Δέος και Συγκίνηση στην Προπασχάλια Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 10:02 Δέος και Συγκίνηση στην Προπασχάλια Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως

Με αισθήματα δέους και συγκινήσεως πλημμύρισαν την Τετάρτη 17 Απριλίου το απόγευμα, οι καρδιές των εκατοντάδων πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας προκειμένου να παρακολουθήσουν την
καθιερωμένη  Προπασχάλια Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό τον τίτλο τίτλο: «Θρῆνον ἱερόν δεῦτε ἄσωμεν», όπου  η πολυμελής Χορωδία των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού κ. Ανδρέου Ιωακείμ καθώς και η παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία τελούσε  υπό την άρτια Διεύθυνση του Υπευθύνου Ιερολογιωτάτου Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη, απέδωσαν ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος και Θρήνους - κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Κρέτσης μέλος της Χορωδίας, ο οποίος και προλόγιζε τους θαυμάσιους ύμνους.

Στο πρώτο μέρος,  η χορωδία της Σχολής απέδωσε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, ιεροπρέπεια  και ακρίβεια, μέλη της Μεγάλης Εβδομάδος, ενώ το δεύτερο μέρος περιείχε εγκώμια, θρήνους και παραδοσιακά κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα, ψαλλόμενα απ’ τις αγγελικές φωνές των παιδιών.

Η Εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό  Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm) και μαγνητοσκοπήθηκε από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος».Στην κατακλείδα της εκδηλώσεως ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ανδρέας Ιωακείμ, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο εκφράζοντας τα ειλικρινή αισθήματα όλων των Ιεροψαλτών προσφέροντας στον Ποιμενάρχη μας ως δώρο ένα καλάθι με νηστίσιμα τρόφιμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τηρώντας ένα νησιώτικο έθιμο, όπου τα παιδιά προσφέρουν στους πνευματικούς τους πατέρες ένα καλάθι με νηστίσιμα είδη για τις ανάγκες της Μεγάλης Εβδομάδος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος με εμφανή την συγκίνηση, απηύθυνε πατρικό λόγο, συγχαίροντας τους δύο Χοράρχες, τους Ιεροψάλτες και τα παιδιά για το θαυμάσιο αποτέλεσμα και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η εκδήλωση αυτή, αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, μας ανοίγει τις πύλες της Μεγάλης Εβδομάδος και μας κάνει να παίρνουμε δυνάμεις και να βιώνουμε τα Άγια Πάθη και την Φωτόλουστη Ανάσταση του Κυρίου.

Συγχαίρω τους Χοράρχες, τους Ιεροψάλτες και τα παιδιά, αυτούς τους Αγγέλους, που δίδουν άλλο χρώμα στις ημέρες αυτές που μας οδηγούν στη Μεγάλη Εβδομάδα όπου οι Εκκλησίες μας κατακλύζονται από πιστούς. Το Θείο Δράμα μας συγκινεί όλους και μας δείχνει την αξία της Πίστεως, ότι πάσχει ένας Θεός για να απαλλαγεί ο άνθρωπος από τις συνέπειες της αμαρτίας.

Η Ανάσταση θα έρθει φέτος μέσα σε μία κοινωνία φοβισμένη, μέσα σε μία περίοδο που τραυματίσθηκε η Ίδια η Μάνα του Χριστού εις το Ναό της Παναγίας των Παρισίων με αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Όμως είναι και άλλες πυρκαγιές που έχουν εμφανισθεί και εκραγεί σε διάφορα μέρη της γης. Οι πυρκαγιές της διαφθοράς, της αμαρτίας, της κακίας, της αθεΐας και της βλασφημίας.

Εμείς ας μεταδώσουμε το μήνυμα αυτό της Ελπίδος ότι, Ανέστη ο Κύριος όντως και όποιος μετέχει στην ζωή και τα Πάθη Του, θα είναι πάντοτε Αναστημένος. Καλή Ανάσταση σε όλους».

Στην εκδήλωση Παρέστησαν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών: Παναγίας Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτης, Παναγίας Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος, Πανοαιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Βενετσάνος, Ιερείς από την Λαμία και τα περίχωρα, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Φώσκολος, ο τ. Γενικός Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου και μεγάλο πλήθος πιστών.

Φωτογραφίες: Imfth.gr & Δημήτριος Ανάγνου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση