Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζαλίπιε: Ένα χωριό ζωγραφισμένο κυριολεκτικά με το χέρι! (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 10:24 Ζαλίπιε: Ένα χωριό ζωγραφισμένο κυριολεκτικά με το χέρι! (ΦΩΤΟ)

'Ενα χωριό κυριολεκτικά ζωγραφισμένο στο χέρι, αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες του δημοσιεύει στον λογαριασμό του στο Flickr, το Πολωνικό υπ.εξ. Δείτε φωτογραφίες!

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μικρό χωριό στην Πολωνία κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να ζωγραφίσει ένα λουλούδι στο ταβάνι… Το λουλούδι το ζωγράφισε για να καλύψει μια επιφάνεια που είχε ‘μουτζουρωθεί’ από την καπνιά της σόμπας. Ο εξαερισμός ήταν ελλιπής τα πολύ παλιά χρόνια και τέτοιου είδους λεκέδες ήταν πολύ συνηθισμένοι. Ήταν να κάνει κάποιος την αρχή.

Για την ακρίβεια κάποια, καθώς οι νοικοκυρές ήταν αυτές που αποφάσισαν να εξαφανίσουν τα σημάδια από τους ταβάνια και τους τοίχους. Πολύ σύντομα κάθε σπίτι στο χωριό Ζαλίπιε απέκτησε ένα ολάνθιστο, πολύχρωμο διάκοσμο. Μέσα κι έξω. Φράχτες, γέφυρες, αχυρώνες, εκκλησίες γέμισαν ζωγραφιστά λουλούδια και κάθε Άνοιξη από το 1948 στο χωριό γίνεται διαγωνισμός για την ανάδειξη του πιο όμορφα ζωγραφισμένου σπιτιού ή αλλιώς Μαλόβανα Τσάτα.

Αρχικός σκοπός του διαγωνισμού ήταν να συμβάλλει στην ψυχολογική ανάρρωση από τις ωμότητες που έζησε η Πολωνία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε ανάλογο κίνημα σε όλη τη χώρα.

Τελικά, αυτό που έγινε με στόχο να δώσει κουράγιο και να συμβάλλει στην ψυχική ανάταση των κατοίκων του Ζαλίπιε έγινε παράδοση. Το χωριό, που βρίσκεται στα νοτιανατολικά της Πολωνίας και απέχει 90 λεπτά από την Κρακοβία, είναι πανέμορφο, πολύχρωμο, λαμπερό και τόσο παραμυθένιο που θα σας μείνει αξέχαστο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thetoc.gr