3ο Γυμνάσιο Λαμίας (Μουστάκειο). Ένα καινοτόμο Γυμνάσιο!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 09:37 3ο Γυμνάσιο Λαμίας (Μουστάκειο). Ένα καινοτόμο Γυμνάσιο!
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας (Μουστάκειο) συμμετείχε στο 2ο Πανελλαδικό Συνέδριο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας με διεθνείς συμμετοχές. Το συνέδριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, έλαβε χώρα από τις 21-23 Οκτωβρίου 2016 στη Λάρισα.
 
Το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας συμμετείχε με δύο παρουσιάσεις: Ένα Γεωμυθολογικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα και μια διασχολική Βιωματική Δράση με καινοτόμα χαρακτηριστικά.
 
Το Γεωμυθολογικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα (σχολικό έτος 2015-2016) «Η ρεαλιστική αφετηρία των μύθων», σε διασύνδεση με το “Όταν οι πηγές της Αργολίδας αναβλύζουν μύθους” του ΚΠΕ Νέας Κίου», με υπεύθυνους καθηγητές τον Απόστολο Γατή (M.E.d, ΠΕ 07), Φώτιο Παπίστα (MSc, ΠΕ 11) και συνεργάτιδα την κα Δοβέλου Ιωάννα (ΠΕ 4.05), έλαβε τις θετικές αξιολογήσεις των κριτών, οι οποίοι σημείωσαν ότι «Η εργασία στο σύνολό της παρουσιάζει καινοτομίες όσον αφορά την διαθεματικότητα, την διεπιστημονικότητα, την ολιστική προσέγγιση, την μεθοδολογία εργασίας» και ότι  «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο πρόγραμμα για τα σχολεία.». Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν 30 μαθητές, συνδύασε τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες και πρακτικές με τις νέες τεχνολογίες, βασιζόμενο σε μια κοινωνική-πολιτισμική σύγκλιση του μαθησιακού περιεχομένου μέσω της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης δημιουργίας γνώσης και υπερκειμένων. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβάλλον-Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, Αγωγή Σταδιοδρομίας, Ιστορία-Πολιτισμός και Αγωγή Υγείας).
 
 
Η διασχολική βιωματική δράση, η οποία απέσπασε τις θετικές κρίσεις κατά την φάση της αξιολόγησης από την επιτροπή και εκείνη της παρουσίασης, εφαρμόστηκε σε δίκτυο με το 2ο Γυμνάσιο Λαμίας στα πλαίσια της βιωματικής δράσης «Φύση και Άσκηση» κατά τα σχολικά έτη 2014-2015 & 2015-2016.
 
Ο σκοπός της παρούσας εφαρμογής ήταν η σύνδεση του σχολικού προγράμματος με μια σύγχρονη και κοινωνικά ευρέως αποδεκτή αθλητική τάση (αγώνες τρεξίματος σε βουνό και πόλη) μέσω της προσέγγισης της φιλοσοφίας διοργάνωσης των αγώνων και της προπονητικής προετοιμασίας των αθλητών. Για την εκπόνησή της συνεργάστηκαν τέσσερις εκπαιδευτικοί από το 2ο Γυμνάσιο Λαμίας, οι κ.κ. Καταραχιάς Αχιλλέας (ΠΕ 11 και Μπλουχάρης Επαμεινώντας (ΠΕ 11) και από το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας οι κ.κ. Παπίστας Φώτιος (MSc, ΠΕ 11) και Γατής Απόστολος (M.E.d, ΠΕ 07).
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση