Με επιτυχία έγινε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Εν τη ...ρίμα του λόγου" του Χ. Τσουράκη - ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 17:17 Με επιτυχία έγινε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Εν τη ...ρίμα του λόγου" του Χ. Τσουράκη - ΦΩΤΟ

Σατιρικός, εύστοχος και απολαυστικός ο Βιτ’λιώτης στη νέα του ποιητική συλλογή.

Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ποιητική συλλογή του Χρήστου Τσουράκη (Βιτ’λιώτη) με τίτλο «Εν τη … ΡΙΜΑ του ΛΟΓΟΥ» παρουσίασαν, τη Δευτέρα 6-5-2019, ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, οι «Χρόνος Εκδόσεις» και το Βιβλιοπωλείο «Επιλογή», στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας ,στη Λαμία.

Ο ποιητής Χρήστος Τσουράκης ή στιχοπλόκος όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, μέσα από τα ποιήματά του, καταγράφει γεγονότα, πρόσωπα και συναισθήματα με σατιρικό, εύστοχο, καυστικό και χιουμοριστικό τρόπο.

Η παρουσίαση του βιβλίου ξεκίνησε με το χαιρετισμό των διοργανωτών:

Η Ξανθή Κουτσογιάννη, πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων – ποιήτρια καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « … Κύριος σκοπός της σάτιρας είναι να γεννά προβληματισμό και ο Χρήστος Τσουράκης παρουσιάζοντας την σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, με πνευματώδη και γλυκόπικρη διάθεση με πένα αιχμηρή που εισχωρεί βαθιά στη σκέψη δημιουργεί έντονο προβληματισμό στον αναγνώστη.»

Η Βασιλική Νικοπούλου, εκδότρια – ποιήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «…Τα θέματα του Χρήστου Τσουράκη αγγίζουν πλέον την κλασσική θεματολογία της λογοτεχνίας, όπου η καθημερινότητα αναβαθμίζεται σε χρονική διάρκεια. Οι πολιτικές εξελίξεις, οι αγάπες, οι φιλίες, οι σχέσεις, οι ανάγκες, οι ματαιοδοξίες, οι φιλοδοξίες και τα όνειρα, καθώς και οι διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις προσώπων βαπτίζονται στο καθάριο νερό της έμπνευσής του, που πηγάζει από τις ψηλές κορφές του ιδανικού του κόσμου.»\

Ο Γιάννης Τσουράκης, φιλόλογος – βιβλιοπώλης τόνισε τα εξής «…Ο Χρήστος Τσουράκης έχει αποδείξει και πιο παλιά ότι διαθέτει νεανική ορμή, δυνατό στίχο, ενίοτε σκληρό, υπαινικτική σάτιρα. Διαθέτει Ορμή. Τον ενοχλεί το Ά-λογο της εποχής μας. Είναι βλέπετε αντίθετο με τη δική του Λογική. Έτσι συμβολίζει αυτόν τον παραλογισμό μ’ ένα …άλογο στο εξώφυλλο. Ψάχνει με ιώβεια – είναι η αλήθεια- υπομονή να βρει μίαν άκρη στον σύνθετο κόσμο μας. Μύγες και ζουζού-νια παρακμής και της σαπίλας άλλωστε ζαλίζουν το κεφάλι του Αλόγου, όπως όλοι μας βλέπουμε.»

Για την ποιητική συλλογή «Εν τη … ΡΙΜΑ του ΛΟΓΟΥ» μίλησαν οι παρακάτω και τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής : 1) Πρωτ. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, Δρ. Θεολογίας – Γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας : «…Το πρώτο ερώτημα που τίθεται ξεκινώντας σήμερα να μιλήσουμε για την θρησκευτικότητα των στίχων και των τσιτάτων του Χρήστου Τσουράκη είναι η σχέση τους με την εκκλησιαστική ταυτότητα. Πώς η χριστιανική συνείδηση συναντά και συζητά με ζωντανές παρουσίες και καταστάσεις όπως αυτές παρουσιάζονται «Εν τη ΡΙΜΑ του ΛΟΓΟΥ». Πόσο τα τσιτάτα αυτά είναι εμποτισμένα με λόγο ορθόδοξης ζωής και παράδοσης.

Ο Χρήστος Τσουράκης χρησιμοποιεί ένα τετράπτυχο που αγκαλιάζει τον άνθρωπο που μάχεται, διαμαρτύρεται, ερωτεύεται και θρησκεύει. Ένα τετράπτυχο όπου οι θρησκευτικές αναφορές λειτουργούν ως ένα επιπλέον ακόνι, όπου δοκιμάζεται η αιματηρή ανάγκη της έκφρασης. Ο όρος πίστη χρησιμοποιείται με όλο του το θεολογικό φορτίο. Μέσα στη σχέση τους με το Θεό ο άνθρωπος και η ζωή του καλούνται να αλλάξουν ριζικά Ο Βιτ΄λιώτης δείχνει τα όρια των πτώσεων, της κατάντιας του ανθρώπου και την προσπάθεια για έξοδο. Με άγρυπνη μνήμη γίνεται ηχείο για να ακουστούν μέσα από τα τσιτάτα του: η πάλη, η αντίδραση, οι τραγωδίες, τα αδιέξοδά και ο πόνος των ανθρώπων κι όλα αυτά με μια ματιά κριτική και ταυτόχρονα σατυρική. Οι στίχοι του Βιτλιώτη έχουν ανοίξει μια χαραμάδα μέσα από την οποία περνούν οι ακτίνες του φωτός της παρουσίας του Θεού στη ζωή του ανθρώπου και του κόσμου.»

2) Σοφία Αντωνοπούλου, φιλόλογος – φροντιστής : «…Ο Βιτ’λιώτης, νους οξύς, με γνήσια ελληνική καρδιά, δεινός χρήστης της γλώσσας, βαθύτατα θρησκευόμενος διαθέτει αδιαμφισβήτητα τα γνωρίσματα ενός μεγάλου δημιουργού. Στο παρόν πόνημά του, απάνθισε μύχια, προσωπικά βιώματα, απωθημένα, σταχυολόγησε πτυχές της καθημερινότητας, σκιαγράφησε την πολιτική, οικονομική, αλλά και την κοινωνική ζωή της χώρας των τελευταίων ετών, υπέβαλε τον εαυτό του σε λεπτομερέστατη ψυχογράφηση, προκειμένου να μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του ποιητικού του προφίλ.



Εξέχουσα θέση, αντί προλόγου, έχει το αφιέρωμα στη μάνα. Το έργο είναι σπονδυλωτό, καθώς αναπτύσσεται σε τρεις νοηματικές ενότητες. Με κυρίαρχο το ιαμβικό μέτρο, αρνήθηκε να περιορίσει τον ποιητικό του οίστρο σε συγκεκριμένες νόρμες, γράφοντας έτσι κατά το πρότυπο του δημοτικού τραγουδιού, κυρίως, σε δεκαπεντασύλλαβο.

Ως λάτρης των δημοτικών καταβολών της ζευγαρωτής ομοιοκαταληξίας, την αξιοποιεί κατά κόρον, μα όταν η στιχουργική το απαιτεί, δεν διστάζει να την κάνει και πλεχτή! Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός στην
ποίηση του Βιτ’λιώτη είναι δεδομένος.

Κοντολογίς, η ποικιλία θεμάτων, λέξεων, μετρικών σχημάτων συνιστούν το «Εν τη ρίμα… του λόγου», αφενός δέλεαρ για ετερόκλητο αναγνωστικό κοινό, αφετέρου, ευρύτατο πεδίο φιλολογικών αναλύσεων»

3) Δημήτρης Φαφούτης, ποιητής –συγγραφέας : «…Τρεις οι ενότητες που απαρτίζουν το βιβλίο. Στην πρώτη ενότητα «ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΑ ΚΡΙΣΕΩΣ» ο Χρήστος Τσουράκης με την κριτική και επικριτική ματιά, καταγράφει το ιστορικό, τις επιπτώσεις και τα παρατράγουδα της ολικής κρίσεως, που σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε επί του γένους των Νεοελλήνων, εδώ και δέκα χρόνια..

Στη δεύτερη ενότητα ο ποιητής θέλει να μας μιλήσει για ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΪ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» του. Εδώ έχει μια γλυκύτητα η ποίηση του, μια τρυφερότητα για τον άνθρωπο, για τα απλά άρα και σπουδαία που θέλησε να ζήσει ο ίδιος και που ονειρεύεται για όλο τον κόσμο.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου με τίτλο «ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΝΕ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ» αναφέρεται στο κουβάρι της ζωής και των δυνάμεων που σιγά σιγά λιγοστεύουν. Η αδυναμία να ξεπεράσουμε τα όρια. Η συνειδητοποίηση του αναπόφευκτου τελικού μας προορισμού.

Όμως οι καρδιές όταν φλέγονται και πετάνε μπορούν να πάνε ακόμα μακρύτερα. Να πάνε πέρα απ τον πεπερασμένο χρόνο και τις ανθρώπινες αντοχές τους.

Όλα τούτα έρχεται ο Χρήστος Τσουράκης να μας τα θυμίσει. Να μας πει πως δεν μπορούν να ξεριζώσουν απ την Ελληνική καρδιά, ούτε το Θεό, ούτε την πατρίδα, ούτε τον άνθρωπο. Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν. Ειδικά ετούτο το τελευταίο, τον άνθρωπο. Ματαιοπονούν όσοι ξένοι αφεντάδες αγνοούν, λοιδορούν και περιφρονούν τον ελληνικό λαό.

Ποιήματα απήγγειλαν με εκφραστικό τρόπο ο Απόστολος Ρούσκας, θεολόγος – ερασιτέχνης ηθοποιός και η Σοφία Αλαφοδήμου, διοικ. Υπάλληλος – ερασιτέχνης ηθοποιός.

« Θα ‘χεις πάντα χαλινάρι, Εξουσία μας, το νόμο
Κι ο λαός θα ‘ναι μουλάρι, να σε κουβαλά στον ώμο»
……………………………………………………
«Καζάνι είναι η Ελλάς, σε μαγεριό που βράζει,
με μάγειρα, για να γελάς, που κάθε τρεις αλλάζει»
…………………………………………………
«Τέλος στον ξωμολόγο μου συχώριο θα ζητήσω,
γιατί τους φίλους δανειστές μ’ αγγούρια θα ξοφλήσω»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον δημιουργό Χρήστο Τσουράκη, ο οποίος πήρε το λόγο μετά από το παρακάτω εύστοχο ποίημα της προέδρου του Ομίλου, Ξανθής Κουτσογιάννη :

«Την ώρα που μιλούσαμε για λόγο και για ρίμα Ο Χρήστος έπλεκε κρυφά ένα καινούριο ποίημα.
Τον λόγο επερίμενε απ’ τα δικά μου χείλη
Με τη σειρά του και αυτός απόψε ν’ απαγγείλει.
Πάρε το λόγο Χρήστο μου, άνοιξε την καρδιά σου
Και κλείσε όπως θες εσύ απόψε τη βραδιά σου.»

Ο Χρήστος Τσουράκης, με το δικό του ευγενικό και χιουμοριστικό τρόπο, ευχαρίστησε τους συντελεστές της παρουσίασης του βιβλίου του και όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους. Την όμορφη ποιητική βραδιά έκλεισε ο ίδιος, με την απαγγελία του ποιήματός του «Η διαθήκη μου» :

«Στα ογδομήντα περπατώ κι όλα τα’ απολαμβάνω,
μιας καιμ’ αρνείται το μυαλό τη σκέψη, να πεθάνω.
Μα σήμερα το σκέφτηκα να μπω στο μπελαλίκι
κι έτσι προθύμως βρέθηκα, να κάνω διαθήκη.

Και πήγα με την πένα μου στο συμβολαιογράφο
και με γερά τα φρένα μου, νομίμως υπογράφω.
Σαν μαθευτεί το γεγονός, μη κλαίτε με κρεμμύδια,
γιατί υπάρχει κίνδυνος, να σας πρηστούν τα φρύδια.
………………………………………………………….
Αυτή ‘ναι η διαθήκη μου κι αν δεν τη βρίσκεις δίκια
Έλα το βράδυ σπίτι μου και κόψε δυο ραδίκια.»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κυρίτσης, οι αντιδήμαρχοι Βίβιαν Αργύρη και Γιώργος Ζαγκανάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Αργυρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Κλειτσάκης, Δημήτρης Κυρίτσης , Μάρκος Τσιτσίας και Γιώργος Σαγιάς, ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Αγάθωνος Γερμανός Γιαντσίδης και η πρ. βουλευτής Ελένη Μακρή – Θεοδώρου.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση