«Σπείραμε και είμαστε έτοιμοι να θερίσουμε - Αυτό είναι το έργο μας στο Δήμο Δομοκού»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Σπείραμε και είμαστε έτοιμοι να θερίσουμε - Αυτό είναι το έργο μας στο Δήμο Δομοκού»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 20:50
«Σπείραμε και είμαστε έτοιμοι να θερίσουμε - Αυτό είναι το έργο μας στο Δήμο Δομοκού»

Στις εκλογές του Μαΐου 2019, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης κατεβαίνουν πολλοί παλιοί αλλά και νέοι υποψήφιοι που διεκδικούν την ψήφο μας σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Κάποιοι εξ αυτών είναι ήδη εκλεγμένοι και διεκδικούν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ένας από αυτούς είναι ο Δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας που θέτει εαυτόν στην κρίση των δημοτών, «για να συνεχίσει το έργο του», όπως μας λέει, σημειώνοντας ότι «ειδικά στην Αυτοδιοίκηση δύο τετραετίες είναι απαραίτητες για να κάνεις πολλά από όσα έχεις σχεδιάσει».

Για τη συγκεκριμένη συνέντευξη δώσαμε ραντεβού στο γραφείο του στο Δομοκό, γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης γύρω από την Αυτοδιοίκηση και σε ένα οδοιπορικό στα έργα που έγιναν ή γίνονται στο Δήμο του.

LR: Κε Τζιαχρήστα αν σας ζητήσει κάποιος δημότης του Δήμου Δομοκού να πείτε με λίγα λόγια το έργο σας στην πρώτη θητεία, από που θα ξεκινούσατε;

Δημήτρης Τζιαχρήστας: Από την ισονομία. Όλοι οι πολίτες να πληρώνουν τα ίδια, αφού λαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες. Μιλάω για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες όπου οι πολίτες των Δημοτικών Ενοτήτων πλήρωναν διαφορετικό τίμημα για τις ίδιες υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης. Ισοσκελίσαμε το κομμάτι εσόδων – εξόδων κι όλοι οι πολίτες πληρώνουν το ίδιο χαμηλά τέλη για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Αυτό το νοικοκύρεμα επιδιώξαμε γενικότερα στα οικονομικά του Δήμου. Πετύχαμε να εξοφλήσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές από δικαστικές αποφάσεις μέσω του υπουργείου εσωτερικών που ξεπερνούσαν τα 650.000 ευρώ, ενώ μέσω του προγράμματος ΑΚΣΙΑ τακτοποιήσαμε τα ληξιπρόθεσμα προς τη ΔΕΗ ύψους 800.000 χωρίς να επιβαρυνθεί ο δημότης που πλήρωνε χαμηλά ανταποδοτικά τέλη, τα οποία όπως είπαμε ισοσκελίσαμε.

1,5 εκατ. οφειλών δηλαδή τακτοποιήθηκε χωρίς να βγει ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

LR: Οπωσδήποτε η τακτοποίηση των οικονομικών είναι σημαντική υπόθεση, ο δημότης όμως θέλει να βλέπει έργα…

Δ.Τ.: Σε αυτό το κομμάτι μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όχι μόνο κάναμε έργα, αλλά πετύχαμε να χρηματοδοτηθούμε από κάθε πιθανή πηγή. Στο σύνολο και αναλογικά με τον πληθυσμό του Δήμου είμαστε οι πρώτοι σε απορρόφηση στην ΠΕ Φθιώτιδας.

Πρώτα – πρώτα ολοκληρώσαμε τα έργα που ήταν από το προηγούμενο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Τέσσερα έργα των 600 χιλιάδων, δύο έργα άρδευσης με υπόγεια δίκτυα και δύο έργα αγροτικής οδοποιίας.

Το 2016 ήμασταν από τους ελάχιστους Δήμους που πετύχαμε να πάρουμε τα χρήματα του «παγωμένου» Θησέα για την ολοκλήρωση δύο σημαντικών έργων. Την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Εκκάρας και την ανακατασκευή των πλατειών Σοφιάδας και Νέου Μοναστηρίου.

Μέσα στο 2019 οι Πηγές Εκκάρας θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους λουόμενους και θα είναι ένα από τα στοιχήματα της νέας περιόδου για την προσέλκυση τουριστών από όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλον τον κόσμο.

LR: Να σας διακόψω εδώ λίγο σχετικά με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, καθώς ο ιαματικός τουρισμός ίσως αποτελέσει στο εγγύς μέλλον το σημαντικότερο προϊόν της Φθιώτιδας. Εσείς πως προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις συγκεκριμένες πηγές;

Δ.Τ.: Όπως σας είπα είναι ένα στοίχημα, το οποίο θα αναλάβει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Για αυτό εξαρχής τόνισα, ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να κάνεις πολλά από αυτά που έχεις οραματιστεί και σχεδιάσει. Ένα από αυτά είναι η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.

Γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις και την αρτηριοσκληρωτική αντιμετώπιση κάθε ενέργειας των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου όπως είναι και οι ΟΤΑ, από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η σύσταση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Δομοκού (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ) μπορεί να παίξει το ρόλο της στην καλύτερη και πιο άμεση αξιοποίηση των πηγών, που είναι στα πρότυπα ανάλογων ευρωπαϊκών έργων, σε σύμπραξη βέβαια με την τοπική κοινωνία.

Επιτρέψτε μου όμως εδώ να προσθέσω σχετικά με το τουριστικό προϊόν του Δήμου μας, ότι έχουμε προχωρήσει και είναι στις προτεραιότητες μας, η διατήρηση και ανάδειξη του ιστορικού Χαμάμ Δομοκού, το μοναδικό οθωμανικό λουτρό που διατηρείται και παραχωρήθηκε στο Δήμο μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Είναι ένα ακόμη μνημείο ανάμεσα στα πολλά σπουδαία αρχαία που έχει ο τόπος μας και το οποίο μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό.

LR: Για να έρθει ο τουρισμός όμως πρέπει να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση, αλλά και ένα σχεδιασμό που θα του εξασφαλίζει την ευχάριστη διαμονή στην περιοχή σας.

Δ.Τ.: Φυσικά και αυτό πρωτίστως ισχύει για τους δημότες μας. Αναφορικά με την πρόσβαση και τη σύνδεση μας με τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Είναι όμως η εσωτερική σύνδεση και τα έργα υποδομής.

Σας ανέφερα προηγουμένως ότι καταφέραμε να χρηματοδοτηθούμε από κάθε δυνατή πηγή. Εξασφαλίσαμε τα περισσότερα χρήματα για την αγροτική οδοποιία και στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» εντάξαμε μεταξύ άλλων το έργο  Μαντασιά – Φιλιαδώνα. Από το ίδιο πρόγραμμα προχωρήσαμε σε προμήθεια μηχανημάτων έργων, ενώ έξι παιδικές χαρές με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, κατασκευάζονται σε όλο το Δήμο.

Σημαντικό είναι επίσης για τον αθλητισμό και τη νεολαία μας η κατασκευή κερκίδας στο γήπεδο του Νέου Μοναστηρίου, επίσης με χρήματα από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

Στο Δομοκό έχει εξασφαλισθεί έργο ανάπλασης πλατειών – πεζοδρομίων ύψους 1 εκατομμυρίου, ενώ κοντά στα 3 εκατ. είναι το έργο τηλεδιαχείρισης ύδρευσης για την αντιμετώπιση βλαβών και για τον ψηφιακό έλεγχο ποιότητας και χλωρίωσης του νερού.

LR: Στο Δομοκό γνωρίζουμε ότι προχωρά και το νέο έργο του Βιολογικού…

Δ.Τ.: Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο για το Δομοκό με χρήματα από την Περιφέρεια για τη σύνδεση όλης της πόλης, καθώς μέχρι τώρα ήταν εκτός ο άνω Δομοκός,  με το Βιολογικό, έργο 500 χιλιάδων ευρώ. Σημειώστε επίσης ότι έχουμε έτοιμες μελέτες για την Ομβριακή και το Νέο Μοναστήρι, από τη στιγμή που άναψε πράσινο φως και για περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να αποκτήσουν τη σύνδεση του αποχετευτικού με βιολογικό.

Σπουδαίας όμως σημασίας έργο για όλο το Δήμο είναι η κατασκευή νέου κυττάρου στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ και μονάδα κομποστοποίησης, που θα εξασφαλίζει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους δημότες μας και με σεβασμό προς το περιβάλλον.

LR: Μιλήσαμε προηγουμένως για τον τουρισμό, δεν ξεχνάμε όμως ότι πρωτίστως ο Δήμος Δομοκού είναι αγροτική περιοχή. Αντιμετωπίζετε τα προβλήματα με τις καλλιέργειες;

Δ.Τ.: Ο πρωτογενής τομέας στηρίζει την περιοχή μας και δε θα μπορούσε να μην αποτελέσει προτεραιότητα για τη δημοτική μας αρχή. Πετύχαμε την εξασφάλιση χρηματοδότησης ενός πολύ μεγάλου έργου με τα κλειστά υπόγεια δίκτυα του Σμοκόβου.

Ένα έργο της τάξεως των 37 εκατομμυρίων για την άρδευση 70.000 στρεμμάτων, το οποίο στηρίζει την τοπική οικονομία.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια προχωράμε επίσης το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της ΔΕ Ξυνιάδας, προκειμένου να προστατέψουμε τις περιουσίες των κατοίκων, από πλημμυρικά φαινόμενα.

LR: Και για το μέλλον;

Δ.Τ.: Σαν καλλικρατικός Δήμος Δομοκού αντιμετωπίσαμε αρχικά ένα πολύ σοβαρό μειονέκτημα. Δεν βρήκαμε ώριμες μελέτες στο Δήμο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διεκδίκηση σημαντικών έργων. Αυτό που πετύχαμε από τη στιγμή που αναλάβαμε, είναι να ετοιμάσουμε μελέτες για όσα θέλουμε να φτιάξουμε ή να διορθώσουμε και πλέον σε κάθε πρόγραμμα θα έχουμε προτεραιότητα.

Να αναφέρω χαρακτηριστικά τις ώριμες μελέτες για τη σύνδεση της Κάτω Θεσσαλιώτιδας με το Δομοκό, ένας δρόμος 3 χιλιομέτρων μέσω Θαυμακού που θα παρακάμψει τις στροφές του Δρούγου, αλλά και τη σύνδεση Ομβριακής – Βελεσιωτών μέσω «Τσέρνης».

Υπάρχουν κι άλλα έργα που στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στο Δήμο Δομοκού. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ο δεύτερος μικρότερος σε πληθυσμό Δήμος της Φθιώτιδας, με έκταση όμως που προσεγγίζει το Μητροπολιτικό Δήμο Λαμιέων. Τα 235.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ που μας αντιστοιχούν, κατανέμονται εγκαίρως σε όλα τα διαμερίσματα.

Στόχος μας να σταματήσουμε τη συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού των περιοχών μας, δίνοντας κίνητρα και δουλειές στους ανθρώπους να μείνουν και να παράξουν στον τόπο τους. Εγώ είμαι ένας από αυτούς και μαζί με τους συνεργάτες μου επιδιώκουμε το ίδιο και για τους υπολοίπους δημότες του Καλλικρατικού Δήμου Δομοκού.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ