο παρόμοιες αλλά με διακριτές διαφορές, συσκευές. Οι δύο συσκευές έχουν επανασχεδιστεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης, των ελάχιστων διαφορετικών χαρακτηριστικών και της τιμής. Τώρα οι διαφορές μεταξύ τους είναι η οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS) για την οπίσθια iSight camera και ένα διαφοροποιημένο user interface, δημιουργημένο για να εκμεταλλευτεί καλύτερα τη μεγαλύτερη οθόνη.
Δύο παρόμοιες συσκευές

Tο μεγάλύτερο τμήμα των εξαρτημάτων τόσο για το iPhone 6 όσο και για το Plus, προέρχονται από τους ίδιους προμηθευτές. Για παράδειγμα και οι δύο συσκευές χρησιμοποιούν επεξεργαστή Α8 1,4 GHz, καθώς και το ίδιο πρωτόκολο ασύρματης επικοινωνίας (Wi-Fi), Touch ID, Μ8 συνεπεξεργαστή κίνησης και κάμερα 8MP πρόελευσης Sony. Επιπλέον συνδεσιμότητα NFC με περιορισμένη χρήση για τη νέα υπηρεσία Apple Pay. 

 

Όπως σημειώνεται από το AppleInsider, στα benchmark test scores, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με το iPhone 6 Plus να έχει υψηλότερο μέσο όρο. Αισθητικά οι δύο συσκευές αποτελούνται από καμπύλο γυαλί οθόνης με στογγυλεμένες ακμές κι ένα λεπτό προφίλ. Το iPhone 6 Plus είναι ελαφρώς παχύτερο στα 7,1 χιλιοστά σε σύγκριση με των 6,9 χιλιοστών του iPhone 6, αν και η διαφορά είναι δυσδιάκριτη στο χέρι.

Προερχόμενος ο συντάκτης από ένα 4 ιντσών iPhone 5s το μεγαλύτερο iPhone έως τώρα, με τις δύο νέες συσκευές αναφέρει πως σίγουρα απαιτείται περίοδο προσαρμογής, προκειμένου κάποιος να τις συνηθίσει. Το iPhone 6 είναι μεγάλο αλλά διαχειρίσιμο, τροποποιώντας τη θέση στο χέρι και το στιλ μεταφοράς. Για παράδειγμα έχουμε την τάση να κρατάμε ολόκληρη τη συσκευή σε πλάτος κατά την εκτέλεση βασικής πλοήγησης και κύλισης, αλλά στη νέα σσκευή θα πρέπει να αλλάξουμε θέση για να φθάσουμε την κορυφή της οθόνης. Οι χρήστες θα πρέπει να ασχοληθούν με την πρακτική αυτή αν κι από ό,τι φαίνεται δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Το iPhone 6 Plus από την άλλη είναι μία πραγματικά τεράστια συσκευή. Εάν δεν ανήκετε στους μπασκετμπολίστες, το 6 Plus απαιτεί χειρισμό με τα δύο χέρια για σχεδόν κάθε χρήση, εκτός την πλοήγηση στην οθόνη αφετηρίας. Ακόμη και η πληκτρολόγηση σε λειτουργία πορτραίτου (κάθετη), είναι δύσκολη. Η Apple προέβλεψε τα πιθανά προβλήματα στον χειρισμό μίας μεγάλης οθόνης και ανέπτυξε ένα νέο χαρακτηριστικό στο iOS 8 μέ τίτλο Reachability.  Η χειρονομία αυτή με διπλό άγγιγμα στον αισθητήρα Touch ID, κατεβάζει τη σελίδα που βρίσκεστε στο κέντρο της οθόνης επιτρέποντας τη πρόσβαση σε εικονίδια εφαμογών και εικονικών πλήκτρων στο πάνω μέρος της σελίδας. Η λειτουργία αυτή καλύπτει όλο το λειτουργικό σύστημα, όπως στο Κέντρο Γνωστοποιήσεων και άλλων καταστάσεων.

Διαφορές

Εκτός του ότι η μία συσκευή είναι τύπου Phablet και αναφέρομαι στο iPhone 6 Plus, υπάρχουν τρεις σημαντικές διαφορές μεταξύ των νέων συσκευών οι οποίες αφορούν το μέγεθος της οθόνης και την ποιότητα απεικόνισης, τις λειτουργίες κάμερας και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Οθόνη

Κάπου μεταξύ των 4 ιντσών iPhone 5 και των 7,9 ιντσών iPad mini με Retina οθόνη, τά νέα μοντέλα κατέλαβαν δύο επιπλέον θέσεις κάτι πρωτόγνωρο για iOS χρήστες έως τώρα.
 


 


Εάν το μέγεθος οθόνης είναι το μόνο που σας ενδιαφέρει, τότε το iPhone 6 Plus, είναι η συσκευή σας. Η οθόνη Retina HD των 5,5 ιντσών είναι η πιο καθαρή και φυσικά η ακριβότερη οθόνη που έχει βάλει η Apple σε  mobile συσκευή έως σήμερα. Το iPhone 6 των 4,7 ιντσών έχει ανάλυση 1334×750 pixels με πυκνότητα στα 326ppi, ενώ το iPhone 6 Plus έχουν ακόμη μεγαλύτερη πυκνότητα, στα 1920 x 1080 pixels στα 402ppi.

Για του περισσότερους χρήστες τα 75ppi είναι σχεδόν απαρατήρητα, παρά μόνο εάν τα βάλετε δίπλα δίπλα και τα συγκρίνετε ή χρησιμοποιώντας τα παράλληλα για μερικές ημέρες, θα αρχίσετε να βλέπετε τη διαφορά στην οθόνη του iPhone 6. Για να είμαστε ειλικρινείς η διαφορά είναι απειροελάχιστη και απαρατήρητη για τους περισσότερους χρήστες!

Σε σύγκριση που έγινε στο «λευκό», το iPhone 6 Plus παρουσιάζεται ως πραγματικό λευκό ενώ στο iPhone 6 είναι λίγο θερμότερο. Η δοκιμή έγινε ένατι ενός Macbook Pro με Retina οθόνη και οι δύο συσκευές ήταν πολύ θερμότερες με μία υποτονική κίτρινη απόχρωση.

Κάμερα

Ήδη το έχουμε αναφέρει. Και τα δύο νέα iPhone εμπεριέχουν μία Sony backside-illuminated 8MP κάμερα και η επεξεργασία της εικόνας γίνεται από τον A8 SoC. Με αιτιολογία το μεγάλυτερο μέγεθος, η Apple πρόσθεσε ως χαρακτηριστικό διαφοροποίησης, ένα μηχανισμό οπτικής σταθεροποίησης στο μεγαλύτερο iPhone 6 Plus.

 

Αυτούσια φωτογραφίες από το iPhone 6 (αριστερά) και το iPhone 6 Plus με OIS.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του OIS, η Apple χρησιμοποιεί τα δεδομένα κίνησης που συλλέγονται από το γυροσκόπιο και τον συνεπεξεργαστή κίνησης M8, αποτρέποντας ακούσιες κινήσεις και θαμπάδες να αποτυπωθούν στο video ή στη φωτογραφία. Το σύστημα στέλνει δεδομένα σε ενεργοποιητές που συνδέονται με την iSight κάμερα και κινείται σε αντίθετες κατευθύνσεις προκειμένου να σταθεροποιηθεί η εικόνα.

Στη δοκιμές λήψης, φάνηκε πως η λύση που επέλεξε η Apple ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στη δημιουργία σταθερού video κλιπ, ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Χάρην στο σταθεροποιητή το κλείστρο της κάμερας iSight έχει την ικανότητα να παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανοιχτό – σε σύγκριση με το μικρότερο iPhone 6 που δεν τον διαθέτει – αφήνοντας εκθετικά περισσότερο φως. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο φωτεινό και με περισσότερη ακρίβεια στο χρώμα της εικόνας σε αμυδρά φωτισμένα πλάνα.

Σε συνδιασμό με τον OIS η μεγάλη φωτεινή οθόνη των 5,5 ιντσών, είναι αρκετή για να επεξεργαστείτε μια φωτογραφία ή ένα video με τα ενσωματωμένα εργαλεία. Σίγουρα η κάμερα του iPhone δεν θα αντικαταστήσει τη DSLR σας αλλά δεν έχετε σε τίποτα να ζηλέψετε κρατώντας στα χέρια σας μία ποιοτική high-end ψηφιακή και -point-and-shoots- κάμερα.

Μπαταρία

Όπως είναι και το λογικό, μεγαλύτερες οθόνες απαιτούν κι πιο ισχυρές μπαταρίες και τα νέα iPhones δεν αποτελούν εξαίρεση. Συγκρινόμενο με των 1440 mAh του iPhone 5s, το νέο iPhone 6 μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν συσσωρευτή 1.810 mAh ενώ το iPhone 6 Plus έρχεται με μία τεράστια μονάδα των 2.915 mAh. Περιμέναμε το iPhone 6 να διατηρείται ενεργό για περισσότερο διάστημα κατά την καθημερινή χρήση, από το ενεργοβόρο με μεγαλύτερη πυκνότητα pixels της LCD, iPhone 6 Plus, αλλά δεν.  Το μεγάλυτερο iPhone διατηρείται ενεργό για μισή ημέρα επιπλέον του μικρότερου μοντέλου, χωρίς να χρειστεί να το φορτίσετε.

Σε τεστ αντοχής του AppleInsider, το οποίο περιελάμβανε μια σειρά από ληψεις video, games, με τη φωτεινότητα στο μέγιστο σημείο ρύθμισης, οι δύο συσκευές ανταποκρίθηκαν παρόμοια, λαμβάνοτας υπόψιν τη φωτεινότητα του iPhone 6 Plus, η ζωή της μπαταρίας ήταν εξαιρετική.

 User Interface

Το επόμενης γενιάς λειτουργικό σύστημα iOS 8, αναπτύχθηκε ώστε οι χρήστες να επωφεληθούν από τις μεγαλύτερες οθόνες των τελευταίων iPhones. Και οι δύο συσκευές διαθέτουν ανασχεδιασμένο πληκτρολόγια με αναδιάταξη του σχεδιαγράμματος των πλήκτρων και επιπλέον πλήκτρα. όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. Ενώ το iPhone 6 επωφελείται από την αναίρεση, τα emoji icons, και τα cursor control buttons στο iPhone 6 Plus θα συναντήσετε επιπλέον ακόμη περισσότερα πλήκτρα συμπεριλαμβανομένων της αποκοπής και επικόλλησης.
 

iPhone 6 Plus τοπίο Mail UI

 

Δυστυχώς η Αpple δεν επιτρέπει τη διάσπαση του πληκτρολογίου στο μεγαλύτερο iPhone 6 Plus, μια προσθήκη που τη θεωρούμε απαραίτητη, ειδικά στον οριζόντιο προσανατολισμό. Υπάρχει δυσκολία στην πληκτρολόγηση των χαρακτήρων «G» και «H» λόγω της προσθήκης των νέων πλήκτρων στο πλάι.

Eπίσης στο μεγαλύτερο μοντέλο έχετε τη λειτουργία της διάσπασης. Στις προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως Mail, Μηνύματα και Επαφές χρησιμοποιώντας τη συσκευή οριζόντια, θα εμφανίζεται επιπλέον παράθυρο για γρήγορη πρόσβαση στη λίστα των emails των επαφών και άλλων εφαρμογών. Μια δυνατότητα που δανείστηκε η Apple από το λειτουργικό του iPad.

Άλλες διαφορές που θα συναντήσετε στο λειτουργικό του iPhone 6 Plus είναι η Αρχική οθόνη σε λειτουργία landscape, η περιήγηση στο Safari με ταξινόμηση καρτελών, κατά τη γνώμη μας όμως η Apple έχασε την ευκαρία να καινοτομήσει στο GUI του phablet της. Ας ελπίσουμε να δούμε κάτι στο μέλλον.

Σύμπερασμα

Οι χρήστες που πάντα αναζητούσαν ένα phablet από την Apple, πλέον τους δίνεται η ευκαιρία να το αποκτήσουν. Οι υπόλοιποι οι οποίοι αμφιταλαντεύονται μεταξύ των εκδόσεων, μπορεί να ακουστεί κοινότυπο, αλλά πρέπει να βασιστούν στην προτίμησή τους. Με τον εσωτερικό σχεδιασμό παρόμοιο, η Apple δίνει τη δυνατότητα οι υποψήφιοι αγοραστές να περιορίσουν την απόφασή τους με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις, όπως το μέγεθος της οθόνης, τη λειτουργικότητα και τη φορητότητα. Το iPhone 6 Plus έχει μια οθόνη υψηλότερης ανάλυσης και κάμερα με οπτικό σταθεροποιητή αν και τα χαρακτηριστικά αυτά να μην ενδιαφέρουν απόλυτα τους περισσότερους χρήστες, ειδικά όταν είναι απέναντι στη φορητότητα και στη φιλικότητα του χρήστη.

Εσείς αποφασίζετε, κι αν έχετε την καλοσύνη, δηλώστε μας ποιο έχετε σκοπό να αποκτήσετε!


appleteam.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com