Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 18ο και 16ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας στο Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 07:36 Το 18ο και 16ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας στο Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών

Το Εθνικό Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, είναι ένας νέος θεσμός στην Εκπαίδευση.

Ένας από τους βασικούς στόχους του είναι η συμβολή στην δικτύωση και συνεργασία των Σχολικών Βιβλιοθηκών με άλλες για την ανταλλαγή δράσεων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, καθώς και η εκκίνηση παιδαγωγικών και πολιτιστικών δράσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα 2 όμορα Δημοτικά Σχολεία της Λαμίας, 18ο και 16ο , ενταγμένα στο Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών, συνεργάστηκαν για την διοργάνωση βιβλιοπαρουσίασης από μαθητές/τριες, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 18ου Δ. Σ. Λαμίας, κατά την διάρκεια του δεύτερου διδακτικού δίωρου την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019.

Αρχικά, χορωδία μαθητών/τριών του 16ου Δ. Σ. Λαμίας τραγούδησε το ποίημα του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Ύμνος του Βιβλίου», το οποίο περιγράφει το ταξίδι στην φαντασία αλλά και την συντροφιά που προσφέρει ένα βιβλίο, μελοποιημένο από τον μουσικό του σχολείου κ. Βεργιόγλου Νώντα.

Ακολούθησε η βιβλιοπαρουσίαση με τους παρακάτω συντελεστές:

Βιβλίο: «Ο ωραίος Δαρείος» της Σοφίας Ζαραμπούκα (μία πρόταση για την υγιεινή διατροφή στη ζωή μας). Το βιβλίο υπάρχει στη Σχολική Δανειστική Βιβλιοθήκη και των δύο σχολείων, ενώ απόσπασμα του βιβλίου υπάρχει στο Ανθολόγιο της Γ΄ Δημοτικού.

Υπόθεση: Σαλάτες, φρούτα κι όσπρια… Είναι φαγητό αυτό για έναν ωραίο γάτο; Ο Δαρείος προτιμάει τα σκουπίδια. Αλλά, άμα βγεις στον δρόμο, πώς θα γυρίσεις πίσω;

Σύλληψη ιδέας και Σκηνοθετική Επιμέλεια: Καλλέργη Γεωργία (Δασκάλα Τ.Ε. 16ου Δ. Σ. Λαμίας)

Έμμετρη διασκευή κειμένου: Τσούμα Κωνσταντίνα (Φιλόλογος και Συγγραφέας) και Κρανιώτη Γιούλη (Δασκάλα Γ1 Τάξης 16ου Δ. Σ. Λαμίας)

Μουσική επιμέλεια: Βεργιόγλου Νώντας (Μουσικός και Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης 16ου Δ. Σ. Λαμίας)

Εικαστική παρέμβαση: Αναγνώστου Γιώργος (Συνταξιούχος Δάσκαλος) και Βασιλάκου Νάνσυ
(Δασκάλα Ειδικής Αγωγής 16ου Δ. Σ. Λαμίας)

Παρουσίαση: Τάξη Γ1 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας

Παρακολούθησαν: Τάξεις Α΄,Β΄,Γ΄και Δ΄ 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας

Πρόταση συνεργασίας δύο σχολικών βιβλιοθηκών δικτύου και Συντονισμός δράσης: Γιακοβή Γιάννα (Εκπ/κός Αγγλικής Γλώσσας και Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 18ου Δ. Σ. Λαμίας).

Στη συνέχεια η κ. Κρανιώτη Γιούλη έκανε ερωτήσεις στο κοινό -το οποίο ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό!- σχετικές με την παρουσίαση του βιβλίου και την υγιεινή διατροφή. Κατόπιν οιμαθητές/τριες του 16ου Δ. Σ. Λαμίας επισκέφθηκαν την Βιβλιοθήκη του 18ου Δ. Σ. Λαμίας και αποχώρησαν αφού τους προσφέρθηκε ένα συμβολικό δωράκι.

Η Διευθύντρια του 16ου Δ. Σ. Λαμίας κ. Καρανικόλα Ευσταθία και ο Διευθυντής του 18ου Δ. Σ. Λαμίας κ. Σκαφίδας Γεώργιος, καθώς και οι δύο Σύλλογοι Διδασκόντων αγκάλιασαν την ιδέα συνεργασίας από την πρώτη στιγμή και υποστήριξαν την υλοποίησή της.

Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε με τον μοναδικό τρόπο των παιδιών, στα οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, καθώς και στους εκπαιδευτικούς που προετοίμασαν αυτήν την πρωτότυπη αλλά και διδακτική παρουσίαση. Η αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών των δύο σχολείων άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες!

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας διέθεσε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την βιντεοσκόπηση της εκπαιδευτικής δράσης. Το βίντεο θα δοθεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στους συμμετέχοντες μαθητές και στα δύο σχολεία για το αρχείο τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους!

Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας ευχαριστούν θερμά τους μαθητές/τριες και τους συναδέλφους του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας που επισκέφθηκαν το
σχολείο τους και ευελπιστούν σε μελλοντική συνεργασία των δύο σχολείων!

Επιμέλεια κειμένου: Γιακοβή Γιάννα (Εκπ/κός Αγγλικής Γλώσσας και Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 18 ου Δ. Σ. Λαμίας).