Η Κίνα απαγορεύει τα λογοπαίγνια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 14:07 Η Κίνα απαγορεύει τα λογοπαίγνια

H εκτεταμένη χρήση τους μπερδεύει τα παιδιά και προκαλεί πολιτισμικό χάος, υποστηρίζουν οι αρχές.

Η κρατική υπηρεσία ελέγχου του τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Κίνα απαγόρευσε τα λογοπαίγνια επειδή «είναι παραπλανητικά» και «προκαλούν γλωσσικό χάος».

Η διαταγή τονίζει πως «όλες οι παραγωγές και διαφημίσεις θα πρέπει στο εξής να τηρούν την τυπική ορθογραφία και φρασεολογία χωρίς να αποκλίνουν από αυτές».

«Τα γλωσσικά ιδιώματα αποτελούν φορέα της ιστορικής μας κληρονομιάς και χαρακτηρίζονται από απαράμιλλη αισθητική, ιδεολογική και ηθική αξία» επισημαίνεται στην αιτιολογία ενώ λίγο παρακάτω τονίζεται πως «Δεν υπάρχει τίποτα το αστείο στα λογοπαίγνια (...) η εκτεταμένη χρήση τους μπερδεύει τα μικρά παιδιά, προκαλώντας πολιτισμικό και γλωσσικό χάος».

«Είναι γελοίο. Τα λογοπαίγνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής κληρονομιάς. Αμέτρητα έθιμα και γνωμικά στηρίζονται σε αυτά», παρατηρεί ο Ντέιβιντ Μόζερ, ακαδημαϊκός διευθυντής του προγράμματος CET κινεζικών σπουδών στο Beijing Capital Normal University.

Ίσως βέβαια να μην είναι η γλωσσική καθαρότητα αυτό που απασχολεί τους αρμόδιους φορείς. Οι χρήστες του διαδικτύου στη χώρα είναι ιδιαιτέρως εφευρετικοί με τη δημόσια συνθηματολογία τους για πρόσωπα και πράγματα που «κόβονται» από την κρατική λογοκρισία.

Ο Μόζερ φοβάται ότι η απαγόρευση θα λειτουργήσει στο μέλλον ως ένα ακόμη εφαλτήριο για περαιτέρω λογοκρισία, με στόχο την κριτική που δέχεται η ηγεσία, εντός και εκτός του ήδη ελεγχόμενου Ιστού.

skai.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση