Λαμία: Τίμησαν τους ζωντανούς θρύλους της παραδοσιακής μουσικής - ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 19:20 Λαμία: Τίμησαν τους ζωντανούς θρύλους της παραδοσιακής μουσικής - ΦΩΤΟ

Συγκίνηση και «περηφάνεια» στo Δημοτικό Θέατρο με την βράβευση 27 οργανοπαιχτών και ερμηνευτών, που άφησαν εποχή!!!

To Δημοτικό θέατρο αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει τους τόσους συγγενείς και φίλους των 27 «παλαίμαχων» μουσικών, που τιμήθηκαν για το ταλέντο τους στην παραδοσιακή μουσική.

Μια ιδιαίτερη ζεστή εκδήλωση προς τιμή των 27 οργανοπαιχτών και ερμηνευτών που στην κυριολεξία άφησαν εποχή όπου έπαιζαν τις μουσικές τους. Ολοι θυμούνται τα γλέντια και τους χορούς υπό τη μουσική των συγκεκριμένων Λαμιωτών.

Ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας και γνωστός σε όλους μας από την ωραία εκπομπή του το "Αλάτι της Γης", μας παρουσίασε μια βραδιά αφιερωμένη εξολοκλήρου σε αυτούς τους ανθρώπους.

Στο άκουσμα κάθε ονόματος, το κοινό χειροκροτούσε και συνάμα θυμόταν τις μοναδικές εκείνες στιγμές που είχε ζήσει με τις μουσικές των ανθρώπων αυτών. Οι Στάθης Αδάμ, Ευάγγελος Βανακλιώτης, Θανάσης Βαρσαμάς, Χρήστος Γαλάνης, Βασίλης Γκορίτσας, Βασίλης Ζαγγανάς, Σπύρος Ζαγγανάς, Θανάσης Ζάρπας, Δημήτρης Ιτούδης, Κώστας Καραγιάννης, Αλέκος Καραπατής, Δημήτρης Καρπέτας, Δημήτρης Κοντονίκας, Κώστας Λεπίδας, Γιώργος Μπάτσαρης, Θεόδωρος Νατούδης, Μαριώ Νικολάου, Γιώργος Ξυδιάς, Γεωργία Πλατανιά, Νίκος Σκιαδάς, Κώστας Σπαθούλας, Κώστας Ζάχος, Γιώργος Τζαμάρας, Βασίλης Τζατζαλής και αυτοί που κέρδισαν το θερμότερο χειροκρότημα, τα αδέρφια Νίκος και Δημήτρης Κοντοβάς. Τελευταίος ανέβηκε στη σκηνή ο Ανδρέας Τσαούσης.

Ήθος, ζεστασιά και κυρίως όμορφες αναμνήσεις από τους «παππούδες» της καλής ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ένα «μάθημα» προς τα νέα παιδιά που σήμερα διδάσκονται παραδοσιακή μουσική στο Μουσικό Λύκειο της πόλης μας και έπαιξαν χθες για αυτούς τους ζωντανούς «θρύλους».

Ολους όσους παρευρέθηκαν τίμησαν με ειδικό βραβείο, ο Δήμαρχος Λαμιέων κος Σταυρογιάννης, ο ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Περλεπές και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Αργύρη

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σταυρογιάννης, αφού συνεχάρη τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου αλλά και τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαμιέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, σημείωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον καθηγητή εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του καθώς και το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με  την ευγενική δωρεά του οποίου πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας η κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, με θέμα τα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα».

Μια έκθεση όπου παρουσιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων, μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού. Μια έκθεση που επισκέφθηκαν πολλοί σύλλογοι, σχολεία απ’ όλο το νομό αλλά και πλήθος συμπολιτών μας και εύχομαι να αποτελέσει πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις στο μέλλον».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση