Θερμή ανταπόκριση στην εκδήλωση προς τιμήν του δασκάλου, ζωγράφου και λογοτέχνη Μπάμπη Τσέλου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 15:51 Θερμή ανταπόκριση στην εκδήλωση προς τιμήν του δασκάλου, ζωγράφου και λογοτέχνη Μπάμπη Τσέλου

Πλημμύρισε κόσμο το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 στην εκδήλωση προς τιμήν του δασκάλου, ζωγράφου και λογοτέχνη Μπάμπη Τσέλου που συνδιοργάνωσε ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων με τον Δήμο Λαμιέων, το Πνευματικό Κέντρο Σταυρού και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σταυρού, Σ.Σ. Λιανοκλαδίου και Ν. Βράχας.

H Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και συγγραφέων Ξανθή Κουτσογιάννη η οποία παρουσίασε και την εκδήλωση, στον χαιρετισμό της αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής « … Ανήσυχο πνεύμα, πολύπλευρο και ανεξάντλητο ταλέντο, ο Μπάμπης Τσέλος είτε χρησιμοποιεί την πένα του, είτε το πινέλο του, αποτυπώνει την αλήθεια της ψυχής του στα έργα του και αυτή η αλήθεια είναι που αγγίζει και συγκινεί.[…] Είναι ένας ακούραστος και σεμνός εργάτης που με την υπομονή και επιμονή του καταφέρνει να δώσει πνοή στα οράματά του για την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από ομαδικές προσπάθειες, συλλόγους, εφημερίδες και περιοδικά.[…] Ο Μπάμπης Τσέλος είναι ένας γνήσιος καλλιτέχνης, εκπαιδευτικός και πάνω απ’ όλα άνθρωπος που το όνομά του είναι συνώνυμο με την δημιουργία και την προσφορά».

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης.

Χαιρετισμό  εκ μέρους των Πολιτιστικών Συλλόγων: Σταυρού, Σ.Σ. Λιανοκλαδίου και Ν. Βράχας, απηύθυνε ο κ. Γιάννης Μακρής, τ. Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ, συγγραφέας και ερευνητής ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Μπάμπη Τσέλου στην επιμόρφωση των δασκάλων, για τη διδασκαλία της αισθητικής αγωγής.

Για την προσωπικότητα και το εικαστικό του έργο του Μπάμπη Τσέλου μίλησε η πολιτισμολόγος Εύα Κουνιάρη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «…Η σίγουρη και δυνατή πινελιά του, δημιουργεί έργα απαλλαγμένα από περιττά στολίδια και εμπλουτισμένα με τη φρεσκάδα της ευαισθησίας και της αισθητικής που τον διακρίνει. Με μια λυρική αφαίρεση η οποία φαίνεται στην τονικότητα του χρώματος…»

Για το λογοτεχνικό του έργο μίλησε η Φιλόλογος Κωνσταντία Μπέικου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «…Η ποίηση του Μπάμπη Τσέλου είναι ένας εσωτερικός μονόλογος, αλλά και μια γοητευτική συνάμα περιπλάνηση της ψυχής. Η ποίησή του προκαλεί τη συγκινησιακή μέθεξη και του αποδέκτη - αναγνώστη που τον αφήνει ελεύθερο να ανακαλύψει και να προβάλει τις δικές του αλήθειες…»

Ο ποιητής Δημήτρης Φαφούτης, παρουσίασε την νέα ποιητική συλλογή του Μπάμπη Τσέλου «Ψυχή του λίθου». Ποιήματα της συλλογής απήγγειλαν ο αντιπρόεδρος του Ομίλου, ποιητής Κώστας Τσιαλαφούτας και η ποιήτρια - εκδότρια
Βασιλική Νικοπούλου. Ο Δημήτρης Φαφούτης μεταξύ άλλων ανέφερε: «…Αναρωτιέμαι και πάλι αν η ποίηση σου είναι η ψυχή του εγκόσμιου λίθου που δημιουργεί, χτίζει, αντιστέκεται και κυματοθράβει. Ή αν είναι ο σκληρός άθραυστος και πυράντοχος λίθος της καθαρής σου ψυχής. Ό,τι κι αν είναι, όποια διάσταση και προέκταση κι αν δίνει ο αναγνώστης, χαιρετίζουμε την ποίηση σου με τη βεβαιότητα πως ο κόσμος που χτίζεις με αυτή, θα γίνει και δικός μας κόσμος».

Ακολούθησαν οι απονομές τιμητικών πλακετών, από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη, την Πρόεδρο του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και συγγραφέων κ. Ξανθή Κουτσογιάννη, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού κ. Κων/νο Γαλάνη, τον Γραμματέα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Βράχας κ. Χρήστο Γαλάνη και τον Αντιπρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου κ. Κώστα Κουμπλιώνα.

Η εκδήλωση έκλεισε με το τιμώμενο πρόσωπο. Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Μπάμπης Τσέλος,  ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και όλους τους παρευρισκόμενους και  μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όλοι μας έχουμε ταλέντα. Σκοπός είναι να ανακαλύψουμε το ταλέντο μας και να το καλλιεργήσουμε... Κατόπιν αναφέρθηκε στη λειτουργία της τέχνης: Η τέχνη δεν αντιγράφει τον κόσμο, τον αναδημιουργεί,  αφού τον περάσει μέσα από την ψυχή του ανθρώπου.. Το ζυμάρι που ζυμώνουμε μέσα μας πρέπει να το σουρώνουμε μέχρι να βγει μια σταγόνα που πλημμυρίζει το μυαλό μας....Η αισθητική αγωγή και η τέχνη  μάς φέρνει σε συναισθηματική σχέση με τα αντικείμενα.... Η ανθρώπινη προσωπικότητα αποτελείται από πολλά στοιχεία. Είναι τα  προτερήματα και τα ελλαττώματά μας. Σημασία έχει να συνδέονται αρμονικά και  με αισθητική, που είναι και η βάση της μόρφωσης... Τέλος ανέφερε ότι  η κοινωνία για να επιβιώσει και να εξελιχθεί πρέπει να συλλογάται ελεύθερα, δηλαδή να δίνει διέξοδο  στην ατομική και συλλογική έκφραση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Αποστόλης Καραναστάσης, η πρ. Βουλευτής Ελένη Μακρή Θεοδώρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Ζαχαρίας Χαλβαντζής, Αντιδήμαρχοι Βίβιαν Αργύρη και Γιάννης Ρούλιας, ο Γεν Γραμματέας του Δήμου και πρ. Αντιδήμαρχος Δημοσθένης Καλαμπαλίκης, η περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Ελένη Μπενιάτα, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Στερεάς Ελλάδας Χρίστος Μαρκαντώνης, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση