Η ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 12:47 Η ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Συνεχίζονται στο Κάστρο Λαμίας οι ενδιαφέρουσες διαλέξεις με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Λαμιέων και του Μυκηναϊκού Ιδρύματος.

Μετά τις σημαντικές παρουσιάσεις του Αν. Καθηγητή του Dickinson College και Προέδρου του  Μυκηναϊκού Ιδρύματος Χριστοφίλη Μαγγίδη για τον Τρωικό Πόλεμο και τις ισχυρές ενδείξεις για την εύρεση του παλατιού του Αχιλλέα στην εύφορη Φθία, και του Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., Γρηγόρη Τσόκα, για τα νέα ευρήματα στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, σειρά έχει η παρουσίαση της ψηφιακής τεχνολογίας που βοηθά σημαντικά στην διάσωση της πολύτιμης κληρονομιάς μας.

Ο Δήμος Λαμιέων και το Μυκηναϊκό Ίδρυμα παρουσιάζουν σήμερα Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 19:30’ στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Λαμίας δύο ακόμη ενδιαφέρουσες διαλέξεις, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου – Επιστημονικής Συνάντησης φοιτητών και επιστημόνων που πραγματοποιείται στη Λαμία.. Ειδικότερα:

Ο Νικόλαος Λιανός, M.sc., Ph.D., Αρχιτέκτων, Καθηγητής Δ.Π.Θ. θα παρουσιάσει το θέμα: «Διασώζοντας την πολιτιστική κληρονομιά: ψηφιακή τεχνολογία και τρισδιάστατη απεικόνιση», και

Οι, Γεώργιος Μαλαπέρδας, M.Sc., Περιβαλλοντολόγος Χαρτογράφος και Βάγια Παναγιωτίδη M.Sc., Φυσικός Μηχανικός: «Η ψηφιακή τεχνολογία στην αρχαιολογία».

Σημειώνουμε ότι η είσοδος στις διαλέξεις είναι ελεύθερη και μπορεί να τις παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες.

Λίγα λόγια για τους σημερινούς ομιλητές

Ο Νικόλαος Α. Λιανός είναι Αρχιτέκτων-Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Μορφολογίας –Ρυθμολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ. και Α’ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS.

Για περισσότερα από 20 χρόνια ασχολήθηκε, ως αρχιτέκτων στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων και με αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές. Έχει συνεργαστεί και διευθύνει αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αίγυπτος). Από το 2010 οργανώνει το «Εργαστήριο Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων» στον Πεντάλοφο του Βοίου.

Τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στην τρισδιάστατη καταγραφή μνημείων στην Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Αίγυπτο, με χρήση 3D σαρωτών λέιζερ σε συνδυασμό με την ψηφιακή φωτογραμμετρία, με σκοπό την δημιουργία ενός τρισδιάστατου ψηφιακού αρχείου μνημείων, ενώ έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες με παρουσίαση των ερευνών του.

Ο Γιώργος Μαλαπέρδας σπούδασε Περιβαλλοντολόγος -Χαρτογράφος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Είναι ενεργό μέλος του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ διδάσκει το μάθημα των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και της Ανάλυσης Χώρου στο Αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Cultural Heritage Materials and Technologies (CultTech).

Η Βάγια Παναγιωτίδη είναι διπλωματούχος Φυσικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με ειδίκευση στα Ψηφιακά Συστήματα.

Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση