Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παραμύθια του Αισώπου» στο 18ο Δημοτικό Σχολείο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 19:17 «Παραμύθια του Αισώπου» στο 18ο Δημοτικό Σχολείο

Έναρξη με την Ομάδα Αφήγησης «Ιστορίες με τ’ αδράχτι»…

Με αφορμή την τιμητική απόφαση της UNESCO να ανακηρύξει την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το έτος 2018, στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας γίνεται ένα αφιέρωμα στον πολυδιαβασμένο & πολυμεταφρασμένο μυθοποιό Αίσωπο, ο οποίος έζησε και δίδαξε σε αυτή την πόλη και είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος της διδακτικής μυθολογίας.

Το αφιέρωμα στον Αίσωπο άρχισε με την δραματοποιημένη διαδραστική παρουσίαση 5 μύθων του στους μικρότερους μαθητές του σχολείου (Α΄, Β΄, Γ΄ & Δ΄ Τάξεις) από την Ομάδα Αφήγησης « Ιστορίες με τ’ αδράχτι… » την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 στην διάρκεια του πρώτου διδακτικού δίωρου.

Οι μύθοι που παρουσιάστηκαν είναι: «Ο λαγός & η χελώνα», «Ο ποντικός & το λιοντάρι», «Ο κόρακας & η αλεπού», «Η αλεπού & το λελέκι» και  «Ο γάιδαρος & η αλεπού». Οι μαθητές/τριες της Ε΄ Τάξης με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Αλεξανδρή Στέλλας, η οποία είναι μέλος της Ομάδας Αφήγησης, ερμήνευσαν «Το τραγούδι του Αισώπου» που γράφτηκε για να πλαισιώσει την παρουσίαση των μύθων.

Ένας από τους στόχους του αφιερώματος είναι οι μαθητές/τριες να κατανοήσουν ότι ο Αίσωπος με τους σύντομους προφορικούς μύθους του, χρησιμοποιώντας αλληγορίες με πρωταγωνιστές κυρίως ζώα, προσπαθούσε να βελτιώσει την φύση του ανθρώπου, προβάλλοντας τα ελαττώματα & προτερήματα που είχε ο άνθρωπος (και συνεχίζει να έχει…) στην μακραίωνη πορεία του.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου, στην οποία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση, υπήρχε έκθεση των βιβλίων με μύθους του Αισώπου που διαθέτει η Βιβλιοθήκη του σχολείου, ώστε να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των παιδιών για τις επόμενες δράσεις.

Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα στο 18ο Δημ. Σχ. Λαμίας με διάφορες βιβλιοφιλικές δράσεις με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στους μαθητές/τριες : δανεισμό & ανάγνωση βιβλίων με μύθους του Αισώπου από την Βιβλιοθήκη του σχολείου, ανάγνωση στην τάξη ή άκουσμα από CD άλλων μύθων του, αναφορά σημαντικών στοιχείων της βιογραφίας του (δημιουργία αφίσας), εικονογράφηση αγαπημένων μύθων του, διαθεματική σύνδεση με προβολή μύθων του στα αγγλικά, συζήτηση για τα επιμύθια & τις κατηγορίες τους (κατασκευή λίστας/αφίσας), δραματοποίηση μύθου/ων από τους μαθητές/τριες, ανάρτηση του υλικού που θα προκύψει σε χώρους του σχολείου & άλλες ιδέες μαθητών/τριών ή εκπαιδευτικών.

Η Διευθύντρια & οι Εκπαιδευτικοί του 18ου Δημ. Σχ. Λαμίας ευχαριστούν θερμά τους Εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Ομάδα Αφήγησης « Ιστορίες με τ’ αδράχτι… » για την εξαιρετική παρουσίαση των μύθων του Αισώπου και τους συγχαίρει για την συνεχή & αφιλοκερδή προσφορά υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού και πολιτιστικού έργου σε μικρούς και μεγάλους.