Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης «Δε Λησμονώ...Μια εικόνα χίλιες λέξεις»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 17:05 Απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης «Δε Λησμονώ...Μια εικόνα χίλιες λέξεις»

Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πλατεία Ελευθερίας.

Τον Απρίλιο του 1941 τα γερμανικά στρατεύματα επιχειρούν κατά της Ελλάδας, «διορθώνοντας» τα λάθη των Ιταλών συμμάχων τους, που ηττήθηκαν στο Ελληνικό έπος της Πίνδου.

Στις 18 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή τα γερμανικά στούκας βομβαρδίζουν ανελέητα την Λαμία, ανοίγοντας το δρόμο στο ναζιστικό στρατό του Χίτλερ να εισβάλει στην πόλη.

Η  φωτογραφική έκθεση «Δε Λησμονώ...Μια εικόνα χίλιες λέξεις»  έρχεται στη Λαμία ύστερα από μια πετυχημένη παρουσία στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών, ενώ μέρος της φιλοξενήθηκε στο χωριό Lidice της Τσεχίας. Μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει, καταδεικνύει την έκταση της ναζιστικής θηριωδίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, την Ελλάδα, την περιοχή μας.  Στόχοι της να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, να τιμηθεί η μεγαλειώδης Αντίσταση του ελληνικού λαού αλλά και να υπογραμμιστεί το απαράγραπτο αίτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Επίσης, θα εκτίθενται έργα του γνωστού ζωγράφου Βασίλη Προκόπου από τη συλλογή «Μάνες της Κατοχής».

Ακόμη στην τελετή των εγκαινίων, που  θα πραγματοποιηθεί απόψε (18/4) στις 8 το βράδυ, η Δρ. Βασιλική Λάζου, (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ) θα μιλήσει για τη γερμανική εισβολή στη Λαμία. Η ομάδα αφήγησης “Ιστορίες με τ` αδράχτι” θα παρουσιάσει  το διήγημα του Ηλία Βενέζη «Η Κυρούλα της Λαμίας» και τη συλλογή “Ώρες Πολέμου”. (Περίληψη: Όλη της η ζωή ήταν αυτός ο τόπος, αυτό το νταμάρι. Ο άντρας της σκοτώθηκε δουλεύοντας εκεί, εκεί κι ο γιος της από τους Γερμανούς. Το νταμάρι, χώρος μαρτυρίου για πολλούς πατριώτες. Ένας από αυτούς γλύτωσε το θάνατο κι η Κυρούλα της Λαμίας τον περιποιήθηκε, τον έκρυψε και τέλος τον φυγάδεψε στο βουνό, με κίνδυνο της ζωής της). Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς (Π.Ε Φθιώτιδας), την ΑΜΚΕ "ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ" και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.       

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας και θα διαρκέσει από τις 18 μέχρι τις 26 Απριλίου 2018.

Ωράριο Έκθεσης:

Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 πμ – 2:00 μμ και 6:00 μμ – 9:00 μμ

Σάββατο: 10:00 πμ – 2:00 μμ