«Ο Δήμος χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή…»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ο Δήμος χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή…»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 14:44
«Ο Δήμος χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή…»

Μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο με το συνδυασμό «Λαμία στο Κέντρο» του υποψήφιου Δημάρχου Παναγιώτη Στασινού, διεκδικεί ο γνωστός Δικηγόρος Νίκος Πάπουτσας.

Αν και το επάγγελμά του απαιτητικό, βρίσκει χρόνο να ασχολείται με τα κοινά, με την εμπλοκή του να κορυφώνεται με τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λαμίας για την Ενότητα των Προοδευτικών Δυνάμεων. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες φθάσαμε και στο συνδυασμό «Λαμία στο Κέντρο» που ζητεί την ψήφο μας για την εφαρμογή ενός νέου ανθρωποκεντρικού μοντέλου διοίκησης.

Οι διαφορές ωστόσο με το υπάρχον σύστημα, σημαντικές και σε πολλά επίπεδα, όπως μας αποκαλύπτει ο Νίκος Πάπουτσας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Κυριάκο Καραγιάνη και στο LamiaReport λίγα 24ωρα πριν από εκλογική αναμέτρηση.

Συνέντευξη:

LR: Γιατί αυτοδιοκητικός και όχι απλά ένας πετυχημένος δικηγόρος κύριε Πάπουτσα;

ΑΠ: Κύριε Καραγιάννη, το ένα δεν αποκλείει το άλλο, μπορεί η δικηγορία να είναι η μεγάλη μου αγάπη αλλά νομίζω πως η αυτοδιοίκηση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα όμορφο πάθος! Η Λαμία χρειάζεται αυτό το πάθος για να προχωρήσει στο μέλλον, οι κατ’ επάγγελμα πολιτικοί βλέπουμε όλοι μας σε ποιο σημείο έχουν οδηγήσει την πόλη μας.

LR: Ποιο είναι αυτό το σημείο; Και πώς μπορεί να αλλάξει;

ΑΠ: Αν κανείς κάνει κάτι απλό, αν πάρει το αυτοκίνητό του και κάνει μια βόλτα σε πόλεις όμορων νομών, αν πάει στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στο Βόλο και αλλού θα αντικρίσει μια τελείως διαφορετική εικόνα. Εμείς εδώ έχουμε μείνει πίσω όχι μόνο ως πόλη αλλά και ως αντίληψη! Εστιάζουμε την προσοχή μας σε μικροκομματικές τακτικές, κοιτάμε να εξυπηρετήσουμε τον φίλο και τον κολλητό, να μοιράσουμε την πίττα για να χτίσουμε ένα στρατό ψηφοφόρων και τίποτα άλλο. Μιλάμε δηλαδή για λογικές από το παρελθόν αντί να αντιληφθούμε πως ζούμε πια σε μια παγκοσμιοποιημένη κατάσταση που δε χωράνε αυτές οι αντιλήψεις. Ή θα εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε τις αποφάσεις ή απλώς θα μείνουμε ουραγοί στο τελευταίο βαγόνι των εξελίξεων για να κοιτάμε τους άλλους να μας προσπερνούν.

Πώς θα αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα νομίζω πως πρέπει να αλλάξουν τα πρόσωπα. Νέα πρόσωπα φέρνουν νέες ιδέες. Δεν υποτιμώ βεβαίως τους ανθρώπους που ασχολούνται ήδη με το Δήμο Λαμίας, αλλά όταν κάποιος κάθεται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου χρόνια ολόκληρα αναρωτιέμαι τι καινούριο μπορεί να προσφέρει. Δεν μηδενίζω λοιπόν το έργο και την προσπάθεια κανενός αλλά θέλω νέες ιδέες να πέσουν στο τραπέζι της συζήτησης για να χαράξουμε μια πολιτική που θα βγάλει τη Λαμία από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

LR: Ο Παναγιώτης Στασινός όμως δεν είναι νέος στην αυτοδιοίκηση, έχει ήδη εννέα χρόνια θητείας. Μπορεί να προσφέρει νέες ιδέες στο διάλογο;

"...με το δημαρχοκεντρικό σύστημα που μέχρι σήμερα διοικείται ο δήμος γίνεται μόνο ότι αποφασίζει ο ίδιος ο δήμαρχος."

ΑΠ: Ο Παναγιώτης είναι ο άνθρωπος που θα στηρίξει την προσπάθειά μας με την εμπειρία του πρωτίστως. Πέρα όμως από αυτό ας μην βάζουμε όλα τα πράγματα στο ίδιο καζάνι, οι ιδέες και οι προτάσεις του Παναγιώτη όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά δεν έχουν εισακουστεί. Και δεν έχουν εισακουστεί γιατί με το δημαρχοκεντρικό σύστημα που μέχρι σήμερα διοικείται ο δήμος γίνεται μόνο ότι αποφασίζει ο ίδιος ο δήμαρχος. Οπότε ναι, μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να σας πω πως ο επικεφαλής του συνδυασμού μας έχει και προτάσεις και νέες ιδέες. Δεν είναι όμως μόνο αυτός στο συνδυασμό μας, είμαστε όλοι εμείς που τον απαρτίζουμε και που όλοι μας έχουμε καταθέσει τις σκέψεις μας προκειμένου να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα που προτείνουμε στους συμπολίτες μας.

LRΈχει τεθεί κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση ο κίνδυνος με τον «Κλεισθένη» να βρεθούμε σε περιβάλλον ακυβερνησίας. Ενστερνίζεστε τη συγκεκριμένη άποψη αν δεν μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες;

"Είναι προτιμότερο να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας όταν πρόκειται για το όφελος του πολίτη παρά να υψώνουμε τείχη και δήθεν αντιθέσεις που θα οδηγήσουν στη στασιμότητα."

ΑΠ: Η πολιτική κουλτούρα του καθενός μας κύριε Καραγιάννη, είναι κάτι το οποίο φαίνεται περίτρανα την επόμενη μέρα των εκλογών. Και λέω πολιτική κουλτούρα διότι πολλές φορές δυστυχώς έχουμε γίνει μάρτυρες έλλειψής της. Αν οι ψηφοφόροι με την ψήφο τους μάς δώσουν εντολή συνεργασίας, τότε θα πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διοικήσουμε το Δήμο στη βάση μιας ειλικρινούς συνεργασίας, πέρα από μικροπολιτικές τακτικές ή προσωπικές κακώς νοούμενες ματαιοδοξίες. Εμείς έχουμε και την κουλτούρα των συνεργασιών αλλά και τη θέληση να ακούσουμε όλες τις δυνάμεις που θα εκλεγούν ώστε να συνθέσουμε την πολιτική εκείνη που θα πάει τη Λαμία μπροστά. Αν λοιπόν, και σας το λέω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ο Δήμος την από την 1η του Σεπτέμβρη και μετά πέσει σε ακυβερνησία, γι’ αυτό δε θα ευθυνόμαστε εμείς. Κι επιτρέψτε μου να τονίσω και κάτι ακόμα. Είναι προτιμότερο να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας όταν πρόκειται για το όφελος του πολίτη παρά να υψώνουμε τείχη και δήθεν αντιθέσεις που θα οδηγήσουν στη στασιμότητα.

LRΕπιμένω στην ερώτησή μου σχετικά με τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική γιατί θέλω την άποψη σας σε τέτοια «σενάρια» ακυβερνησίας, όταν για παράδειγμα οι επικεφαλής υποστηρίζουν ότι τα προγράμματά τους κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις; Τότε μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία;

"Σήμερα τι έχουμε στο Δήμο; Έναν δήμαρχο που θεωρεί εαυτόν Καίσαρα!"

ΑΠ: Αυτοί που ισχυρίζονται πως τα προγράμματά τους είναι τα ιδανικά και τα προγράμματα των άλλων είναι εντελώς λανθασμένα μάλλον επιδιώκουν την πόλωση. Το πρόγραμμα κάθε συνδυασμού τι επιδιώκει; Την επίλυση των προβλημάτων, την ανάπτυξη του τόπου και το να κάνουν την καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη. Τουλάχιστον πάνω σε αυτό το σκεπτικό κινείται το δικό μας πρόγραμμα. Άρα, κι αυτή είναι προσωπική μου πεποίθηση, όποιος ισχυρίζεται πως στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν τρομερές διαφορές στα προγράμματα των συνδυασμών μάλλον ψεύδεται. Αλλά, ξέρετε κύριε Καραγιάννη, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά που ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι, όπως λέει ο λαός μας. Είναι η διαφορά στην αντίληψη της διοίκησης. Σήμερα τι έχουμε στο Δήμο; Έναν δήμαρχο που θεωρεί εαυτόν Καίσαρα! Αποφασίζει και διατάσσει χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του ούτε καν τους δικούς του ανθρώπους στο δημοτικό συμβούλιο, γι’ αυτό άλλωστε και έχει τόσες διαρροές. Εμείς δεν είμαστε έτσι, δεν έχουμε αυτή τη λογική. Σε προσωπικό επίπεδο έχω μεγάλες διαφωνίες με αυτόν τον τρόπο διοίκησης, τον συγκεντρωτικό και απόλυτο. Κι εκεί υπάρχει πράγματι μια τρομερή διαφορά. Νομίζω, όπως είπαμε και πιο πριν, είναι ζήτημα πολιτικής κουλτούρας το πώς θα χρησιμοποιήσεις τη δύναμη που σου παρέχει ένα αξίωμα όταν το κατακτήσεις…

LRΜιας και μιλάμε για πολιτική κουλτούρα, πείτε μου κύριε Πάπουτσα, πώς θα αντιμετωπίσετε κάποια από τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη. Επιγραμματικά αναφέρω τουρισμός, διαχείριση απορριμμάτων, κοινόχρηστοι χώροι, πολιτισμός. Μπορώ να προσθέσω κι άλλα στο δρόμο για την πολυπόθητη ανάπτυξη του τόπου. Έχετε κάποιο διαφορετικό σχέδιο ή θεωρείτε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο;

ΑΠ: Κύριε Καραγιάννη θίξατε πολλά και σοβαρά ζητήματα. Θα πρέπει να μιλάμε για ώρες ώστε να μπορέσω να σας αναλύσω πλήρως το σκεπτικό μου. Θα σεβαστώ όμως και το δικό σας χρόνο αλλά και το χρόνο των αναγνωστών σας και θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν περιεκτικός στην απάντησή μου. Η Λαμία πάσχει. Πάσχει κυριολεκτικά και σε πολλούς τομείς. Δυστυχώς, η έλλειψη σχεδιασμού και οράματος από τη δημοτική αρχή κατάντησε τους διοικούντες απλούς διαχειριστές της γραφειοκρατίας. Δε θα μιλήσω για κονδύλια ή για χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα αλλά θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο ούτε για τον τουρισμό και την ανάπτυξή του, ούτε για τον πολιτισμό, ούτε για την παιδεία, ουσιαστικά για τίποτα δεν υπάρχει σχέδιο. Για τα απορρίμματα που με ρωτήσατε υπάρχει ο περίφημος ΦΟΔΣΑ που όμως πίσω του κρύβονται πολλές σκιές που χρήζουν διερεύνησης για να μη μιλήσω για τις αξέχαστες εκείνες εικόνες των ΜΑΤ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου σε όλα τα χρόνια που ζω άλλη περίπτωση δημάρχου που να συνδιοικεί με τα ΜΑΤ κύριε Καραγιάννη! Ο Δήμος χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή για να μπορέσει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να δώσει σοβαρές ευκαιρίες ανάπτυξης στους Λαμιώτες. Ο νυν δήμαρχος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την προσωπική μου άποψη πως είναι τρομακτικά ανεπαρκής για να διοικήσει το δήμο ενώ έχω ακούσει από συμπολίτες μου και την άποψη πως είναι στην ουσία πολιτικά αναλφάβητος κι αναχρονιστικός μιας κι ενεργεί με όρους του παρελθόντος. Και δε θα διαφωνήσω με την άποψη αυτή.

LRΑς κλείσουμε την κουβέντα μας, με αυτά που ο συνδυασμός σας και εσείς προσωπικά θα θέλατε να κάνετε/αλλάξετε για το καλό αυτού του Δήμου.

"Θέλουμε να βάλουμε τη Λαμία στο κέντρο του χάρτη της Ελλάδας, εκεί που της αρμόζει να είναι."

ΑΠ: Θα αλλάξουν πολλά κύριε Καραγιάννη. Πρώτα απ’ όλα θα αλλάξει η αντίληψη στη διοίκηση του Δήμου. Θέλουμε να φέρουμε τον πολίτη στο προσκήνιο και στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν. Αυτό από μόνο του φανερώνει την κουλτούρα μας. Διότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για τους πολίτες ερήμην τους. Πέρα όμως από αυτό, έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη Λαμία κι αισιοδοξούμε πως θα αλλάξουμε την ταυτότητα της πόλης. Θέλουμε να τη βάλουμε στο κέντρο του χάρτη της Ελλάδας, εκεί που της αρμόζει να είναι. Θα δείτε πως θα υπάρξει από την πρώτη μέρα μεγάλη αλλαγή σε θέματα περιβαλλοντικά, σε θέματα ανάπτυξης, σε θέματα πολιτισμού που πάσχει η πόλη μας μιας και πολιτισμός δεν είναι να σπαταλάς εκατομμύρια μέσα στην προεκλογική περίοδο για να μπαλώσεις την ανυπαρξία πολιτισμού μιας ολόκληρης πενταετίας. Και τι άλλο θα αλλάξει; Η καθημερινότητά μας. Από απλά πράγματα μέχρι πιο εξεζητημένα. Δε θα τα απαριθμήσω κύριε Καραγιάννη γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος αλλά όπως έχω ήδη πει, θα στρέψουμε την προσοχή μας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ώστε να γίνουν πράξη τα αυτονόητα δικαιώματά τους, στα παιδιά, που είναι το μέλλον του τόπου, στους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρειάζονται στήριξη κι εργαλεία ανάπτυξης αλλά και στον κάθε Λαμιώτη ξεχωριστά γιατί το αξίζει. Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής απέναντι στο Λαμιώτη θα αλλάξει από την πρώτη κιόλας μέρα αν αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου. Κι αυτό δεν είναι υπόσχεση προεκλογικού τύπου αλλά προσωπική δέσμευση δική μου που τη δίνω ενώπιον της συνείδησης και της αξιοπρέπειάς μου.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ