«Παραλήπτης Άγνωστος» στη Λαμία!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 17:00 «Παραλήπτης Άγνωστος» στη Λαμία!

Μια παράσταση για την άνοδο του ναζισμού, σε μετάφραση - σκηνοθεσία της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Νάντιας Φώσκολου, η οποία έλκει καταγωγή κατά το ήμισυ από τη Λαμία, αφού είναι κόρη της Λαμιώτισσας Νάνσυ Ζούζουλα.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Παραλήπτης Άγνωστος» της Kathrine Kressmann Taylor σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου, σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 8.30μ.μ στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Η παράσταση μιλάει για το ναζισμό και είχε βραβευτεί ως η καλύτερη short-term παράσταση στην Αθήνα την περασμένη σεζόν.

«Το έργο σε φέρνει αντιμέτωπο με ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα όχι μόνο του θεάτρου ή της τέχνης, αλλά της ζωής γενικότερα: το Καλό και το Κακό. Ο ναζισμός, ιστορικά, αποτέλεσε την ενσάρκωση του Απόλυτου Κακού. Δεν χωράει συζήτηση σε αυτό, το έχει αποδείξει η Ιστορία. Όσο για την Kathrine Kressmann Taylor, τη συγγραφέα, είναι συγκλονιστικό το να συνειδητοποιήσει κανείς ότι το δημοσίευσε το 1938, δηλαδή πριν καν ξεσπάσει επισήμως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος! Και όμως, όταν διαβάζεις ή βλέπεις επί σκηνής τον «Παραλήπτη Άγνωστο», νιώθεις ότι η συγγραφέας συνέλαβε την τραγικότητα του καταστροφικότερου ίσως κεφαλαίου της παγκόσμιας ιστορίας, πριν καν αυτό ολοκληρωθεί....», σημειώνει η σκηνοθέτις Νάντια Φώσκολου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Παρακολουθούμε την ιστορία δύο αδελφικών Γερμανών φίλων, επιτυχημένων μεταναστών στην Αμερική, ο ένας εκ των οποίων αποφασίζει να επιστρέψει στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ενώ εκείνος που μένει πίσω είναι Εβραίος. Μέσα από την αλληλογραφία τους, το έργο αιχμαλωτίζει μια φιλία - και την ανθρωπότητα ολόκληρη - σε μια στιγμή ιστορικής μεταμόρφωσης. Καθώς ο Χίτλερ αναρριχάται στην εξουσία, η σχέση των δύο φίλων φθίνει ανεπανόρθωτα και καταλήγει στην προδοσία. Βασισμένη σε μια κλασική ιστορία εκδίκησης δομημένη με κινηματογραφικό σασπένς, η παράσταση διερευνά το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης σε περιόδους κρίσεων.


Αχιλλέας Βατρικάς, Χρήστος Χριστόπουλος φωτογραφία: Kelly Foskolou

Γραμμένο το 1938, το αφήγημα δι’ αλληλογραφίας Παραλήπτης Άγνωστος(AddressUnknown) είναι, κατά το NewYorkTimesBookReview, «το πιο αποτελεσματικό κατηγορώ εναντίον του ναζισμού που έχει γίνει ποτέ σε έργο μυθοπλασίας». Έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και έχει ανέβει σε κεντρικά θέατρα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.

Συντελεστές:

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου

Σκηνογραφία - video design: Μικαέλα Λιακατά

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αχιλλέας Βατρικάς, Χρήστος Χριστόπουλος

Η Είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες  μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22310 33325, ώρες γραφείου.

Λίγα λόγια για τη Νάντια Φώσκολου:

 Η Νάντια Φώσκολου είναι θεατρική σκηνοθέτης. Έχει γεννηθεί στην Αθήνα, όμως κατά το ήμισυ είναι από τη Λαμία, αφού είναι κόρη της Λαμιώτισσας Νάνσυ Ζούζουλα.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Columbia, όπου έκανε τριετές επαγγελματικό μεταπτυχιακό στη Σκηνοθεσία Θεάτρου με υποτροφία του Κληροδοτήματος Μινωτή και του Ιδρύματος Fulbright. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (DEA) Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής ‘Florent’ (Παρίσι).

Τον Αύγουστο του 2013 σκηνοθέτησε το έργο Peninsula του Nathan Wright στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Fringe της Νέας Υόρκης. Η παράσταση τιμήθηκε με το βραβείο Παράστασης Συνόλου (Outstanding Ensemble) και επελέγη για τα Fringe Encores.

Το 2013, παρουσίασε την παράσταση Καλοκαίρι στα Σώματα με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη (κείμενα Σωτήρη Δημητρίου) στο Θέατρο Μεταξουργείο (επαναλήφθηκε τη σαιζόν 2013-14), ενώ την άνοιξη του 2013 είχε σκηνοθετήσει το Lake Full of Iron; Sky Full of Hope, πάλι του Nathan Wright, στο Manhattan Repertory Theatre της Νέας Υόρκης. Το 2011 σκηνοθέτησε το Ρωμαίος και Ιουλιέττα στο Θέατρο Θησείον (συνεχίστηκε το 2012-13 για δεύτερη χρονιά). Το 2008, σκηνοθέτησε σε sold-out πρεμιέρα στο Baryshnikov Arts Center το Opus D’Amour της Anna Forsythe.

Στη Νέα Υόρκη έχει επίσης σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Ψύλλοι στ’Αυτιά του Φεντώ, Οι Καλύτερες Προθέσεις του Μπέργκμαν, Protest του Χάβελ, Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ, καθώς και τα σύγχρονα έργα After της Erin Browne, Naked Fish και Mission του Nathan Wright.

Έχει εργαστεί ως συντονίστρια χώρων στον καλλιτεχνικό οργανισμό ‘chashama’ της Νέας Υόρκης, ως ερευνήτρια στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί», και ως βοηθός σκηνοθέτη του Γιάννη Χουβαρδά (Ιδιωτικές Ζωές του Νόελ Κάουαρντ, Αμόρε – Θέατρο του Νότου).

Μεταφράζει για το θέατρο από τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση