Γιόρτασε το ξωκκλήσι του Αγίου Μάρκου στον Σταυρό Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 13:41 Γιόρτασε το ξωκκλήσι του Αγίου Μάρκου στον Σταυρό Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Αναστάσιμη πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία τελέσθηκε την Τρίτη στο γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Μάρκου της Eνορίας Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού, το οποίο βρίσκεται σ΄ ένα πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον.

          Στην Πανηγυρική  Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος.

           Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού  Μάρκου τονίζοντας ιδιαιτέρως τη δυνατή του πίστη με την οποία συνέγραψε το Ιερό Ευαγγέλιό του και εκήρυξε τον Χριστό,  προτρέποντας το πλήθος των παρευρισκομένων τέτοια δυνατή πίστη να επιδεικνύουν στον Αναστάντα Κύριο και στην Αγία μας Εκκλησία, ιδιαιτέρως τη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Επίσης ο Ποιμενάρχης μας συνεχάρη τον Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Αποστόλο Καραναστάση της οικογενείας του οποίου κτίσμα είναι ο Ιερός Ναός καθώς επίσης και όλους τους συντελεστές και παρευρισκομένους για την συνέχιση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως με την τέλεση της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας και με το παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε στο περιβάλλοντα χώρο του Ναού.

           Προ της απολύσεως ο Συνταξιούχος Δάσκαλος και Ιστορικός κ. Ιωάννης Μακρής μετά από προτροπή του Σεβασμιωτάτου, αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό ανεγέρσεως και παρουσίας του ιερού εξωκκλησίου.

          Το γραφικό αυτό εξωκκλήσι του Αγίου Μάρκου είναι ανηγέρθη το 1880 και είναι  κτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιού Ναού αφιερωμένου στον Ευαγγελιστή Μάρκο. Σε αυτό το εξωκλήσι κατέφευγαν προσευχόμενοι οι κάτοικοι του χωριού Μπεκί, (σημερινός Σταυρός) και της ευρύτερης περιοχής, κατά τις αλλεπάλληλες διώξεις των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Τον Άγιο Μάρκο επίσης ευλαβούνται όλοι οι κάτοικοι περιοχής αποδεικνύοντας κάθε χρόνο  τον σεβασμό τους με την αθρόα προσέλευσή τους στη Ιερά μνήμη του.

           Αμέσως μετά στην αυλή του ναού  ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι και παραδοσιακό φαγητό.

          Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν  τα χορευτικά τμήματα της Ενορίας Αγίου Βασιλείου Σταθμού Λιανοκλαδίου αποσπώντας το χειροκρότημα του Ποιμενάρχου μας και  όλων των παρευρισκομένων.

          Στον πανηγυρικό εορτασμό μετείχαν μεταξύ άλλων, οι Ιερείς από τις ενορίες του Σταυρού, Νέας Βράχας και Σταθμού Λιανοκλαδίου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης,ο  Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, Αντιδήμαρχοι - μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Λαμιέων, ο Πρόεδρος του χωριού κ. Ευάγγελος Κυροδήμος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας και πλήθος προσκυνητών.

Πηγή: imfth.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση