Κι όμως κάποτε υπήρχαν και φυτοφάγοι κροκόδειλοι

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 14:10 Κι όμως κάποτε υπήρχαν και φυτοφάγοι κροκόδειλοι

Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα

Δεν μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί άκακους κροκόδειλους που μασουλάνε φυλλαράκια, αλλά αυτό συνέβαινε στο μακρινό παρελθόν και μάλιστα σε διάφορες εποχές.

Μια νέα μελέτη απολιθωμάτων αποκαλύπτει ότι ορισμένα είδη κροκόδειλων ήσαν φυτοφάγα και ότι αυτοί οι κροκόδειλοι εξελίχθηκαν ανεξάρτητα και έζησαν τουλάχιστον σε τρεις διαφορετικές περιόδους κατά τη Μεσοζωική Εποχή πριν από περίπου 252 έως 66 εκατομμύρια χρόνια. Όλοι οι σημερινοί κροκόδειλοι και αλιγάτορες είναι κυρίως σαρκοφάγοι.

Τα μακριά, μυτερά και κοφτερά δόντια προφανώς βοηθούν ένα σαρκοφάγο ζώο, όμως τα δόντια που είναι πιο πλατιά και λιγότερα κοφτερά είναι πιο χρήσιμα για το μασούλημα φυτών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Κίγκαν Μέλστρομ του Πανεπιστημίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», μελέτησαν τομογραφίες 146 δοντιών από 16 εξαφανισμένα είδη κροκοδείλων. Με τη βοήθεια αλγορίθμων υπολογιστή, συμπέραναν -με βάση την ανατομία των οστών- ότι τα δόντια σε έως οκτώ είδη πιθανότατα ανήκαν σε φυτοφάγους κροκόδειλους.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση