Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Λαμιώτη Κώστα Παπασταμούλη

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 08:54 Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Λαμιώτη Κώστα Παπασταμούλη

To φιλότεχνο κοινό της Λαμίας θα έχει τη δυνατότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου μέχρι το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, να επισκέπτεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας την έκθεση "Παρά - Μυθολογία" του Λαμιώτη Κώστα Παπασταμούλη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας της Χώρας μας.

Εγκαίνια Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 8:30΄το βράδυ...

Ο Κώστας Παπασταμούλης γεννήθηκε στη Λαμία. Αφού τελείωσε την Ανωτάτη  Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στη Ζωγραφική (Νικολάου, Μόραλης), συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφίες για πέντε χρόνια στο Παρίσι, στην Ecole Νationalle Superieure des Arts decoratifs και στην Ecole Nationalle Superieure des Arts Appliqeus et metiers d’Art, της Σορβόννης.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις (Ώρα, Τιτάνιο, Εποχές, Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας..) και πολλές ομαδικές. Έχει συμμετάσχει σε 4 πανελλήνιες εκθέσεις και έχει 4 συμμετοχές στο διεθνές Salon των Γάλλων ζωγράφων στο Παρίσι (Grand Palais) και επίσημη συμμετοχή στη Βουλγαρία 1987. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ένωσης Γάλλων Ζωγράφων. Έχει διατελέσει καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών και Γραφικών Τεχνών.

Έχει γράψει τα βιβλία: «Γραφιστικές εφαρμογές 1», «Χρώμα- Σκίτσο και αρχές ελευθέρου σχεδίου», «Το χρώμα και το σχέδιο στη ζωγραφική». Έργα του έχουν αγοραστεί από το Ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού. Βρίσκονται επίσης στις Πινακοθήκες Ιεράπετρας, Λεωνιδίου Μυτιλήνης, στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, στο μουσείο Ι. Βορρέ, στην πινακοθήκη Λαμίας, στην πινακοθήκη Κορίνθου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στη διεθνή έκθεση στο Grand Palais, αγόρασε έργο του το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού.

Λίγα λόγια από τον Κώστα Παπασταμούλη για την "Παρά - Μυθολογία":

«Η Παραμυθολογία είναι μια σειρά έργων που με απασχόλησε πολλά χρόνια.

Αφορμή και πηγή είναι η μυθολογία μας, τα ανάγλυφα και οι παραστάσεις των αγγείων μας.

Είναι μια σειρά έντονων χρωματικών και σχεδιαστικών συνθέσεων, όπου κυριαρχεί μαζί με το χρώμα, το χρυσό και ένα παραμύθι.

Οι παραστάσεις αυτές δεν ήθελα να είναι συγκεκριμένες, ώστε να θυμίζουν πρόσωπα και γεγονότα, αλλά να παρασέρνουν το θεατή στη φαντασίωσή του και στην... προσωπική του μυθολογία.»

Παπασταμούλης Κ.

Δείτε τι είπαν για τον Κώστα Παπασταμούλη και την Παραμυθολογία ο Δρ Νικήτας Χιωτίνης, Αρχιτέκτων Καθηγητής Παν/μίου και η Λέτα Κουτσόγιωργα, Ποιήτρια - Εικαστικός:

«Ο Κώστας Παπασταμούλης έρχεται σήμερα να ανασύρει μορφές που φέρουν μνήμες. Αναζητεί το πνεύμα του τόπου (μας), το genius loci, αυτό που κρύβει το βαθύτερο είναι μας, τούτο προστατεύει το πλάθει, αλλά που πλάθεται από αυτό.

Το αναζητεί όχι μέσω εικόνων που σήμερα δεν θα έχουν αντίκρυσμα στο πνεύμα του θεατή, δηλαδή αντίκρυσμα στη "Μυθολογία του βλέμματός του" -όπως θα έλεγε ο Ράμφος-, αλλά  με αφαιρετικές μορφές ενός παρελθόντος, η μνήμη του οποίου θα κάνει το "Συλλογικό μας ασυνείδητο" -όπως θα έλεγε ο jung- θα έρθει στην επιφάνεια ως φορέας πολιτισμικής οικουμενικής αξίας.

Με τον τρόπο που λίγοι όσο αυτός γνωρίζουν, μας παρουσιάζει συνθέσεις/μνήμες με εκπληκτική ενσυναίσθηση ενάργεια και δυναμική, μορφές που με σαφήνεια είναι τοποθετημένες σε μιαν άχωρη και άχρονη κοπιά, συνήθως που αφαιρούν το περιττό, προς μια φαινομενική λογική εμβάθυνση στο γεγονός.

Το έργο/πρόταση του Κώστα Παπασταμούλη, όχι μόνο αυτό που παρουσιάζεται στην παρούσα έκθεση, αλλά το σύνολο έργο του, έχει ήδη εγγραφεί ως ιδιαιτέρως σημαντικό στην ιστορική πορεία και συνεισφορά της νεώτερης Ελλάδας. Αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή μας.»

Δρ Νικήτας Χιωτίνης, Αρχιτέκτων Καθηγητής Παν/μίου.

«Η ζωγραφική του Κώστα Παπασταμούλη, πάλλουσα, δονούμενη και σημαίνουσα, ρέουσα μέσα στο χρόνο και στο χώρο γίνεται τέχνη που δεν τελειώνει, όπως δεν τελειώνει ο έρωτας και η ελευθερία …εδώ ο μύθος, το θησαυροφυλάκιο μνήμης πραγμάτων ορατών και αοράτων, που περικλείει παρελθόν, παρών και μέλλον, αναπτύσσεται μέσα από μια νέα αισθητική εικαστικής αποτύπωσης, μέσα από λαμπρές στιγμές δημιουργικής έξαρσης για να φανερώσει συνθέσεις τέχνης, που πιστεύω ότι θα μείνουν ανεξίτηλες στο χρόνο.

Είναι οι διαχρονικές ζωγραφικές μετόπες της "παρα - μυθολογίας" του ανεξάντλητου εικαστικού ονειρευτή Παπασταμούλη, του οποίου το βλέμμα διεισδύει σε βάθος του χρόνου μπρος-πίσω για ν’ ακουμπήσει στο περβάζι του μύθου, να δει, να συλλάβει και να χαρτογραφήσει με το ίχνος της τέχνης του τον δικό του μύθο, αρχιτεκτονώντας μια δική του νοητική και εικαστική γεωμετρία ψυχών και σωμάτων με μαξιμαλιστικό πνεύμα.

Ο Κώστας Παπασταμούλης συναρθρώνει με χρώματα και σχήματα, τη δόξα του ωραίου και του υψηλού της τέχνης και τη δόξα του μύθου και του ονείρου της ζωής, για να δημιουργήσει την "παρα-μυθολογία" του, οικοδομώντας το δικό του δοξαστικό εικαστικό στερέωμα στην τέχνη και στη ζωή, μέσα από την οξυδέρκεια της αέναης αναζητητικής καλλιτεχνικής του φυγής.»

Λέτα Κουτσόγιωργα,Ποιήτρια - Εικαστικός

Η Έκθεση ζωγραφικής του Λαμιώτη εικαστικού Κώστα Παπασταμούλη εγκαινιάζεται το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 8:30 μ.μ., στην κύρια αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2019.