«H επόμενη ημέρα θα μας βρει με σηκωμένα τα μανίκια, έτοιμους για δουλειά...»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«H επόμενη ημέρα θα μας βρει με σηκωμένα τα μανίκια, έτοιμους για δουλειά...»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 20:06
«H επόμενη ημέρα θα μας βρει με σηκωμένα τα μανίκια, έτοιμους για δουλειά...»

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Λαμία Περήφανη Πόλη» Θύμιος Καραΐσκος ανοίγει τα χαρτιά του στο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, που τα έχει όλα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων μας λέει τι τον ενόχλησε περισσότερο σε αυτή την προεκλογική περίοδο, εάν υπήρξε κάτι που τον έκανε να δακρύσει, για τις μετεκλογικές συνεργασίες, για τις προτεραιότητες των πρώτων 100 ημερών και τέλος αν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή ή εάν θα πάμε σε δεύτερο γύρο.

To πρωινό ραντεβού, για τη συνέντευξη με τον υποψήφιο Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο, δόθηκε στον εκπληκτικό χώρο που δημιούργησε ο Κώστας Χούπας, το Studio Project Photography,  στην οδό Έσλιν 51 στη Λαμία.

Κώστα σε ευχαριστούμε.

Συνέντευξη:

LR: Ποια είναι η γεύση που σας μένει από την προεκλογική προσπάθεια, το χρώμα, το χαρακτήρα της. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε εύκολη ή δύσκολη;

ΑΠ: Θα έλεγα ότι κινήθηκε σε συμβατά επίπεδα. Υπήρξε πολιτικός πολιτισμός, από την πλευρά μας τουλάχιστον, και θα ’λεγα από το μεγαλύτερο μέρος των συνδυασμών που μετέχουν. Είναι αυτονόητο ότι εκείνο που συγκρούεται αυτή την περίοδο είναι η άποψη, η ιδέα, το σχέδιο, ο τρόπος που θα φτάσεις στο αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που συγκροτούν την ομάδα και που εγγυώνται ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ούτε ήμουν, ούτε είμαι υπέρμαχος στις κοκορομαχίες, στους βερμπαλισμούς, στις πιέσεις, στα ρουσφέτια, οτιδήποτε έχει σχέση με το παλιό.

Η κοινωνία πλέον ξέρει, η κοινωνία έχει σαφή γνώμη και άποψη, αλάνθαστη άποψη, και την οποία καλείται να καταθέσει στις εκλογές. Η άποψη της κοινωνίας δεν είναι κάτι που μπορείς να την κερδίσεις με διάφορα τεχνάσματα. Μπορείς να την κερδίσεις αφού πρώτα πείσεις τους πολίτες γι’ αυτά τα οποία επιθυμείς.

Ο Δήμος της Λαμίας θα είναι διαφορετικός την επόμενη ημέρα των εκλογών

Σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο νομίζω ότι όλοι μας είχαμε την άνεση να ξεδιπλώσουμε τα όνειρά μας, τα σχέδιά μας και να ξεγυμνωθούμε μπροστά στο λαό, ο οποίος τελικά την ερχόμενη Κυριακή θα ανάψει το πράσινο φως σε οτιδήποτε έχει πειστεί ότι πρέπει να προκριθεί. Νοιώθουμε ότι ως «Περήφανη Πόλη» έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς των πολιτών, γιατί δεν είπαμε ψέματα, δεν χρησιμοποιήσαμε τεχνάσματα και πολύ δε περισσότερο δεν ασχοληθήκαμε με δευτερεύοντα θέματα παρά μόνο με εκείνα που έχουν σχέση με τις καλύτερες μέρες για τους πολίτες και την πόλη.

LR: Υπάρχει ένα σημείο σε όλη αυτή την περίοδο που σας έκανε να δακρύσετε;

ΑΠ: Βεβαίως. Όχι ένα, περισσότερα. Κοιτάξτε να δείτε, όταν βλέπεις τον ανθρώπινο πόνο δεν μπορεί να είσαι από ατσάλι και να μη λυγίσεις. Δεν μπορεί να είσαι αδιάφορος στη μάνα που δεν έχει να ταΐσει το ανάπηρο παιδί της. Εκεί πρέπει να βρεις το κουράγιο και να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι πρέπει να δημιουργήσεις εκείνα τα εργαλεία για να μην ζει αυτή η μάνα σ’ αυτό το επίπεδο. Δεν μπορεί να είσαι από ατσάλι όταν βλέπεις ανθρώπους να σου εξομολογούνται πραγματικά δράματα.

Όταν βλέπεις τον ανθρώπινο πόνο δεν μπορεί να είσαι από ατσάλι και να μη λυγίσεις

Αυτός ήταν ο λόγος που εμείς στην «Περήφανη Πόλη» λέμε αναδιάταξη δυνάμεων, όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα. Τα αποτυπώματα της κρίσης είναι βαθιά χαραγμένα στην κοινωνία και έχουμε υποχρέωση ως τοπική αυτοδιοίκηση να σκύψουμε κοντά στους πολίτες και να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές που θα μπορούν να ανακουφίζουν και να γιατρεύουν όλα αυτά τα ανθρώπινα δράματα.

LR: Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση που εκλεγείτε για τις 100 πρώτες μέρες;

ΑΠ: Για εμάς δεν υπάρχουν ούτε δέκα, ούτε τριάντα, ούτε εξήντα, ούτε εκατό ημέρες. Υπάρχουν απέναντί μας τα προβλήματα που χρειάζονται σχέδιο για να λυθούν. Είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς αρκετά πράγματα και τα περισσότερα δύσκολα. Θέλουμε να τους εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη και να μας εμπιστευτούν και επιθυμούμε ως κριτές να είναι αυστηροί.

Το πρώτο είναι να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για ένα Δήμο ευέλικτο, αποτελεσματικό, δομημένο στις δημοκρατικές αρχές, με τους κανόνες της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, αλλά και συλλογικά όργανα τα οποία θα υπηρετούν σε απόλυτο επίπεδο τις συγκεκριμένες επιλογές. Πιστεύουμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και για εμάς το στίγμα έρχεται πολύ νωρίτερα. Εμείς στην «Περήφανη Πόλη» έχουμε πει ότι θέλουμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Αυτό το εννοούμε. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου.

Η Λαμία είναι κάτι παραπάνω και πρέπει να μας ενώνει όλους

Η πίεση από την κοινωνία για να πάμε ένα βήμα μπροστά είναι τεράστια. Αυτή η πίεση μας δίνει και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καταθέτοντας τις προτάσεις μας, ξεδιπλώνοντας τα όνειρά μας. Επομένως, ποτέ δε θα μας ακούσετε να μιλάμε για μεμονωμένα πράγματα. Αυτό το κάνει όποιος θέλει να πετύχει μία διάχυση και να μετατρέπει το ελάχιστο σε κάτι σημαντικό. Για εμάς υπάρχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετείται παράλληλα για να δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλους τους τομείς δράσης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και το επόμενο βήμα. Έτσι λοιπόν ξέρουμε ότι θα κριθούμε από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

LR: Ποιοι και πόσοι χωράνε σε μετεκλογικές συνεργασίες;

ΑΠ: «Χίλιοι καλοί χωράνε», αρκεί να υπάρχει διάθεση να εξυπηρετήσουμε ένα ελάχιστο ρεαλιστικό προγραμματισμό. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι για εμάς η συνεργασία, οι συνέργειες μαζί με τον διευρυμένο διάλογο είναι ο τρόπος ζωής μας. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι έτσι θα πορευτούμε. Επιθυμούμε εξαντλητικό διάλογο, επιθυμούμε κατάθεση προτάσεων, επιθυμούμε συζήτηση, όμως επιθυμούμε και αποτελεσματικότητα. Ακόμη και μέσα σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο υπήρξε διάλογος και μάλιστα μέσα από αυτό το διάλογο προκύπτουν και συμπεράσματα. Υπάρχουν συγκλίσεις οι οποίες για εμάς είναι πολύ θετικό  ότι υπάρχουν.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη που νοιώθει την ανάσα του πολίτη

Πρόκειται για προγραμματικές συγκλίσεις οι οποίες αποτελούν το εργαλείο της επόμενης ημέρας. Έχουμε ήδη τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα. Έτσι λοιπόν είναι εμφανές ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι και αποτελεσματικές, κρίνοντας από το γεγονός ότι υπάρχουν και είναι δεδομένες προγραμματικές συγκλίσεις.

LR: Τι ήταν εκείνο που σας ενόχλησε περισσότερο αυτή την προεκλογική περίοδο;

ΑΠ: Ως άνθρωπο με ενοχλεί το ψέμα. Με ενοχλεί η υπερβολή και με ενοχλεί η παραπλάνηση. Δε θα μπορούσα ποτέ να υποσχεθώ κάτι το οποίο γνωρίζω εξ’ αρχής ότι δεν μπορώ να το κάνω. Όλους εμάς στην «Περήφανη Πόλη» μας ενδιαφέρει μία έντιμη σχέση με τους πολίτες. Κατανοούμε και τις ανάγκες, κατανοούμε και τα προβλήματα, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε τις ανάγκες για να δημιουργήσουμε εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι πολίτες που δέχονται αυτά τα μηνύματα το τελευταίο διάστημα είναι καιρός να κλείσουν τα αυτιά τους. Δεν έχει ανάγκη η πόλη ούτε τέτοιες μεθοδολογίες, ούτε παρόμοια τερτίπια. Είναι σαφές ότι όποιοι χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους θα πάρουν απαντήσεις από τους πολίτες, καθώς οι τελευταίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο Δήμος της Λαμίας αλλάζει. Ο Δήμος της Λαμίας θα είναι διαφορετικός την επόμενη ημέρα των εκλογών.

LR: Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κάποιες «τροχιοδεικτικές βολές» από τον κ. Σταυρογιάννη σε σχέση με την υποστήριξη της Περιφέρειας στο Δήμο. Θα μπορούσατε να το απαντήσετε συγκεκριμένα;

Μας ενδιαφέρει μία έντιμη σχέση με τους πολίτες

ΑΠ: Πρόκειται για λόγια που λέγονται μέσα σε μία προεκλογική περίοδο. Τα στοιχεία όμως είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Όπως αδιάψευστος μάρτυρας είναι και το γεγονός ότι όσες προτάσεις με ώριμες μελέτες κατέθεσε η παρούσα δημοτική αρχή, ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο, όλες ανεξαίρετα εγκρίθηκαν. Μην ξεχνάμε ότι στη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας ο Δήμος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αυτός καταθέτει προτάσεις συνοδευόμενες με ώριμες μελέτες και η Περιφέρεια εγκρίνει.

Εκείνο που μένει σ’ εμάς και που έρχεται και πάλι στα αυτιά μου είναι τα συγχαρητήρια και οι ευχαριστίες που κατέθετε ο νυν δήμαρχος για διάφορες παρεμβάσεις της Περιφέρειας στο Δήμο και για την άριστη συνεργασία μας. Θέλω να πιστεύω ότι αν δεν ήταν οι εκλογές τότε θα συνέχιζε στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή να ευχαριστεί την Περιφέρεια. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι  να αναλωθούμε σε αντιπαραθέσεις χωρίς περιεχόμενο. Γιατί η Λαμία είναι κάτι παραπάνω και πρέπει να μας ενώνει όλους.

LR: Υπάρχει χώρος για κοινωνική πολιτική στην αυτοδιοίκηση σε μια εποχή που κυριαρχούν οι ψυχροί υπολογισμοί και τα κοστολογημένα προγράμματα;

ΑΠ: Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη που νοιώθει την ανάσα του πολίτη. Οι ψυχροί υπολογισμοί δεν έχουν σχέση με την αυτοδιοίκηση αφού είναι αυτή που κράτησε όρθια την κοινωνία μέσα σε περίοδο κρίσης. Εξάλλου η κοινωνική ευαισθησία και η κοινωνική πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες με αυτή της αυτοδιοίκησης. Εκείνο όμως που έχει σημασία για το Δήμο της Λαμίας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία αναδιοργάνωση, έναν εκσυγχρονισμό όλου του κοινωνικού τομέα, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα σύγχρονα θέματα. Να σταματήσουμε να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να σταματήσουμε να μοιράζουμε ρόλους και ευθύνες. Τα παράπονα στο δήμαρχο, όπως άλλωστε λέγεται, είναι η βαθιά έκφραση η οποία θέλει το δήμαρχο μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν. Δεν υποτιμούμε την προσπάθεια που κληρονομούμε, φιλοδοξούμε όμως να δώσουμε νέες, σύγχρονες, περισσότερο ευρύτερες απαντήσεις. Δεν είναι λίγες οι κοινωνικές ομάδες που μας έχουν ανάγκη.

LR: Πρώτη ή δεύτερη Κυριακή;

ΑΠ: Αυτό το οποίο εισπράττω από τους πολίτες είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις επιλογές μας, μία εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, στις ιδέες μας, στα σχέδιά μας, στο πρόγραμμά μας. Νοιώθω ότι βρισκόμαστε όλοι μέσα σε μία μεγάλη αγκαλιά και ως μία τεράστια κοινωνική πλειοψηφία έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε τη Λαμία που ονειρευόμαστε. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το όραμα, ο διάλογος, η αποτελεσματικότητα. Εμάς πάντως η επόμενη ημέρα των εκλογών θα μας βρει με σηκωμένα τα μανίκια, έτοιμους για δουλειά.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ