Αγόρασε μια σπασμένη τσαγέρα 15 λίρες και την πούλησε μισό εκατομμύριο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 13:43 Αγόρασε μια σπασμένη τσαγέρα 15 λίρες και την πούλησε μισό εκατομμύριο

Σκέφτηκε πως θα ήταν μια κοινή τσαγιέρα,αλλά έπεσε έξω... κι έγινε πλούσιος!

Ένας κυνηγός ευκαιριών που αγόρασε μαι σπασμένη τσαγιέρα για 15 λίρες, μπορεί να πανηγυρίζει σήμερα, γιατί πουλήθηκε για 575.000 λίρες.

Η λευκή τσαγιέρα με το μπλε σχέδιο αποδείχθηκε πως ήταν ένα από τα πρώτα πορσελάνινα κομμάτια που κατασκευάστηκαν στην Αμερική πριν από 250 χρόνια.

Ήταν το έργο ενός Βρετανού, του Τζον Μπάρτλαμ, ενός αγγειοπλάστη που ταξίδεψε πέρα από τον Ατλαντικό για να δείξει στους Αμερικανούς πώς να κάνουν πορσελάνες.

Το έργο του ήταν εξαιρετικό αλλά η επιχείρησή του αναγκάστηκε να κλείσει γρήγορα λόγω της Αμερικανικής Επανάστασης και δεν έχουν διασωθεί σχεδόν καθόλου δείγματα της δουλειάς του σήμερα.

Πέρυσι, ένας συλλέκτης παλαιών αντικειμένων, αγόρασε την σπασμένη τσαγιέρα (της λείπει και το καπάκι), έναντι 15 λιρών. Σκέφτηκε πως θα ήταν μια κοινή τσαγιέρα, εντούτοις την πήγε στην ειδήμονα Κλερ Ντάρχαμ του οίκου δημοπρασιών Woolley and Wallis στο Σαλισμπέρι.

Μόλις το είδε, υποψιάστηκε πως μπορεί να μην ήταν αγγλική πορσελάνη και περαιτέρω έρευνα απέδειξε πως ήταν τελικά έργο του Μπάρτλαμ.

Το 2002, 4 κύπελλα τσαγιού και δύο πιατάκια, πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό στα Μίντλαντς και επιβεβαιώθηκαν αργότερα πως ανήκαν στον Μπάρτλαμ ενώ το σχέδιό τους ταίριαζε με αυτό της τσαγιέρας.

Θεωρείται πως η τσαγιέρα και τα κύπελλα αποτελούν μέρος ενός σετ που έφτιαξε ο Μπάρτλαμ στο εργοστάσιό του στη Νότια Καρολίνα και έφερε μαζί του στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του το 1769.

Ο ενθουσιασμένος κυνηγός ευκαιριών ενημερώθηκε πως η τσαγιέρα του θα μπορούσε να πουληθεί σε δημοπρασία για περίπου 20.000 – 50.000 λίρες.

Αποδείχθηκε όμως πως το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο, ειδικά από την Αμερική, με προσφορές που ανέβαιναν αρχικά ανά 5.000 λίρες και στη συνέχεια ανά 10.000 λίρες.

Τελικά πουλήθηκε για 460.000 ενώ με όλες τις χρεώσεις, η τιμή έφτασε στις 575.000 λίρες.

Αγοράστηκε από έναν έμπορο για λογαριασμό του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης όπου και θα καταλήξει.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση