Λαμία: Ο Γιώργος Αναγνώστου παρουσίασε τη νέα του ποιητική συλλογή «Με πρόθεση εναλλακτική»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 17:46 Λαμία: Ο Γιώργος Αναγνώστου παρουσίασε τη νέα του ποιητική συλλογή «Με πρόθεση εναλλακτική»

Στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας, την Τετάρτη 17-4-2019, ο Γιώργος Αναγνώστου παρουσίασε, μετά την Αθήνα και την Άμφισσα, τη νέα του ποιητική συλλογή «Με πρόθεση εναλλακτική», που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και η Πολιτιστική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Φθιώτιδας.

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Κώστας Τσιαλαφούτας, που συντόνισε την εκδήλωση, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «{…} Ο Γιώργος Αναγνώστου κατάγεται από την Άμφισσα, εργάστηκε ως δάσκαλος και έχει εκδώσει τις  ποιητικές συλλογές : «Τέμπλο με δύο εικόνες», «Σκόρπιες ψηφίδες», «Εναλλάξ», «Τα Παραμυθοτράγουδα» και το Ημερολόγιο του παππού του από τους Βαλκανικούς Πολέμους με τίτλο «Ημερολόγιο Γιώργου Δεμερτζή – Εις Ενθύμιον – Στρατιωτικά Ενθυμήματα 1913-1916».

{…} Η νέα του ποιητική συλλογή «Με πρόθεση εναλλακτική» είναι ουσιαστικά ενότητες, που αναφέρονται στο χαμένο όνειρο, σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα, στον αγώνα και στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ο ποιητικός του λόγος είναι στοχαστικός, φιλοσοφικός και θίγει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας με αιχμηρό τρόπο.»

Για την εν λόγω ποιητική συλλογή μίλησαν ο ποιητής – συγγραφέας Δημήτρης Φαφούτης και ο ποιητής Κώστας Κουβέλης.

Ο Δημήτρης Φαφούτης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : « {…} Ο Γ. Αναγνώστου είναι εύστοχος και ειλικρινής . Η εξομολογητική του ειλικρίνεια τον κάνει φιλικό και προσιτό, τον κάνει ταπεινό και αποδεκτό. Δεν έχει στόμφο ούτε μεγαλοστομία. Τα ποιήματα του είναι  φωτογραφίες με τη ζωή και τους αβάσταχτους καημούς της.

Για τον ποιητή Γιώργο Αναγνώστου, η ζωή δεν είναι απλά μια διαδικασία που αναλίσκεται μόνο στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων μας. Στην ζωή υπάρχει η διαρκής αναζήτηση προσωπικού αλλά και κοινωνικού  νοήματος και οράματος. Αυτή η αναζήτηση, οδεύει προς την κατεύθυνση της υπαρξιακής μας πληρότητας.

Η ζωή μοιάζει με όνειρα που μεταμφιέστηκαν, κι έχουν για μέριμνα τους τη βίωση ενός κόσμου ιδανικού.

{…} Θέμα του είναι το έντονο παιχνίδι ζωής και θανάτου. Η Υπαρξιακή αναζήτηση και ματαιότητα της πολυδιάστατης αγωνίας, ανάμεσα σε αυτά τα κορυφαία συμβαίνοντα της ύπαρξης μας.

Η ποίηση του είναι πλημμυρισμένη από φως και θάλασσα, με μια πρόθεση μεταρσίωσης και ταξιδιού, σε ένα άλλο επίπεδο.

Στην ποίηση του Γιώργου Αναγνώστου είναι πικρή και έντονη η στηλίτευση των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας της εποχής μας.

Είναι Η έλλειψη αυθεντικότητας και ιδανικών που βασανίζει τον Γιώργο Αναγνώστου

Είναι Η μοναξιά και η αποξένωση, η έλλειψη αγάπης, η κατάχρηση εξουσίας, η υποταγή και η απραξία στη ζωή μας.

«…Στο «Παρών», δήλωνε άφωνος.

Υπάκουος στων αρχόντων τα κελεύσματα

διευκόλυνε το μέλλον μιας υποταγής.

Πιθανώς εν αγνοία του.

Αυτό το τελευταίο ούτε που

ενδιέφερε το μέλλον του…»

Θέμα του ποιητή είναι η Υπαρξιακή απόγνωση που αναδύεται μέσα απ τα στοιχεία του θανάτου, της ερημιάς και της ματαιότητας.

Έναν τέτοιο αυθεντικό ποιητή, σας προσκαλώ να αγκαλιάσουμε απόψε, τον ποιητή Γιώργο Αναγνώστου.»

Ο Κώστας Κουβέλης τόνισε στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων τα εξής: «{…} Πλήθος εικόνες, σημάνσεις οι έννοιες ,εναλλασσόμενοι ρυθμοί, άλματα από το ιδιωτικό στο κοινωνικό, με αποτέλεσμα ένας μοντέρνος λόγος ποιητικός, που παραμονεύει όμως βαθιά ριζωμένος στην όχθη της φιλοσοφίας και της ζωής.

{…} Οι ανθρώπινες αγωνίες, οι προσωπικές και συναισθηματικές, που εγείρονται μέσα από σύντομα ποιήματα. Αυτή άλλωστε είναι η τέχνη του ποιητή. Ποιήματα που κλαίνε και γελάνε, ποιήματα που ταιριάζουν σε ανθρώπους με ευαισθησίες, ποιήματα που δε χωράνε σε καλούπι, ποιήματα που συναρπάζουν με τον καίριο χαρακτήρα τους, ποιήματα που αλλάζουν μορφή και συμπεριφορά.

{…} Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ποίησης του Γιώργου Αναγνώστου: Η αθωότητα που θωρακίζει με εφηβικό πάθος το ενήλικο βλέμμα και η μαεστρία η οποία υποστηρίζει έναν κόσμο, ο οποίος πηγάζει απ’ τα βαθύτερα όνειρά μας. Μεταμορφώνεται σε θαυματοποιός για να μας ταξιδέψει εκεί όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ο πρωταρχικός στόχος.»   

Στη συνέχεια οι εκπ/κοί και μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας του ΣΕΠΕ Φθιώτιδας Πάβια Αργυρίου, Γιώτα Γάκη και Γεωργία Καλλέργη απήγγειλαν ποιήματα με εκφραστικό τρόπο.

Ο εκπ/κός, συγγραφέας και μουσικός Γιώργος Σταυρόπουλος μελοποίησε ποιήματα του Γιώργου Αναγνώστου τα οποία παρουσίασε παίζοντας καταπληκτικό πιάνο και ερμήνευσαν εκπληκτικά οι Γιώργος Καζανής, Στέλλα Αλεξανδρή και Ραφαέλα Νικολαΐδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση του ποιητή Γιώργου Αναγνώστου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της ποίησης και ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες στην ποιητική βραδιά και όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Η όμορφη ποιητική βραδιά έκλεισε με την απαγγελία του παρακάτω ποιήματος από τον ίδιο :

«Η ροή των γεγονότων ήτο φυσιολογική.

Ζωή, θάνατος, χαρά λύπη.

Η φύση των πραγμάτων είχε τη διάρκεια

στις αντιθέσεις,

κι εμείς στην αρχή του ισχυρού.

Ο αδύναμος, ένα ναυάγιο,

άξιος ίσως μιας φιλευσπλαχνίας

με κέρματα που έπεσαν

από την τσέπη του

αυτήν που τρυπήσαμε

με τη δύναμη μιας υπόσχεσης.»

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση