Περού: Τα παιδιά δεν ψηλώνουν λόγω... Ελ Νίνιο!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 19:00 Περού: Τα παιδιά δεν ψηλώνουν λόγω... Ελ Νίνιο!

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι υπεύθυνο για την πρόκληση φυσικών καταστροφών και την εμφάνιση ασθενειών σε όλο τον κόσμο - Πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το Ελ Νίνιο είναι υπεύθυνο και για την ανάπτυξη των παιδιών στο Περού

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν στο Περού πριν 17 χρόνια, μετά από μια σοβαρή καταιγίδα Ελ Νίνιο, ήταν κοντύτερα από τα παιδιά που γεννήθηκαν αφού τελείωσαν οι ακραίες καταιγίδες.

Ο Ελ Νίνιο είναι ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του κάθε τρία με επτά χρόνια στην ισημερινή περιοχή του Ειρηνικού. Τότε η θερμότητα στην επιφάνεια του ωκεανού θερμαίνει και ενισχύει τις αέριες μάζες πάνω από αυτόν, δημιουργώντας καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες σε χώρες της Αμερικής.

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν στο Περού το 1997 με 1998 κατέστρεψαν καλλιέργειες και δρόμους και προκάλεσαν ασθένειες, όπως η ελονοσία και η διάρροια.

Σύμφωνα με τον William Checkley, έναν από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο Ελ Νίνιο δημιουργεί μεγάλη μείωση στην διαθεσιμότητα των τροφίμων με αποτέλεσμα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωναν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες να είναι κοντύτερα κατά τέσσερα εκατοστά στην ηλικία των δέκα ετών από άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας που ζουν σε διαφορετικές περιοχές.

Όπως αναφέρει ο ίδιος επιστήμονας τα παιδιά που  μεγαλώνουν σε χώρες με καταστροφικές πλημμύρες και είναι περίπου τριών ετών είναι αυτά των οποίων η ανάπτυξη επηρεάζεται περισσότερο από αυτές τις φυσικές καταστροφές.

Η σχετική μελέτη διενεργήθηκε σε περισσότερα από 2.000 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1991 και του 2001 στην περιοχή Tumbes στο βόρειο Περού. Οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος και το βάρος των παιδιών αυτών και βρήκαν ότι πριν το 1997 είχαν κερδίσει σε ύψος και βάρος, λόγω της αφθονίας των τροφίμων, ενώ από τον Ελ Νίνιο του 1997 και μετά τα μεγέθη αυτά παρουσίασαν σημαντική πτώση.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση