Πλημμύρισε από πιστούς το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου στο Πετρωτό Δομοκού

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Μαΐου 2019 11:42 Πλημμύρισε από πιστούς το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου στο Πετρωτό Δομοκού

Το χωριό  Πετρωτό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 650 μ., στους πρόποδες του βουνού Κασιδιάρη (1.000 μ.) και ανήκει στο Δήμο Δομοκού.  

Πολλοί Πετρωτιώτες, συγγενείς και φίλοι τους, με τις οικογένειές τους, πέρασαν την ημέρα του Πάσχα (28-4-2019) στο Πετρωτό Φθιώτιδας, για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία.

(άποψη του Πετρωτού τη δεκαετια του '90)

Παλιότερα, από τη δεκαετία του ’50, την ημέρα της Λαμπρής συγκεντρώνονταν το απόγευμα έξω από την εκκλησία του χωριού, τον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου τραγουδούσαν και χόρευαν, χωρίς ορχήστρα. Πρώτη «έσερνε» το χορό μια παντρεμένη και στη συνέχεια οι ελεύθερες γυναίκες.

«Σήμερα Χριστός Ανέστη
και ταχιά Αληθώς Ανέστη,
σήμερα οι παντρεμένες
στέκονται καμαρωμένες,
σήμερα και τα παιδιά
στέκονται σαν τα κουμπιά,
σήμερα και τα κορίτσια
στέκονται σαν κυπαρίσσια!

 

Βόρεια του χωριού, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, στην περιοχή «Τσατμαλά » με την ομώνυμη πέτρινη βρύση που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και στην κορυφή ενός δεντρόφυτου, καταπράσινου λόφου βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Την επομένη του Πάσχα, Δευτέρα το πρωί, 29 Απριλίου 2019, ημέρα εορτασμού του Αγίου, πλήθος πιστών , κάτοικοι του χωριού και των γειτονικών χωριών, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο, πλησίον του καμπαναριού που χτίστηκε από τους χωριανούς Αργύρη Ζούκα και Αθανάσιο Μπλέτσα το 1947, η οποία τελέστηκε από τον ακούραστο ιερέα του χωριού π. Αναστάσιο Μπλέτσα.

Οι εορταζόμενοι και οι εορταζόμενες μαζί με το πρόσφορο (λειτουργιά) πήγαιναν και ένα πιάτο βρασμένο σιτάρι. Το σιτάρι αυτό το έφτιαχναν με ζάχαρη, καρύδια και αμύγδαλα, και το μοίραζαν  στο τέλος για να δεχτούν τα χρόνια πολλά για τη γιορτή τους.

Υπάρχουν δημοτικά τραγούδια αφιερωμένα στον Αϊ – Γιώργη και τα έλεγαν εναλλάξ οι άντρες και οι γυναίκες.

« Σήμερα είναι τ’ Αϊ- Γιωργιού
σήμερα είναι χάρη
ελάτε να προσκυνήσουμε
τον Άγιο καβαλάρη»

 

Θρύλοι και παραδόσεις αναφέρουν τον Άγιο Γεώργιο ως προστάτη και φύλακα του πουρναρόδασους, γι’ αυτό και δεν κινδύνεψε ποτέ από πυρκαγιά. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν, επίσης, πως είδαν τον Άγιο στο ξέφωτο, καβάλα στο άσπρο άλογό του, στην περιοχή του δάσους.

«Αϊ-Γιώργη καβαλάρη
με σπαθί και με κοντάρι»

 

Η καταπράσινη και ανθισμένη φύση του Πετρωτού εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, γιορτάζει και συμμετέχει στο αναστάσιμο μήνυμα της αγάπης και της ανθρωπιάς. Η φύση του Πετρωτού μας κέρασε μυρωδιές και χαμόγελα αισιοδοξίας.

ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ  ΚΑΙ  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!

 Κώστας  Γ. Τσιαλαφούτας
Δάσκαλος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση