Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα: Τρωικός Πόλεμος, Μυκήνες, Αμφίπολη και ψηφιακή τεχνολογία στο Κάστρο της Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 12:10 Σήμερα: Τρωικός Πόλεμος, Μυκήνες, Αμφίπολη και ψηφιακή τεχνολογία στο Κάστρο της Λαμίας

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις θα φιλοξενηθούν την Τρίτη 12 και την Πέμπτη 14 Ιουνίου στο συνεδριακό χώρο του Κάστρου Λαμίας.

Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Δήμου Λαμιέων και του Μυκηναϊκού Ιδρύματος στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου – Επιστημονικής Συνάντησης φοιτητών και επιστημόνων που πραγματοποιείται στη Λαμία.

Τρίτη 12 Ιουνίου, 19.30

  • Χριστοφίλης Μαγγίδης, Ph.D., Αν. Καθηγητής Dickinson College, Πρόεδρος Μυκηναϊκού Ιδρύματος: «Ο Τρωικός Πόλεμος - μύθος ή πραγματικότητα;»
  • Γρηγόρης Τσόκας, Ph.D., Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Α.Π.Θ. «Η γεωφυσική έρευνα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης: νέα ευρήματα και συμπεράσματα»,

Πέμπτη 14 Ιουνίου, 19.30

  • Νικόλαος Λιανός, M.sc., Ph.D., Αρχιτέκτων, Καθηγητής Δ.Π.Θ. «Διασώζοντας την πολιτιστική κληρονομιά: ψηφιακή τεχνολογία και τρισδιάστατη απεικόνιση»,
  • Γεώργιος Μαλαπέρδας, M.Sc., Περιβαλλοντολόγος Χαρτογράφος και Βάγια Παναγιωτίδη M.Sc., Φυσικός Μηχανικός: «Η ψηφιακή τεχνολογία στην αρχαιολογία».

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Τα βιογραφικά των ομιλητών:

Ο Χριστοφίλης Μαγγίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας του Dickinson College, υπεύθυνος ανασκαφών της Κάτω Πόλης των Μυκηνών, Διευθυντής Αρχαιογεωφυσικής Έρευνας του Γλα και Πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος.

Ο Χριστοφίλης Μαγγίδης έχει σχεδόν τρεις δεκαετίες εμπειρίας σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στις Μυκήνες, στον Γλα, στην Κρήτη (Αρχάνες, Ιδαίον Άνδρον) και Θήρα (Ακρωτήρι). Από τότε που έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το μεταδιδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Brown καθώς και ερευνητική υποτροφία από το Χάρβαρντ, τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται πρωτίστως στη Μινωική και Μυκηναϊκή αρχαιολογία, αλλά περιλαμβάνουν και θέματα ελληνικής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής. Είναι, ακόμα, συγγραφέας πολλών άρθρων διεθνών συνεδρίων και τριών βιβλίων.

Ο Γρηγόριος Ν. Τσόκας είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης Θεσσαλονίκης ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Dept of Physics and Electronics του Πανεπιστημίου του York, επισκέπτης καθηγητής στο Colorado School of Mines και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ.

Έχει διευθύνει περισσότερες από 340 εξερευνήσεις αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη και το κέντρο των Αθηνών και του Πειραιά, η Βεργίνα, το Δίον, ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ο Μαραθώνας αλλά και στην Ιταλία, την Ισπανία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ιορδανία το Κουβέιτ και τη Ρωσία. Διηύθυνε μεγάλα έργα αναζήτησης μεταλλευμάτων και ορυκτών πρώτων υλών και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 140 ερευνητικά προγράμματα.

Είναι συγγραφέας περίπου 200 επιστημονικών άρθρων καθώς και βιβλίων και τεχνικών εκθέσεων ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Συνεργασίας Ελλήνων Επιστημόνων του Υπουργείο Εξωτερικών. καθώς και μέλος επιτροπών του κράτους που σχετίζονται με την αναζήτηση υδρογονανθράκων.

Ο Νικόλαος Α. Λιανός είναι Αρχιτέκτων-Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Μορφολογίας –Ρυθμολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ. και Α’ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS.

Για περισσότερα από 20 χρόνια ασχολήθηκε, ως αρχιτέκτων στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων και με αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές. Έχει συνεργαστεί και διευθύνει αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αίγυπτος). Από το 2010 οργανώνει το «Εργαστήριο Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων» στον Πεντάλοφο του Βοίου.

Τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στην τρισδιάστατη καταγραφή μνημείων στην Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Αίγυπτο, με χρήση 3D σαρωτών λέιζερ σε συνδυασμό με την ψηφιακή φωτογραμμετρία, με σκοπό την δημιουργία ενός τρισδιάστατου ψηφιακού αρχείου μνημείων, ενώ έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες με παρουσίαση των ερευνών του.

Ο Γιώργος Μαλαπέρδας σπούδασε Περιβαλλοντολόγος -Χαρτογράφος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Είναι ενεργό μέλος του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ διδάσκει το μάθημα των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και της Ανάλυσης Χώρου στο Αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Cultural Heritage Materials and Technologies (CultTech).

Η Βάγια Παναγιωτίδη είναι διπλωματούχος Φυσικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με ειδίκευση στα Ψηφιακά Συστήματα.

Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.