Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ένα ταξίδι στις εξελίξεις της σύγχρονης φυσικής" ημερίδα στο πλαίσιο του “Διεθνούς Έτους Φωτός” στο Τ.Ε.Ι. Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 20:54 "Ένα ταξίδι στις εξελίξεις της σύγχρονης φυσικής" ημερίδα στο πλαίσιο του “Διεθνούς Έτους Φωτός” στο  Τ.Ε.Ι. Λαμίας
Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας σας προσκαλεί στην ημερίδα με τίτλο:  «ΈΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ», που διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας από τον Albert Einstein και την ανακήρυξη του 2015 ως “Διεθνές Έτος Φωτός” από την UNESCO. 
 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Aμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 και ώρες 09:30 –14:30.
 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΦΩΤΟΣ 2015

Το 2015 έχει ανακηρυχθεί "Διεθνές Έτος Φωτός" (International Year of Light and Light based Technologies – IYL 2015) από την UNESCO. Το Διεθνές Έτος Φωτός είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στις οπτικές τεχνολογίες. Στόχος είναι η ανάδειξη στους πολίτες όλου του κόσμου της σημασίας του φωτός και των οπτικών τεχνολογιών στη ζωή τους, για το μέλλον τους και για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Στα πλαίσια εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός, μέσα από πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Υφήλιο, αναμένεται να καταδειχθεί πώς είναι δυνατό οι οπτικές τεχνολογίες να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να δώσουν λύσεις στις προκλήσεις της παγκόσμιας κοινότητας σε τομείς όπως της ενέργειας, της γεωργίας, των επικοινωνιών, της εκπαίδευσης και της υγείας.
 
Το 2015 σημαδεύεται από τρεις σημαντικές επετείους για την επιστήμη και όχι μόνο, αφού συμπληρώνονται:
- 200 χρόνια από την πρώτη εργασία στην οποία υποστηρίζεται ότι το φως έχει και συμπεριφορά κύματος (Augustin-Jean Fresnel, 1815)
- 150 χρόνια από την ανακοίνωση της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας για το φως (James Clerk Maxwell, 1865)
- 100 χρόνια από τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας (Albert Einstein, 1915)

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης το 2015 των 100 ετών από τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο "Ένα Ταξίδι στις Εξελίξεις της Σύγχρονης Φυσικής". Η ημερίδα αυτή διοργανώνεται ως συνέχεια της Ημερίδας με το ίδιο τίτλο "Ένα Ταξίδι στις Εξελίξεις της Σύγχρονης Φυσικής" που είχε διοργανώσει το Τμήμα το 2005 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης το 2005 των 100 ετών από τη δημοσίευση της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Το 2005 είχε ανακηρυχθεί "Διεθνές Έτος Φυσικής" από τα Ηνωμένα Έθνη και έγινε επίσης γνωστό και σαν "World Year of Physics" όπως το ανακήρυξε η Διεθνής Ένωση Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (International Union of Pure and Applied Physics).
 
Οι περισσότεροι από τους ομιλητές της φετινής ημερίδας ήταν και ομιλητές της ημερίδας που έγινε πριν δέκα χρόνια. Στις ομιλίες θα γίνει προσπάθεια να αναφερθούν θέματα που αφορούν και στις τρεις σημαντικές επετείους που έχουν σημαδέψει, η καθεμιά με τον τρόπο της, την σύγχρονη εξέλιξη, την διαμόρφωση της σύγχρονης Φυσικής καθώς και την αντίληψη που έχουμε για το τι συμβαίνει γύρω μας.

Η οργανωτική επιτροπή
 
 


Οργανωτική Επιτροπή
 
Ασημάκης Νικόλαος, Καθηγητής,
Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
 
Καναπίτσας Αθανάσιος, Καθηγητής,
Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
 
Κομπιλάκου Θεοδώρα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
 
Σίμος Χρήστος, Καθηγητής Εφαρμογών,
Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
 
Τσώνος Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής,
Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
 
π. Αγγέλης Δωρόθεος, πρώην Επιστημονικός Συνεργάτης του
Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
 
Πετρόπουλος Νικόλαος, Επιστημονικός Συνεργάτης του
Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.