Ιωνικά 2019: Δεν ξεχνάμε τις αλησμόνητες πατρίδες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 14:59 Ιωνικά 2019: Δεν ξεχνάμε τις αλησμόνητες πατρίδες

Εκδηλώσεις Μικρασιατικής – Αφιερωμένα στα 100 χρόνια μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, περιλαμβάνουν τα φετινά «Ιωνικά 2019», που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας, το Ενοριακό Κέντρο του ΙΝ Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Μαγνησίας, η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μαγνησίας Λαμίας.

Τα «Ιωνικά 2019» τελούν υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων και θα πραγματοποιηθούν 6 και 8 Σεπτεμβρίου.

Από τους διοργανωτές σημειώνεται ότι: «Συμπληρώνονται  97 χρόνια  από το τέλος του Ελληνισμού στην Ιωνία . 97 χρόνια, είναι πολύ λίγα για να διαγραφεί ιστορία τριών χιλιετιών  και να σβηστεί η Μνήμη.

Η Νέα Μαγνησία θυμάται και  τιμά  τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Ανατολής, τους νεκρούς    της Μικρασιατικής Καταστροφής και τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες.

H ιστορία δεν διδάσκει. Δείχνει. Τ’ αποτελέσματά της όμως δεν δείχνουν. Διδάσκουν.

Οι μνήμες δεν σβήνουν. Μένουν. Και πρέπει να μένουν. Πρώτα για εθνική αυτογνωσία.

Μετά για εθνική δικαιοσύνη. Και τέλος, για  εθνική προστασία.»

Τα «Ιωνικά 2019» θα διεξαχθούν στον προαύλιο Χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Κων/νου και Ελένης και σε περίπτωση βροχής στο 5ο Δημοτικό Σχολείο.

Το Πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 6.00

KΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ

Το πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης Θεία Λειτουργία, Δοξολογία και Αρτοκλασία εις μνήμην του Μάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Το βράδυ ώρα  7.30

 ΟΜΙΛΙΑ, ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Ομιλία με θέμα «Πόντος-Μικρά Ασία-Νέα Μαγνησία, μία αναδρομή»  από τον συντοπίτη μας κ. Παναγιώτη Σωτηρίου, Μ. Δ. Ε. Ιστορίας.

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αφιέρωμα οπτικοακουστικό, για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του 5ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Μαγνησίας.

Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί  από χορευτικά τμήματα  Ένωσης Ποντίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου και Συλλόγου Γονέων 5ου Δημοτικού Σχολείου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση