Ο Δήμος Δομοκού τίμησε τον Δημήτριο Τσουκνίδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 10:11 Ο Δήμος Δομοκού τίμησε τον Δημήτριο Τσουκνίδα
Σε μία σεμνή και συγκινησιακά φορτισμένη τιμητική εκδήλωση,αφιερωμένη στο πρόσωπο του Σμηνάρχου εν αποστρατεία και Επίτιμου Προέδρου Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, κ. Δημητρίου Τσουκνίδα, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα σε ένδειξη αναγνώρισης του πολυσχιδούς έργου του, ο οποίος με την καταγωγή του τιμάει το Δομοκό.
 
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού, την 19η Απριλίου 2017 και ώρα 12:00 το μεσημέρι.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Δομοκού, κ Δημήτρης Τζιαχρήστας,ο οποίος  εξήρε το πολύπλευρο έργο του κ. Τσουκνίδα που βραβεύτηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού.  Το βιογραφικό του τιμώμενου αναγνώστηκε από τον Αντιδήμαρχο  κ. Καλημέρη Νικόλαο, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το συντονισμό της εκδήλωσης.Για τη ζωή, αλλά και το σημαντικό έργο του λογοτέχνη,καταγόμενου από τις Βελεσιώτες Δομοκού, μίλησε και ο πρώην Δήμαρχος Δομοκού κ. Δ. Τσόγκας.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν,επίσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Α. Μιχελής, η Πολιτευτής κα Ελένη Μακρή, ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού κ. Δ.  Χριστοδούλου,οι Αντιδήμαρχοι Δομοκού κ. Δ.Καραμπότσης και κ. Στ. Πουτουρούδης, η ηγεσία της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. Νιάνιος Χρήστος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Οικονόμου Κωνσταντίνος,ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δομοκού κ Δ. Τσόγκας, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων:Βουζίου κα Μπακογιάννη, Φιλαρέτης καΜ. Γκούβα, Αχλαδιάς κ. Νικολάου, και η Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού ΟργανισμούΔήμου Δομοκού κα Α. Κατσακιώρη,ο στρατηγός κ Κ. Κωστούλας, οι Σμήναρχοι εν αποστρατεία κ Βασιλάκος Πέτρος και Χριστοδούλου Νίκος και πλήθος απόστρατων αξιωματικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας .
 
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Τσουκνίδας βραβεύτηκε, επίσης, για την προσφορά του και το έργο του, από τους παραβρισκόμενους αξιωματικούς εν αποστρατεία, οι οποίοι ιδιαίτερα συγκινημένοι επαίνεσαν τόσο το έργο όσο και την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του τιμώμενου.
 
 
Η ομιλία του Δημάρχου Δομοκού:
 
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε προς τιμήν  του άξιου και διακεκριμένου συμπατριώτη μας, Σμήναρχο εν αποστρατεία και Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, κύριο Δημήτρη Τσουκνίδα.
 
Κοιτάζοντας το βιογραφικό του  και μόνο, αντιλαμβάνεται εύκολα ο οποιοσδήποτε, πως αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για το τόπο μας.
 
Ο Σμήναρχος Δημήτριος Τσουκνίδας είναι ένας απλός, ιδιαίτερα προσιτός και φιλικός  άνθρωπος για όλους όσους τον συναναστρέφονται, αλλά και  συνάμα μία  πολύ μαχητική και δυναμική προσωπικότητα. Στήριγμα για πολλούς συντοπίτες μας και ένας άνθρωπος με αντικειμενικότητα, με γνώση, δύναμη για  προσφορά και αγάπη  για τον τόπο μας.
 
Κι επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται, να μην ξεχνιέται, αλλά να υπενθυμίζεται τακτικά ιδίως όταν πρόκειται για προσφορά και έργο προς την κοινωνία, οφείλουμε να  δούμε έστω και συνοπτικά ένα μέρος του έργου του, που έπραξε τόσο από τη διακεκριμένη θέση, που κατείχε στην ελληνική πολεμική αεροπορία, όσο και στον τομέα της τέχνης, που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί ακόμη και σήμερα ως Επίτιμος Πρόεδρος των Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς από τον Ιανουάριο του 2009, του έχει απονεμηθεί  από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, ομόφωνα και παμψηφεί,  το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως, η  μεγαλύτερη τιμητική διάκριση, που απονέμεται από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
 
    Οι διακρίσεις για την προσφορά του ήταν πολλές. Ο δήμος της Πρέβεζας, για την προσφορά του στην πόλη (1965-1969) του απένειμε το Μετάλλιο της πόλεως. Το λογοτεχνικό του έργο (Ποίηση – Διηγήματα - Ιστορική Μελέτη – Φιλοσοφικά Κείμενα) έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τη Δελφική Αμφικτιονία, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών  και από την Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων των Παρισίων. Το έτος 2011 προτάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για το κρατικό βραβείο ποίησης. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και για τα οποία το 2002 του απονεμήθηκε από τον Αρχηγό της Αεροπορίας το Μετάλλιο Προσωπικοτήτων.
 
Διακεκριμένο, επίσης, ήταν  και το έργο του στο όπλο της πολεμικής αεροπορίας όπου διετέλεσε επιτελής πολλών Μονάδων, Διοικητής του Αεροδρομίου Πρεβέζης, του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Τηλεοπτικού STUDIO της Αεροπορίας, του οποίου είναι και ο ιδρυτής και της Κινητής Εκπαιδευτικής Ομάδας των αεροσκαφών (PHANTOM). Όπως ακούσαμε και προηγουμένως κατά την παρουσίαση του βιογραφικού του, δίδαξε ως καθηγητής στη Σχολή Ικάρων, στη ΣΤΥΑ, στις σχολές “ΔΕΛΤΑ” , στις Τεχνικές Σχολές Πρεβέζης, στα Σχολεία Επιμόρφωσης Στελεχών της αεροπορίας, καθώς και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου Αεροπορίας
 
Το μακρόχρονο και πολυσχιδές έργο του Σμηνάρχου έχει αναγνωριστεί τόσο στον επαγγελματικό του χώρο, όσο και από τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ενταγμένος με διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά, δημιουργούσε και προσέφερε, διαχέοντας τη γνώση και τη δημιουργία ενός ανθρώπου που πάντα πάσχιζε με αρετή και τόλμη  να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για συναδέλφους, συνεργάτες, αλλά  και για τους απλούς πολίτες, που πάντα τον περιέβαλαν με αγάπη, θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για ότι τους προσέφερε.
 
Από εμάς, αλλά και  άλλους δημόσιους παράγοντες του τόπου μας, δυστυχώς, λίγοι είχαμε  το χρόνο να παρακολουθήσουμε και να εκτιμήσουμε το μέγεθος της προσφοράς του, και ελάχιστοι να το δείξουμε αυτό και εμπράκτως.
 
Κυρίες και Κύριοι,

Περίπου 60 χρόνια  συνεχούς και ουσιαστικής προσφοράς του  κ. Τσουκνίδα, στο χώρο της εργασίας του, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, είναι πολλά και υπογραμμίζουν με ενάργεια το πολυσχιδές έργο του, κάνοντας όλους εμάς,  υπερήφανους που μία τέτοια προσωπικότητα έλκει την καταγωγή της από τον τόπο μας.
 
Αγαπητέ Σμήναρχε και Επίτιμε Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών,
 
Σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου και την αγάπη που πάντα επιδεικνύεις για τον τόπο μας.
Σου ευχόμαστε να είσαι πάντα καλά και με πολλά ακόμη χρόνια ακούραστης προσφοράς.
 
Τέλος ευχαριστώ και όλους εσάς, που μάς τιμάτε με την παρουσία σας.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση