Οι Κρητικοί της Λαμίας γιόρτασαν τον Άγιο Μηνά

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 11:36 Οι Κρητικοί της Λαμίας γιόρτασαν τον Άγιο Μηνά

Οι Κρητικοί έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον Άγιο Μηνά. Είναι προστάτης και πολιούχος του Ηρακλείου και κάθε χρόνο γιορτάζεται με μεγάλες τιμές στο μεγάλο Κάστρο (Ηράκλειο).

Φέτος, ο σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος τίμησε τον Άγιο Μηνά στο ομώνυμο εκκλησάκι της Λαμίας που βρίσκεται στην οδό Εκκλησιών πάνω από τον Ι.Ν. Παναγίας Δέσποινας και είναι κτίσμα του 1867 (κατ’ άλλους του 1856).

Τα μέλη του συλλόγου προσήλθαν στο μικρό γραφικό παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά κρατώντας τη σημαία του συλλόγου,  άρτους, τσικουδιά και κεράσματα τα οποία προσέφεραν μετά το τέλος του εσπερινού στους παρευρισκόμενους. Οι ιερείς λίγο πριν το τέλος του εσπερινού αναφέρθηκαν στον βίο του Αγίου αλλά και στο θαύμα του στο Ηράκλειο εξηγώντας στον κόσμο την ιδιαίτερη σχέση των Κρητικών με τον Άγιο Μηνά.

Φέτος που ο καιρός ήταν αρωγός, αφού η βραδιά ήταν «γλυκιά» και δεν υπήρχε βροχή, επέτρεψε σε πλήθος πιστών να γεμίσουν τόσο το εσωτερικό της μικρής εκκλησίας όσο και το προαύλιο αυτής. Τα μέλη του συλλόγου με χαμόγελο ευχήθηκαν σε όλο τον κόσμο τα «χρόνια πολλά» ενώ τσούγκρισαν μαζί τους και αρκετές τσικουδιές. Οι άρτοι και τα διάφορα κουλουράκια (όλα από την Κρήτη) που έφεραν στο εκκλησίασμα τα μέλη του συλλόγου φυσικά έγιναν ανάρπαστα, ενώ δόθηκε και ένα διαφορετικό χρώμα στον εορτασμό αφού δεν έχουμε συνηθίσει τέτοιες εικόνες στις εκκλησίες.

Τελικά, ο Σύλλογος Κρητικών Φθιώτιδος στην μακρά του ιστορία στην πόλη (ιδρύθηκε το 1981) καταφέρνει πάντα να μας εκπλήσσει ευχάριστα με πλήθος εκδηλώσεων, μικρών ή μεγάλων, που πάντα στόχο έχουν να τους κρατούν κοντά στην πατρίδα τους την Κρήτη κι εμάς που τις παρακολουθούμε να τους χαιρόμαστε.

Χρόνια πολλά λοιπόν φίλοι Κρήτες και του χρόνου!

Το θαύμα του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο

Το 1826 μ.Χ., οι Τούρκοι του Ηρακλείου σχεδίαζαν να προβούν σε σφαγή των Χριστιανών στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στις 18 Απριλίου, ημέρα του Πάσχα, την ώρα της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας για να πιάσουν τους Χριστιανούς απροετοίμαστους. Για αντιπερισπασμό έβαλαν φωτιά σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της πόλης, ενώ οπλισμένα στίφη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό, περιμένοντας την ώρα της αναγνώσεως του Ευαγγελίου για να εισβάλουν και να αρχίσουν την σφαγή.
Μόλις όμως άρχισε η ανάγνωση εμφανίσθηκε ένας ασπρομάλλης ηλικιωμένος ιππέας που έτρεχε γύρω από το ναό κραδαίνοντας το ξίφος του και κυνηγώντας τους επίδοξους σφαγείς οι οποίοι τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή. Έτσι σώθηκαν οι πολύπαθοι Χριστιανοί του Ηρακλείου από τον φοβερό κίνδυνο.
Οι Τούρκοι νόμισαν ότι ο καβαλάρης ήταν μουσουλμάνος πρόκριτος απεσταλμένος από τον Διοικητή της πόλης για να ματαιώσει την σφαγή. Όταν διαμαρτυρήθηκαν στον Διοικητή, αυτός τους διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τίποτε και μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος πρόκριτος δεν είχε βγει καθόλου από το σπίτι του.
Κατάλαβαν τότε οι Τούρκοι ότι επρόκειτο για θαύμα του Αγίου Μηνά, κοινοποίησαν το γεγονός στους Έλληνες και από τότε οι Mουσουλμάνοι ηυλαβούντο πολύ τον Άγιο, προσφέροντας μάλιστα και δώρα στο ναό του.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση