Σήμερα και αύριο το Φεστιβάλ Παράλιας Φθίας 2017!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 08:00 Σήμερα και αύριο το Φεστιβάλ Παράλιας Φθίας 2017!

Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Ιουλίου διήμερο Φεστιβάλ στο Αχλάδι της Ανατολικής Φθιώτιδας!

Η βάση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μιας μορφής πολιτιστική κινητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας, η οποία έχει ως κύριους εκφραστές σε επίπεδο θεσμών τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Η ίδρυσή τους στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε και στη συνέχεια η ανταπόκριση των κατοίκων και των επισκεπτών στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα διοικητικά τους συμβούλια, αναδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον για ποιοτικά θεάματα και ακούσματα που είτε αναβιώνουν την πλούσια ελληνική παράδοση είτε προάγουν την τέχνη, όχι μόνο ως ανώτερο μέσο επικοινωνίας, αλλά και ως βαθμίδα πολιτιστικής ανόδου.

Η αρχή

Στα πλαίσια αυτής της κίνησης δύο ενεργοί και δραστήριοι σύλλογοι όμορων κοινοτήτων, του Αχλαδίου και των Ραχών, το “Χρυσάμπελο” και η “Αλόπη”, ενώνουν αυτή τη χρονιά τις δυνάμεις τους για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, την πραγματοποίηση μιας διοργάνωσης πρωτοποριακής για τα τοπικά δεδομένα, ενός Φεστιβάλ.
Την ιδέα εισηγήθηκαν το 2016 ο κος Χριστοφίδης Δημήτρης, φαρμακοποιός (Ράχες Φθ/δας) και κιθαρίστας, καθώς και ο κος Σουρβίνος Μιχάλης, διακεκριμένος σολίστ κλασικής κιθάρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ακολούθησε η πρώτη εμφάνιση των δύο καλλιτεχνών στο φιλόμουσο κοινό της Ανατολικής Φθιώτιδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου 2016, δίπλα στον Αλμυροπόταμο στη δυτική ακτή του Αχλαδίου, σε μια ανοικτή μουσική εκδήλωση υψηλής αισθητικής με τον τίτλο "Μουσικές γέφυρες δίπλα στο ποτάμι: Οι αργεντινές μελωδίες συναντούν τον λυρισμό της Ελλάδας". Τη συναυλία έντυσαν με τις φωνές τους ο σπουδαίος Θάνος Πολύδωρας και η φλογερή Αργεντίνα Νατάλια Πετσάλις. Οι ατμοσφαιρικές χορογραφίες της Γώγας Σιώκου αποδόθηκαν μοναδικά από το ζεύγος του Παναγιώτη Κατσαρή και της Κάλις Ευθυμίου όπως και από τον Δημήτρη Χριστοφίδη που εμφανίστηκε σε ένα θαυμάσιο χορευτικό ντουέτο με τη Ζαφειρία Παπαχρήστου.

Το παρόν

Για το 2017 η διοργάνωση λαμβάνει πλέον νέο περιεχόμενο, μορφή και προοπτικές καθώς αποκτά τις προδιαγραφές ενός Φεστιβάλ που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ανατολική Φθιώτιδα υπό την αιγίδα Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτιστικών Θεσμών. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση αναλαμβάνει ο κος Σουρβίνος Μ., ενώ την Επιμέλεια της Οργάνωσης αναλαμβάνει ο κος Χριστοφίδης Δ. με την αμέριστη συμπαράσταση της Διοίκησης του Συλλόγου Αχλαδιωτών.
Το Πρόγραμμα του πρώτου αυτού Φεστιβάλ, που θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 21 και 22 Ιουλίου 2017, θα περιλαμβάνει σεμινάρια κιθάρας και σειρά διήμερων εκδηλώσεων. Οι βραδινές μουσικές παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στην περιοχή του Αλμυροπόταμου Αχλαδίου καθώς και στο “Nisi Πολυχώρος”. Κατά τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος οι διακεκριμένοι σολίστες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση θα παραδώσουν δωρεάν σεμινάρια κιθάρας στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Αχλαδίου, έδρα του Συλλόγου Αχλαδιωτών. Τέλος, στα πλαίσια των φεστιβαλικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί κλήρωση χειροποίητης κλασικής κιθάρας, του κατασκευαστή Σεἲντουλά Γιάννη, μεγάλης αγοραστικής αξίας.

Το μέλλον

Οι διοργανωτές, αποσκοπώντας στην πολιτιστική ανέλιξη της περιοχής χάρη σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός χωρίς προηγούμενο για την Παράλια Ανατολική Φθιώτιδα, ευελπιστούν στην καθιέρωση του θεσμού και στη συν τω χρόνω μύηση των κατοίκων και των επισκεπτών σε ένα απαιτητικό, αλλά και συνάμα άκρως γοητευτικό είδος μουσικής με εκατομμύρια πιστούς φίλους παγκοσμίως. Παράλληλα, η καθιέρωση της διοργάνωσης, θα μετατρέψει το Φεστιβάλ σε πόλο έλξης καταξιωμένων καλλιτεχνών, ενώ συγχρόνως θα διευρύνει τoν αριθμό των συμμετεχόντων σε επίπεδο μαθητείας. Περισσότερο από όλα όμως, αυτό που θα ενισχυθεί είναι η πεποίθηση ότι ο πολιτισμός εξακολουθεί να αποτελεί για την Ελλάδα ένα ανεξάντλητο πεδίο εξωστρεφούς οραματισμού, υψηλής έμπνευσης και ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών της χώρας σε μια περίοδο που οι ρηξικέλευθες τομές είναι εκτός από όραμα και επιτακτική ανάγκη.

Γ. Μπούρα, Πρόεδρος ΔΣ
Πολιτιστικού Συλλόγου Αχλαδιωτών

Προσαρμοσμένη αναζήτηση