Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πάνος Γαβαλάς: Μια φωνή όλο φως»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 16:44 «Πάνος Γαβαλάς: Μια φωνή όλο φως»

Ένα ξεχωριστό βιβλίο με πολλή μουσική…

Ο Δήμος Λαμιέων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, το Σύγχρονο Ωδείο Κέφος και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μανιάτη «Πάνος Γαβαλάς: Μια φωνή όλο φως» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, που βρίσκεται στην οδό Λεωνίδου 9-11.

Ο Πάνος Γαβαλάς υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς ερμηνευτές όλων των εποχών. Φωνή σπάνια, ιδιαίτερη, μελωδική, γοητευτική, συναισθηματική αλλά δωρική, ευάλωτη και αρρενωπή μαζί, που αποτέλεσε σχολή στο είδος του. Παράλληλα, διακρίθηκε και ως συνδημιουργός ανεπανάληπτων τραγουδιών, ενώ η παρουσία του στην νυχτερινή διασκέδαση ήταν εντυπωσιακή αφού, εκτός από έντονη και συνεχής, ο Γαβαλάς φρόντιζε πάντα οι ορχήστρες και τα προγράμματα στα οποία πρωταγωνιστούσε να ξεχωρίζουν έχοντας στο πλευρό του πιστούς συνεργάτες. 

Υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλά επιμέρους στοιχεία του τραγουδιού, ακροβατώντας πάντα δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο. Απ' τα πρώτα χρόνια του '60 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '80 όταν έφυγε πρόωρα απ' τη ζωή, είχε για παρτενέρ του τη μοναδική Ρία Κούρτη με την οποία αποτέλεσαν ένα απ' το πιο ταιριαστά ντουέτα στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Το σμίξιμο των φωνών τους ήταν μαγικό και ανεπανάληπτο.

Λίγα λόγια και για το συγγραφέα:

Ο Δημήτρης Μανιάτης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και έλκει καταγωγή από τη Μύκονο. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Έχει γράψει κείμενα για επιθεωρήσεις, θέατρο, μουσικές παραστάσεις, τηλεόραση. 

 Με το συγγραφέα συζητούν η χορογράφος Ευγενία Σινάνη, η εκπαιδευτικός Γιώτα Χουλιάρα-Σιδερά και ο Δρ. Φιλολογίας Νίκος Παπαγεωργίου. Το αφιέρωμα ντύνουν μουσικά ο Παναγιώτης Μπαρμπερίου και η Βίκυ Σιούτα (τραγούδι), Στέλιος Κατσίβελος, Γιάννης Λάζος και Γιάννης Γαβρής (μπουζούκι), Παναγιώτης Κέφος (κιθάρα), Λεμονιά Κελεπούρη (ακορντεόν) και Θανάσης Ζάρδας (μπάσο).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.