Απόψε: Ο Κωστής Αβυσσινός από τους Χαῒνηδες στη "Χώρα"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 14:35 Απόψε: Ο Κωστής Αβυσσινός από τους Χαῒνηδες στη "Χώρα"

Μαζί του στα παραδοσικά πνευστά, ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης. Μια μουσική βραδιά με άρωμα Μεσογείου την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στον τόπο τεχνών "Χώρα"

Ο Κωστής Αβυσσινός, ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς της κρητικής μουσικής σκηνής αλλά γνώριμος στο κοινό και από τη μακρόχρονη συνεργασία του με τους Χαῒνηδες έρχεται για μια βραδιά στη Χώρα την Παρσκευή 20 Φεβρουαρίου 2015.

Με κύριο σημείο αναφοράς την παραδοσιακή μουσική, θα ερμηνεύσει τραγούδια, εκτός των άλλων, από την προσωπική του δισκογραφία και από τις συμμετοχές του σε δίσκους αγαπημένων φίλων.

Μαζί του ο εξαιρετικός Γιώργος Ζαχαριουδάκης, με ιδιαίτερο ταλέντο στα παραδοσιακά πνευστά, μελετητής της παραδοσιακής μας μουσικής και μέλος των μουσικών σχημάτων Daulute και Πύρηχος.

Δυο καλοί γνώριμοι επί σκηνής, σε ένα μουσικό ταξίδι με άρωμα Μεσογείου.

Κ.Αβυσσινός (μαντολίνο, μπουλγαρί, λαούτο, τραγούδι)

Γιώργος Ζαχαριουδάκης (πνευστά, λύρα, πιάνο)

Ο Κωστής Αβυσσινός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σκαλάνι Ηρακλείου και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα δίπλα στον πατέρα του, το δάσκαλο της Κρητικής μουσικής και δεξιοτέχνη του βιολιού Γιώργη Αβυσσινό, παίζοντας λαούτο, μαντολίνο, μπουλγαρί, μπουζούκι και τραγουδώντας. Ταξίδεψαν μαζί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταφέροντας το χρώμα της παραδοσιακής κρητικής μουσικής σε όλο τον κόσμο. Έχει εκδόσει έναν προσωπικό δίσκο με τίτλο «Του Λιβυκού το πέλαγος» σε συνεργασία με τον γνωστό Τούρκο δεξιοτέχνη του βιολιού Σενίχ Ούντεγκερ και τον Χαῒνη Δημήτρη Αποστολάκη. Το 1997 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τους Χαῒνηδες ερμηνεύοντας τραγούδια στο άλμπουμ «Το μεγάλο ταξίδι» και αποτέλεσε μέλος του συγκροτηματος για μια περίοδο. Τα επόμενα χρόνια ερμηνεύσε τραγούδια στις δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος «Ο γητευτής και το δρακοδόντι», «Στην κάθοδο των Σαλτιμπάγκων» και στα «Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά». Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς είτε ερμηνεύοντας τραγούδια στους δίσκους τους είτε σε από κοινού εμφανίσεις, όπως με τον Χρήστο Κωνσταντίνου, τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Δημήτρη Μυστακίδη, τον Ψαραντώνη, τον Μανώλη Πάππο, κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία του αποτέλεσε η συνεργασία του με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη. Καρπός της συνεργασίας αυτής η συμμετοχή του στους δίσκους "Τα δίφορα", "Του κρητικού πολέμου" και "Το τραγούδι του Δασκαλογιάννη και το τραγούδι του Ιμπραήμ Αγά Αλιδάκη".

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Απόκτησε δίπλωμα φλάουτου και δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο “Ορφείο” Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φλάουτου, πιάνου και εθνομουσικολογίας σε πανεπιστήμια της Μεγάλη Βρετανίας.

Από το 2004 ασχολείται με την έρευνα της ελληνικής δημοτικής μουσικής και με την εκτέλεση ελληνικών οργάνων (σφυροθιάμπολο, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα, τσαμπούνα και κρητική λύρα). Επίσης επιχειρεί την προσαρμογή πνευστών οργάνων από άλλες παραδόσεις (δυτικό φλάουτο, κέλτικα whistles, ινδικό bansuri) στο ελληνικό ιδίωμα. Με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα στο Sheffield University της Αγγλίας με θέμα: “Ανάλυση και ερμηνεία της κρητικής μουσικής με τη χρήση παραδοσιακών οργάνων, και η προσαρμογή του δυτικού φλάουτου στο κρητικό μουσικό ιδίωμα”.

Είναι βασικός συντελεστής στα μουσικά σχήματα Daulute και Πύρηχος τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερες προτάσεις για την ερμηνεία της ελληνικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους έλληνες μουσικούς όπως οι Ψαρογιώργης, B.D. Foxmoor, Κωστής Αβυσσινός, Μαρία Λούκα, Σταυρακάκης Μιχάλης, Δημήτρης Σγουρός, Λεωνίδας Κλάδος, και Ζαχάρης Σπυριδάκης. Συμμετέχει σε παραδοσιακά δρώμενα και φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως επίσης εμφανίζεται σε συναυλιακούς χώρους στο εξωτερικό παίζοντας ελληνική δημοτική μουσική.

Info :

Τόπος Τεχνών Χώρα
Λελέικα Υπάτης
Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015
Ώρα έναρξης : 9.30 μ.μ.

Τηλέφωνο για κρατήσεις : 2231051075 - 6936994980

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση