«Η Λογοτεχνία στο ντιβάνι» - Ο Χάρης Μωρίκης μας οδηγεί στο μονοπάτι της ανάγνωσης και των μυστικών της!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 13:29 «Η Λογοτεχνία στο ντιβάνι» - Ο Χάρης Μωρίκης μας οδηγεί στο μονοπάτι της ανάγνωσης και των μυστικών της!

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία, βρέθηκε πρόσφατα ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχαναλυτής Χάρη Μωρίκης, για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Λογοτεχνία στο ντιβάνι - Διαβάζοντας λογοτεχνία με τον φακό της Ψυχανάλυσης»

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα της Αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», από τον "Συν στον Άνθρωπο" και το Δήμο Λαμιέων.

Το βιβλίο παρουσίασαν η Έφη Παπαευθυμίου, Αρχαιολόγος- Ιστορικός Τέχνης και ο εκπαιδευτικός Βασίλης Παπαχατζής.

Το νέο βιβλίο του Χάρη Μωρίκη δίνει πραγματικά μια άλλη διάσταση στην ανάγνωση ενός βιβλίου, που ο καθένας μπορεί να τη δει μέσα από το δικό του φακό και να γίνει συνδημιουργός με το συγγραφέα.....

«Η Λογοτεχνία στο ντιβάνι»

Η ανάγνωση είναι μια περιπέτεια, που αφορά το κείμενο, τον αναγνώστη και το συγγραφέα, με αβέβαια κάθε φορά έκβαση, και γι' αυτό συναρπαστική.

Πως διαβάζουμε, ερμηνεύουμε ένα κείμενο και τι τελικά κατανοούμε απ' αυτό;
Υπάρχει ένα κείμενο και ένα αντικειμενικό "νόημα" ίδιο για κάθε αναγνώστη ή ό καθένας χτίζει το δικό του, και τελικά γίνεται ένα είδος συνδημιουργού;
Τι σχέση έχει ένα κείμενο με τον ψυχικό κόσμο και το ασυνείδητο, και πως εμπλέκεται και κινητοποιείται ο αναγνώστης όταν έρχεται σε επαφή μαζί του;


Η ψυχαναλυτική θεωρία και μέθοδος φιλοδοξεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, διότι δεν εξαντλείται μόνον στην κλινική, θεραπευτική της διάσταση, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα προσβάσεως στον συγκλονιστικό κόσμο της Τέχνης και ειδικότερα της λογοτεχνικής δημιουργίας. Εάν εφαρμοστεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα επιπλέον φως, αποκαλύπτοντας άδηλες διαστάσεις ενός λογοτεχνήματος. Η ψυχαναλυτική ερμηνεία εμπλουτίζει έτσι τη δυνατότητα του αναγνώστη να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές και, ανεπαισθήτως, σε περιοχές του δικού του ψυχικού σύμπαντος, μεγαλώνοντας ταυτοχρόνως την απόλαυσή του. 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com