Πετρωτό: Το γλέντι αντίδοτο στην κρίση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 16:49 Πετρωτό: Το γλέντι αντίδοτο στην κρίση

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτού συνεχίζουν την επιτυχή ανοδική τους πορεία, παρά την οικονομική κρίση και ανασφάλεια της πατρίδας μας.

Η Αγία Παρασκευή Πετρωτού και το Πανηγύρι του χωριού αποτέλεσαν σημαντικό πόλο έλξης πολλών χωριανών και κατοίκων των χωριών του Δήμου Δομοκού, αφού οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους τρεις χιλιάδες. Πιστεύουν πως οι εκδηλώσεις αυτές ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και ανεβάζουν την ψυχολογία τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Πιστεύουν πως το γλέντι αποτελεί το αντίδοτο στην κρίση, γιατί μπορούν να συνεχίσουν με περισσότερη δύναμη τον αγώνα της επιβίωσης και της προκοπής.

Την Κυριακή το πρωί, 26 Ιουλίου 2015, ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον ιερέα του χωριού π. Αναστάσιο Μπλέτσα με την παρουσία πλήθους πιστών.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας βγήκε η αναμνηστική φωτογραφία των χωριανών με θέα τον ναό, καθώς και αρκετές αεροφωτογραφίες του Πετρωτού.

Το βράδυ ακολούθησε το γλέντι προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του χωριού, παράδοση πολλών δεκαετιών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πετρωτού κ. Σπύρος Καψάλης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε τα εξής : «Αγαπητοί συγχωριανοί, φίλες και φίλοι του Συλλόγου μας, σας καλωσορίζω στον καλοκαιρινό μας χορό, που πραγματοποιείται ανελλιπώς με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής. Παρόλο τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνάμε, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το σημερινό γλέντι. Πιστεύουμε πως ο κόσμος το θέλει και το έχει ανάγκη. Χρόνια πολλά και καλή διασκέδαση».

Όσοι παραβρέθηκαν χόρεψαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι τις πρωινές ώρες. Σ’ αυτό βοήθησε η καταπληκτική δημοτική ορχήστρα με τους Μάκη Τσίκο (κλαρίνο), Γιώτα Γρίβα, Γιάννη Καψάλη και Χριστόδουλο Κωσταρέλλο (τραγούδι).

Για τους ξενύχτηδες και μερακλήδες ο Σύλλογος προσέφερε το πρωί γίδα βραστή, που ήταν χορηγία των κρεοπωλείων του Πετρωτού και μαγείρεψε εξαιρετικά ο έμπειρος Παύλος Αλεξανδρής.

Ο Πολιτ. Σύλλογος Πετρωτού απέκτησε μια δυναμική στο χώρο της παράδοσης και έχει δημιουργήσει φανατικούς φίλους και θαυμαστές. Η καλή οργάνωση, τα ψητά Πετρωτού και οι ποιοτικές δημοτικές ορχήστρες αποτελούν εγγύηση επιτυχίας για κάθε χορό.

Το πανηγύρι του χωριού μας δίνει την ευκαιρία να ανταμώσουν γέροι και νέοι που ζουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Δίνει την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν μνήμες και εικόνες του παρελθόντος. Ιστορίες και περιστατικά, που παρουσιάζονται με τον ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο και αποτελούν σημαντικά βιώματα που σφράγισαν την ψυχή τους και την πορεία τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  : Ο Δήμαρχος του Δήμου Δομοκού κ. Δημ. Τζιαχρήστας  ,  ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Ευθ.  Καραΐσκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θαν. Καρακάντζας, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πετρωτού κ. Χρήστος Σπ. Αυγεραντώνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων της Περιοχής.

Συγχαρητήρια στο Δ.Σ. του Συλλόγου Πετρωτού και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, ιδιαίτερα δε στη νέα γενιά Πετρωτού που στηρίζει πρόθυμα κάθε εκδήλωση του Συλλόγου μας.

Κώστας Γ. Τσιαλαφούτας
Δάσκαλος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση