Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Νεοκλασικά της Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 10:08 Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Νεοκλασικά της Λαμίας
Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ολοκληρώθηκε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Γνωρίζω τα Νεοκλασικά της Πόλης», που απευθυνόταν στους μαθητές των Σχολείων της Φθιώτιδας.
 
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις:
 
1. Η πρώτη φάση ήταν αυτή της παρουσίασης του προγράμματος κι έγινε στις 27 Απριλίου 2015. Σε αυτήν πήραν μέρος 60 μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης της Λαμίας, ενώ το απόγευμα το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Πινακοθήκης, στους εκπαιδευτικούς και στο ευρύτερο κοινό με τη μορφή Ημερίδας. Στην Ημερίδα έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις:
 
  1. Τα Νεοκλασικά στη ζωή της πόλης, Σταυρόπουλος Γιώργος (Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας)
  2. Νεοκλασικισμός και Νεοκλασικά κτήρια στη Λαμία, Ιφιγένεια Τριανταφύλλου (Αρχιτέκτων – Μηχανικός ΜΑ KINGSTON UK)
  3. Επανάχρηση διατηρητέου- κτήριο Πλατή, Αφροδίτη Πολιτοπούλου (Αρχιτέκτων – Μηχανικός, επιβλέπουσα Υπηρεσίας Πολεοδομίας Δήμου Λαμιέων)
  4. Παρουσίαση Εκπαιδευτικού προγράμματος, Τζένη Παπαγιανοπούλου (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας) – Έφη Παπαευθυμίου (‘Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας)
 
Για τις εκδηλώσεις της πρώτης φάσης συνεργάστηκαν οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας (Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων), η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, το Θεατρικό Εργαστήρι «Αριστοφάνης» και το Δημόσιο ΙΕΚ Λαμίας.
 
 
2. Τη δεύτερη φάση παρακολούθησαν 232 μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Λαμιέων. Το πρόγραμμα είχε την εξής δομή:
 
  1. Έναρξη (Δημ. Πινακοθήκη): Ενημέρωση για τον Κλασικισμό και Νεοκλασικισμό από την Έφορο της Πινακοθήκης κ. Έφη Παπαευθυμίου
  2. Προβολή για τα Νεοκλασικά της Λαμίας στην αίθουσα Rice της Πινακοθήκης
  3. Πορεία προς την πλατεία Διάκου και επιτόπου μελέτη των εκεί Νεοκλασικών (Γ.Σταυρόπουλος- Γ. Αναγνώστου)
  4. Κατάληξη στο κτήριο του Δημ. Ωδείου (αρχοντικό Χατζίσκου - Πλατή) και ξενάγηση στο κτήριο (ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αίθουσες με οροφογραφίες κ.α.)
  5. Μικρή συναυλία με μουσική εποχής από την πιανίστα και καθηγήτρια του Δημ. Ωδείου Λαμίας κ. Ελένη Οικονόμου
  6. Ανατροφοδότηση με Φύλλα Εργασίας κλπ- Λήξη προγράμματος
 
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, προϊόν συνεργασίας πολλών φορέων της εκπαίδευσης και του πολιτισμού της πόλης μας, κατά κοινή ομολογία, απέσπασε τα θετικά σχόλια της λαμιώτικης κοινωνίας. Με την εμπειρία της πρώτης εφαρμογής, θα καταβληθεί προσπάθεια να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά βελτιωμένο.
 
 
Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας ευχαριστεί πολύ όσους συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση του προγράμματος. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που πήραν μέρος σε αυτό καθώς επίσης τη Δημοτική Πινακοθήκη «Αλέκος Κοντόπουλος» και το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση