Αυτό είναι για μένα Πολιτισμός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτό είναι για μένα Πολιτισμός...

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 13:23
Αυτό είναι για μένα Πολιτισμός...

O 32χρονος Ιάσονας Κοντογιάννης είναι εικαστικός και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Στερεά Υπεροχής» του Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Πιστεύει ότι «κριτική από το πίσω κάθισμα ουδέποτε έφερε θετικά αποτελέσματα...» και τονίζει αυτή η γενιά νέων που εκπροσωπεί, έχει δουλέψει σκληρά, δεν της χαρίστηκε τίποτα και ότι έχει καταφέρει το κέρδισε με το σπαθί της.  Επίσης πιστεύει ότι Πολιτισμός δεν είναι τα έρημα μουσεία και οι εκδηλώσεις πυροτεχνήματα, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε....

«Ο πιο σημαντικός στόχος για εμένα στην αυτοδιοίκηση είναι να εμπνεύσεις τους συνανθρώπους σου να δουλέψουν μαζί σου για το κοινό καλό...», λέει ο Ιάσονας Κοντογιάννης, μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο LamiaReport.

Συνέντευξη:

LR: Ως ένας από τους πιο νέους υποψήφιους με την Στερεά Υπεροχής του Δημήτρη Αναγνωστάκη, τι σε οδήγησε σε αυτή σου την απόφαση δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που δείχνεις πρόθεση να ασχοληθείς με τα κοινά. 



ΑΠ: Έχω την βαθιά  πεποίθηση πως εμείς οι νέοι δεν πρέπει να μένουμε απαθείς, η απογοήτευση που μας δημιούργησε η κρίση δεν πρέπει να εκφράζεται με αντιδραστική ψήφο αλλά ούτε με αποχή. Απέχω από κάτι σημαίνει πως δεν με αφορά, και δυστυχώς η ευτυχώς το εκλογικό αποτέλεσμα μας αφορά και έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές μας. Η αντιδραστική ψήφος από την άλλη είναι αποδεδειγμένα η χειρότερη επιλογή και ο λόγος που σήμερα βλέπουμε πανευρωπαϊκά την άνοδο της άκρας δεξιάς και των νεοφασιστών. Γι αυτό η απογοήτευση πρέπει να γίνει πάθος στις φλέβες μας, πάθος και αγώνας για καλύτερες ημέρες. 

Η κριτική από το πίσω κάθισμα ουδέποτε έφερε θετικά αποτελέσματα. Ναι υπήρξαν μαύρα χρόνια στον πολιτικό κόσμο αυτού του τόπου, κατά ένα τρόπο έγινε συνώνυμο της διαπλοκής, της διαφθοράς και του ηθικού ξεπεσμού, αυτό όμως σίγουρα αντί να μας αποτρέπει πρέπει να μας προτρέπει, ώστε όχι μόνο να είμαστε στην πρώτη γραμμή αλλα να αλλάξουμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύει, να διεκδικήσουμε με ήθος και αξιοπρέπεια το μέλλον που θέλουμε για εμάς και την επόμενη γενιά, να καταθέσουμε την φαντασία μας, τις ιδέες μας, τη δουλειά μας και το μεράκι μας ώστε να χτίσουμε τον τόπο μας και κατά προέκταση την χώρα μας οπως εμείς ονειρευομαστε και εμείς ξέρουμε. 

Η απογοήτευση πρέπει να γίνει πάθος στις φλέβες μας, πάθος και αγώνας για καλύτερες ημέρες 

Υπήρχε πάντα μια άποψη ότι οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν την εμπειρία για να συμβάλουν στα κοινά. Προσωπικά πιστεύω πως αυτή η γενιά νέων, η γενιά που είτε φύγαμε στο εξωτερικό για σπουδές ειτε μορφωθήκαμε στα ελληνικά πανεπιστήμια, σίγουρα αγωνιστήκαμε πολύ σκληρά και δεν μας χαρίστηκε ποτέ μια καριέρα, ούτε μια θέση εργασίας, ούτε μια προαγωγή, ό,τι κερδίσαμε έως τώρα το έχουμε κερδίσει με αγώνα και το σπαθί μας και αυτό είναι η μεγαλύτερη εμπειρία. 

LR: Έχετε σπουδάσει στην Νέα Υόρκη και είστε εικαστικός, πως φαντάζεστε πως θα μπορούσατε να συμβάλετε στην Περιφέρεια σε περίπτωση εκλογής σας. 


  
ΑΠ: Έχοντας σπουδάσει, δουλέψει, και ζήσει αρκετά χρόνια στην Νέα Υόρκη αυτό που έχω να καταθέσω από την εμπειρία μου είναι πως ότι έχει επιτευχθεί εκεί, σε επίπεδο πολιτισμού και όλης της βιομηχανίας που είναι χτισμένη γύρω από αυτό, θα μπορούσε να γίνει και εδώ και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία. 

Αυτό δεν το λέω καθόλου τυχαία μιας και υπήρξα μικρό γρανάζι αυτής της βιομηχανίας. Έχω δει πως μια περιοχή ολόκληρη μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες και από κακόφημη η αδιάφορη να γίνει προορισμός σε χάρτες και οδηγούς. Πόσο μάλλον που εμείς δεν έχουμε κακόφημες περιοχές αλλά υπέροχα τοπία, εξαιρετικές παραλίες και θαλασσες, ιαματικές πηγές, μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια, σημαντικότατους αρχαιολογικούς και μυθολογικούς τόπους. Άρα λοιπόν γιατί να μένουμε πίσω στην ανάπτυξη? 

Ο πολιτισμός ξεκινά από τις δομές που θα έπρεπε να υπάρχουν

Τώρα είναι η ευκαιρία μας. Η Ελλάδα έχει αρχίσει και γίνεται παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, και όμως η περιοχή μας ή Στερεά έχει μείνει πίσω, και εκτός πλάνου. Φυσικά αυτό ήταν επόμενο όταν δεν υπήρχε έως τώρα κανένας σχεδιασμός, καμία στρατηγική ούτε καν μια ξεκάθαρη γραμμή που να εξηγεί σε ποιους άξονες θα στηρίξουμε την τουριστική ανάπτυξη και πως θα την συνδέσουμε με την ιστορία μας την γεωγραφία μας, την θρησκεία μας κ.ο.κ.

Ήρθε ομως η στιγμή που πρέπει να αδράξουμε ώστε η Στερεά να γίνει σύμβολο για την Ελλάδα και σημαντικό κομμάτι του ευρωπαϊκού χάρτη, να γίνει δηλαδή Στερεά Υπεροχής. 
   
LR: Ξέρω πως είναι μια τεράστια κουβέντα αλλά πείτε μου δύο λόγια για τον πολιτισμό σε σχέση με την αυτοδιοίκηση είτε 1ου είτε 2ου βαθμού. 

ΑΠ: Πολιτισμος δεν είναι τα έρημα μουσεία και οι εκδηλώσεις πυροτεχνήματα, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Ο πολιτισμός ξεκινά από τις δομές που θα έπρεπε να υπάρχουν για να διαχειρίζομαστε τα σκουπίδια μας με γνώμονα το περιβάλλον, πολιτισμός επίσης είναι πόσο προσεγμένα διατηρούμε τα μνημεία μας, τις παραλίες μας, τις πόλεις μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, και πως τα αναδεικνύουμε όλα αυτά.

Το ερώτημα είναι πόσους ακόμα μπορούμε να εμπνεύσουμε και να συμπαρασύρουμε στο όραμα μας;

Πολιτισμός είναι η αντικειμενική αξιολόγηση και στήριξη των τοπικών συλλογικών προσπαθειών που κάποιες φορές είναι τόσο σημαντικές που προάγουν και διαφημίζουν με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο τον τόπο μας ακόμα και εκτός συνόρων. Πολιτισμός είναι η νοοτροπία μας και η δυνατότητα μας να βελτιωνόμαστε να προοδεύουμε και να προσπαθούμε συλλογικά και ο καθένας μόνος του στην καθημερινότητα μας για να συμβούν όλα αυτά. 

Ο πιο σημαντικός στόχος για εμένα στην αυτοδιοίκηση είναι να εμπνεύσεις τους συνανθρώπους σου να δουλέψουν μαζί σου για το κοινό καλό. Και θα κλείσω με κάτι που επαναλαμβάνω πάντα, δεν είναι το ερώτημα τι θα κάνουμε για τον τόπο μας οι πέντε ή οι δέκα ή οι δεκαπέντε το ερώτημα είναι πόσους ακόμα μπορούμε να εμπνεύσουμε και να συμπαρασύρουμε στο όραμα μας, αυτό θα είναι επιτυχία και μόνο.

Βιογραφικό Κοντογιάννης 

Ο Ιάσονας Κοντογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Το 2009 μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου δημιούργησε το στούντιο του και ξεκίνησε να μελετά Αμερικανούς καλλιτέχνες. Το 2010 ξεκίνησε τις σπουδές του στην σχολή καλών τεχνών του La Guardia Community College. Περίπου ένα χρόνο αργότερα αιτήθηκε την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιακο ίδρυμα School of Visual Arts της Νέας Υόρκης όπου και παρέδωσε το πορτφόλιό του για αξιολόγηση. Έγινε αμέσως δεκτός παραλαμβάνοντας την ύψιστη υποτροφία του Αμερικανικού ιδρύματος για όλη την διάρκεια των σπουδών του. Ανάμεσα σε άλλα επιτεύγματα εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας ο Ιάσονας ήταν και αποδέκτης του ΒFA departmental Grant για το 2015 ενώ η πτυχιακή του εργασία στο πανεπιστήμιο συμπεριλήφθηκε στο κατάλογο με τις 20 καλύτερες. Ο Κοντογιάννης έχει δώσει διαλέξεις πάνω στην τέχνη σε Ελληνικά και Αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Νέα Υόρκη, στην Ρώμη, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και την Λαμία, έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Αμερική και Ευρώπη. Το 2016 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Technochoros της Αθήνας και το 2017 εκπροσωπήθηκε από την ίδια γκαλερί στην διεθνή φουαρ τέχνης Αrt Athina. Από το 2015 έως το τέλος του 2017 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος, και παράλληλα δίδασκε το μάθημα της ζωγραφικής στα τμήματα ενηλίκων των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Λαμιέων.


Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ