Στους Δελφούς ο Νίκος Σταυρογιάννης για το Δίκτυο Πόλεων Πολιτισμού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 10:32 Στους Δελφούς ο Νίκος Σταυρογιάννης για το Δίκτυο Πόλεων Πολιτισμού

Στους Δελφούς σήμερα η πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ των Δημάρχων Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη και Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλου με την Πρόεδρο της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Τζιτζικώστα.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο της Παναγιώτας Μπίτσικα από το "Βήμα της Κυριακής" για την πρωτοβουλία των δυο Δημάρχων και τη θετική ανταπόκριση της UNESCO για Δίκτυο Πόλεων Πολιτισμού.

Αναζήτησαν κοινό βηματισμό για να προβάλουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας και της Φωκίδας. Δύο ιστορικοί δήμοι, Δελφοί και Θερμοπύλες, αναζητούν το παρελθόν τους, βρίσκουν την κοινή πορεία του τόπου τους, που περνά από αρχαία «μονοπάτια», και τη συνδέουν με το σήμερα. Επιδιώκουν να υλοποιήσουν μια πρωτοβουλία ανάδειξης του πολιτισμού στην περιοχή τους, δημιουργώντας ένα δίκτυο πόλεων με κοινές ιστορικές αναφορές και στόχευση πολιτιστικές δράσεις, υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Πηγή έμπνευσης είναι η Αμφικτιονία της Κεντρικής Ελλάδας, την οποία αποτελούσαν δώδεκα ομάδες κατοίκων (φυλές), προερχόμενες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, με έδρα της αρχικά το ιερό της Δήμητρας στην Ανθήλη, κοντά στις Θερμοπύλες και μετέπειτα το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ο θεσμός της Αμφικτιονίας, της συνένωσης γειτονικών φυλετικών ομάδων, είναι αρχαιότερος από την εμφάνιση της πόλης-κράτους. Η Αμφικτιονία των Θερμοπυλών (Πυλαία Αμφικτιονία) θεωρείται η αρχαιότερη θρησκευτική ένωση που εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο ενώ στη συνέχεια η Δελφική Αμφικτιονία που με το πέρασμα των αιώνων απέκτησε και πολιτική δύναμη, αποτέλεσε την πιο σημαντική αμφικτιονία της αρχαίας Ελλάδας όπου αντιπροσωπεύονταν σχεδόν όλα τα ελληνικά φύλα - δεν είναι  τυχαίο ότι συχνά παρομοιάζεται με την Κοινωνία των Εθνών και τον ΟΗΕ…

Ο δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος και ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης αναλαμβάνουν μια πρωτοβουλία πολιτιστικής διασύνδεσης τόπων με βαριά ιστορία και τονίζουν ως σημείο αναφοράς τον θεσμό των Αμφικτιονιών που υπήρξαν πεδίο πνευματικής ανάτασης αλλά και κρίσιμων πολιτικών διεργασιών στην ελληνική ιστορική διαδρομή. Την περασμένη Δευτέρα απέστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ενημερώνοντας για την απόφαση στρατηγικής συνεργασίας των δύο δήμων σε θέματα Πολιτισμού. Ζήτησαν να τεθεί αυτή η πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και παράλληλα πρότειναν να οργανώσουν μια συνάντηση εργασίας ώστε να υπάρξει πιο αναλυτική ενημέρωση.

Θετικά υποδέχθηκε την πρωτοβουλία των δύο δήμων η κυρία Τζιτζικώστα, η οποία στην απαντητική της επιστολή επεσήμανε ότι «τo εγχείρημά σας συνάδει απόλυτα με τα Προγράμματα της UNESCO αναφορικά με τη δικτύωση των πόλεων και ως εκ τούτου η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO δύναται με χαρά να συμβάλει στην εν λόγω προσπάθειά σας». Σημείωσε ότι η UNESCO αναγνωρίζοντας την αξία της συνεργασίας των πόλεων μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση των Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού έχει συστήσει, από το 2004, Δίκτυα Πόλεων σε περιφερειακό, διαπεριφερειακό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO πρόκειται να δημιουργήσει ένα Εθνικό Δίκτυο Πόλεων Πολιτισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει ελληνικές πόλεις με σπουδαίο πολιτιστικό κεφάλαιο με στόχο τη διασύνδεσή τους για την προαγωγή του πολιτισμού.

Ετσι, ήδη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στους Δελφούς, αύριο το μεσημέρι (Δευτέρα 25.5.2015), συνάντηση εργασίας των δημάρχων Δελφών και Λαμιέων και τοπικών φορέων  με την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ώστε να επενδυθεί με το κύρος του διεθνούς εκπαιδευτικού, επιστημονικού και πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ η δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου για προβολή  της Ιστορίας και του Πολιτισμού της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της συνάντησης - πέραν της συνέντευξης Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - περιλαμβάνεται ξενάγηση στην οικία του ποιητή Αγγελου Σικελιανού και της αμερικανίδας συζύγου του Εύας Πάλμερ. Εκεί, όπως θυμίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, ο ποιητής εμπνεύστηκε την ιδέα για τη δημιουργία στους Δελφούς ενός «παγκόσμιου πνευματικού πυρήνα»», εκεί ήταν το εργαστήρι προετοιμασίας και υλοποίησης των Δελφικών Εορτών του 1927 και 1930, ως πλαίσιο για την εφαρμογή της «δελφικής ιδέας».

Διαβάστε επίσης:

Με Λαμία και Δελφούς ξεκινά η UNESCO το Εθνικό Δίκτυο Πόλεων Πολιτισμού

Προσαρμοσμένη αναζήτηση