Πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα Μητρικού Θηλασμού στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 23:28 Πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα Μητρικού Θηλασμού στη Λαμία
Πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα  Μητρικού Θηλασμού στη Λαμία από την Ομάδα Υποστήριξης  Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας
 
Στα πλαίσια των δράσεων της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λαμίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, η 2η Ημερίδα για Γονείς και Επαγγελματίες Υγείας, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων.
 
Σκοπός της ημερίδας ήταν να μεταδοθεί η γνώση για τα οφέλη του θηλασμού και τις σωστές πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσουν οι επαγγελματίες υγείας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ενάντια στη φύση μας να δίνουμε στα παιδιά μας υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και ότι όλες οι γυναίκες μπορούνε να θηλάσουν. Τα μόνο που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση και ορθή καθοδήγηση, υποστηρικτικό οικείο περιβάλλον στη μητέρα και η σιγουριά ότι δίνουμε στα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει, το μητρικό γάλα.
 
 
Οι εισηγητές ήταν καταξιωμένοι  Επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση  της Ομάδας . Ονομαστικά, ο Δρ Δημήτρης Αδαμίδης είναι Διευθυντής της Παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου  Ξάνθης, Πρόεδρος της Επιτροπής Θηλασμού του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και  Πρόεδρος του Παραρτήματος Ξάνθης της Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής.
 
Η κα Κωνσταντίνα Γραμματικού, Μαία, Υπεύθυνη Θηλασμού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC.
 
Η κα Κατερίνα Ψαθά , Νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
Ο Τριαντάφυλλος  Χαρταμπάς, Μαιευτήρας , Γυναικολόγος της πόλης μας.
 
Και τέλος, η Χριστίνα Κόγια, Γιατρός, Θηλάζουσα Μητέρα και Διαχειρίστρια της Εθελοντικής Ομάδας Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας Λαμίας
 
 
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η κατάσταση του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, τα σημεία πείνας του νεογνού, η σωστή τοποθέτηση- προσκόλληση - στάση -απομύζηση, η επίδραση της ωκυτοκίνης στην εγκατάσταση του θηλασμού,
καθώς και οι κίνδυνοι από τη σίτιση με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, όπως η αύξηση της νεογνικής θνησιμότητας κατά 27%, ο αυξημένος κίνδυνος (μέχρι και 6 φορές) για πληθώρα νοσημάτων όπως αλλεργίες, διάρροια, ωτίτιδα, αναπνευστικές λοιμώξεις, άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη, λευχαιμία, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, πνευμονία, μειωμένη γλωσσική ικανότητα, επιληψία και διαταραχές συμπεριφοράς.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι παρεμβατικές μέθοδοι οι οποίες πιθανόν να δημιουργήσουν δυσκολίες στη λεχώνα καθώς και οι μύθοι και οι αλήθειες  γύρω από το μητρικό θηλασμό, με βασικότερο την ενδεδειγμένη ηλικία απογαλακτισμού των παιδιών.
 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι 5 με 10 ανακλήσεις υποκατάστατων γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω ανεύρεσης στη σκόνη του γάλακτος μεταλλικών κομματιών νικελίου, γυαλιού ή πλαστικού, παρουσίας καδμίου, χαλκού, μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων, μεγάλες δόσεις ιωδίου, υπερβολική δόση βιταμίνης D, αλουμίνιο, μελαμίνη, παρουσία αφλατοξίνης ή εντομοκτόνων.
 
Για την προώθηση του θηλασμού έχουν γίνει τα πρώτα βήματα αλλά ακόμη πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα… ονομαστικά, θα πρέπει
•να γίνει νόμος του κράτους ο κώδικας εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
•να καθιερωθεί υποχρεωτική η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στο θηλασμό τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά.
•να καθιερωθεί μάθημα ευαισθητοποίησης για το θηλασμό στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
•να εφαρμοστούν στα δημόσια νοσοκομεία τα 10 βήματα για το θηλασμό
•να γίνει μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το θηλασμό
 
 
H Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας της Λαμίας θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για σωστή ενημέρωση της κοινωνίας, των μητέρων, των εγκύων και των επαγγελματιών υγείας. Στα μελλοντικά σχέδια της Ομάδας είναι η οργάνωση μιας αντίστοιχης ημερίδας να γίνει θεσμός στην πόλη μας.
 
mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση