«Στο μεταμοντέρνο λαϊκισμό και στη φτηνή δημαγωγία απαντάμε με πρόγραμμα, ρεαλισμό, ουσία και υπευθυνότητα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Στο μεταμοντέρνο λαϊκισμό και στη φτηνή δημαγωγία απαντάμε με πρόγραμμα, ρεαλισμό, ουσία και υπευθυνότητα»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 18:10
«Στο μεταμοντέρνο λαϊκισμό και στη φτηνή δημαγωγία απαντάμε με πρόγραμμα, ρεαλισμό, ουσία και υπευθυνότητα»

Επέστρεψε δριμύτερος και το ρεπορτάζ λέει ότι είναι από τους υποψήφιους που έχει καταγράψει τα περισσότερα χιλιόμετρα σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

Ο Ηλίας Γ. Κυρμανίδης, γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Επιμένουμε στην Καρδιά της Ελλάδας» και υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, μιλά στο LamiaReport, για το που θα κριθούν αυτές οι εκλογές, καθώς επίσης και για το το δικό του "comeback" στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Συνέντευξη:

LR: «Ηλίας Κυρμανίδης – Η επιστροφή» Γιατί;

ΑΠ: Διότι στα δύσκολα οφείλουμε όλοι να βγαίνουμε μπροστά. Διότι η αποχή παράγει μόνο αδιέξοδα. Διότι η υποψηφιότητα του Φάνη Σπανού μου δίνει το ερέθισμα να στοιχηθώ δίπλα του και να παλέψουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά για τον τόπο μας.

LR: Λέγεται ότι σε αυτή την εκλογική μάχη, έχετε «γράψει» τα περισσότερα χιλιόμετρα από οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο. Τι συναντήσατε σε αυτή την τρίμηνη επαφή σας με την κοινωνία των πολιτών;

ΑΠ: Σε ότι αφορά στα χιλιόμετρα… Στη ζωή μας με ότι καταπιανόμαστε, πρέπει να το κάνουμε σωστά. Όλο αυτό το διάστημα της άμεσης επαφής μου με τους συμπολίτες μας, διαπίστωσα ότι τελικά είναι και λίγο fake ότι οι πολίτες αδιαφορούν για τα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Απλά σε μια εποχή που στο δημόσιο λόγο κυριαρχούν τα δύο άκρα, δηλαδή από τη μια η «ξύλινη» συνθηματική γλώσσα και από την άλλη μια εντελώς ομοιόμορφη κενολογία, ο πολίτης ανταποκρίνεται επιλεκτικά. Όταν αντιλαμβάνεται ότι έχεις να του πεις πράγματα που περιέχουν ουσία, που δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη του, όταν αισθάνεται ότι τον σέβεσαι ως προσωπικότητα και του μιλάς με ειλικρίνεια, τότε ναι, ακούει, συζητά, συμμετέχει.

LR: Τελικά καταφέρνει ο Φάνης Σπανός «να μπει στις καρδιές» των πολιτών της Φθιώτιδας; Διότι, τουλάχιστο στην αρχή, αναπτύχθηκε μια φιλολογία με τοπικιστικούς όρους.

ΑΠ: Θα ανησυχούσα αν έλεγαν ότι δεν έχουμε πρόγραμμα ή ότι ο Φάνης δεν είναι ικανός ή δεν έχει καλό ψηφοδέλτιο. Επειδή όμως σε αυτό το πεδίο, όχι μόνο δεν μπορούν να προσάψουν κάτι μεμπτό, αλλά αντίθετα αντιλαμβάνονται την υπεροχή μας, επιχείρησαν να «στρέψουν την κάμερα» αλλού… Ήταν ένα φτηνό τρολ αυτό της εντοπιότητας και ως τέτοιο πέφτει στο κενό. Σήμερα, 8,5 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση και την λειτουργία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης β’ βαθμού, είναι τουλάχιστο αφελές να αξιολογείς τον υποψήφιο περιφερειάρχη με μοναδικό κριτήριο τον τόπο της καταγωγής του.

Η έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η Λαμία

Με βάση αυτό τον παραλογισμό, από όπου κι αν καταγόταν θα έπρεπε οι άλλοι τέσσερις νομοί να τον καταψηφίσουν. Είναι δυνατό μια τέτοια συλλογιστική να αντέχει στη λογική το 2019; Ακριβώς γι αυτό έπεσε στο κενό. Και για να τελειώνουμε με αυτό επιτέλους, σήμερα με αυστηρά τοπικιστικά χαρακτηριστικά εκλέγεις μόνο πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας, ούτε καν Δήμαρχο….

LR: Στο ίδιο μοτίβο «έπαιξε» και η μεταφορά της έδρας στη Χαλκίδα.

ΑΠ: Λοιπόν, θα σας τα αποκαλύψω όλα... Όχι μόνο την έδρα. Μια ωραία νύχτα, χωρίς να το καταλάβετε, θα μεταφέρουμε το Κάστρο της Λαμίας στην Κύμη, το Χιονοδρομικό του Παρνασσού στην παραλία της Αιδηψού και αν προλάβουμε θα στείλουμε και τον Αθανάσιο Διάκο στη Γραβιά να κάνει παρέα στον Ανδρούτσο... Συγνώμη, αλλά μόνο έτσι μπορώ να τοποθετηθώ απέναντι σε τέτοιες φαιδρές διαρροές.

Ευτυχώς όμως οι πολίτες το αντιλήφθηκαν γρήγορα. Ότι δηλαδή, όταν ρωτάς υποψηφίους συγκεκριμένου συνδυασμού να σου μιλήσουν για το πρόγραμμά τους κι εκείνοι απαντούν «Μα ο Σπανός θα πάει την έδρα στη Χαλκίδα» αυτό που αναδεικνύεται είναι η απόλυτη γύμνια και η πλήρη αδυναμία τους να αντιπαρατεθούν σε θέματα σοβαρά, σε ζητήματα ουσίας.

Την Κυριακή το βράδυ, όσοι προεκλογικά «έπαιξαν» με τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας, θα πάρουν απάντηση. Και για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτά. Η έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η Λαμία. Τελεία και παύλα. Όποιος θέλει να συνεχίσει να αναμασά και να αναπαράγει «ανέκδοτα», το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει τη γύμνια του στα ουσιαστικά, στα σημαντικά και στα σοβαρά ζητήματα της προεκλογικής ατζέντας.

LR: Διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες μια έντονη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιό σας. Μάλιστα λέγεται ότι και η δική σας συμμετοχή έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Πόσο εκτιμάτε ότι η επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα διευκολύνει την εκλογή του συνδυασμού σας;

ΑΠ: Αρχικά να πούμε ότι όλες οι παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές υποστηρίζονται από κόμματα. Βέβαια κάποιοι, που οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως Αριστεροί, δέχονται τη στήριξη από τα «υπολείμματα»  των ΑΝ.ΕΛ. και ταυτόχρονα το παίζουν ακομμάτιστοι. Η υποκρισία δυστυχώς ξεχειλίζει.

Σε κάθε περίπτωση η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας δόθηκε στη βάση μιας  έντιμης συνθήκης, που λέει ότι τα κόμματα και κυρίως τα κόμματα εξουσίας οφείλουν να έχουν ένα σαφές και πλήρες πλαίσιο σε ότι αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη. Και μέσα σε αυτό εντάσσεται και η παρεχόμενη στήριξη σε συγκεκριμένους σχηματισμούς. Και να πούμε και μια ακόμα αλήθεια; Η Στερεά γενικότερα και ο νομός μας η Φθιώτιδα ειδικότερα, μόνο κέρδος μπορούν να έχουν από το σοβαρό ενδεχόμενο τα επόμενα τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνεργάζεται με μια Περιφερειακή Διοίκηση, που η Ν.Δ. έχει υποστηρίξει.

Νομίζω ότι πέρα από την όποια κομματική προέλευσή μας, όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτή θα είναι μια ιδιαίτερα καλή συγκυρία για τον τόπο μας. Σε ότι με αφορά ποτέ δεν έκρυψα το ιδεολογικό και πολιτικό μου αποτύπωμα. Σήμερα νιώθω μεγάλη τιμή, καθώς διαπιστώνω ότι στελέχη, μέλη και φίλοι στηρίζουν την υποψηφιότητά μου. Έχουμε κοινή ιστορία, βιωματική σχέση και σίγουρα κοινό παρονομαστή. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό οι Δαπίτες και οι Οννεδίτες του ΄80 και του ’90, σήμερα 40άρηδες 50άρηδες και 60άρηδες,  να συμμετέχουν στην εκλογική μου μάχη  μαζί με τα παιδιά τους. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου ειλικρινά. 

Όμως, η στήριξη δεν μας εγκλωβίζει, δεν μας περιορίζει και δεν αλλοιώνει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα μας. Η δική μας αυτοδιοικητική φιλοσοφία και η πολιτική κολτούρα προτάσσουν τη σύνθεση, τον πλουραλισμό, την ανεκτικότητα σε διαφορετικές προσεγγίσεις, τη δημοκρατικότητα στη λήψη των αποφάσεων. Άλλωστε αυτό αναδείχθηκε και αποδείχθηκε στην πράξη σε αυτά τα πέντε χρόνια της Διοίκησης Μπακογιάννη. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κυριάρχησαν κομματικά κριτήρια είτε στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη στελέχωση των Υπηρεσιών είτε στην επιλογή και τη γεωγραφική κατανομή των έργων είτε στην κατανομή των πόρων. Αυτό το σύγχρονο διοικητικό μοντέλο ακομμάτιστης αυτοδιοίκησης και θα το διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε τα χαρακτηριστικά του. Αντίπαλοί μας είναι μόνο τα προβλήματα και κυρίαρχη «ιδεολογία» μας το πώς θα εργαστούμε όλοι μαζί για τον τόπο μας.

LR: Τελικά που θα κριθούν οι εκλογές; Ποια κριτήρια θα υπερισχύσουν;

ΑΠ: Θα συγκρουστούν το γκρίζο με το φως. Η υποκινούμενη γκρίνια με την αισιοδοξία. Τα «ροζ συννεφάκια» με το ρεαλισμό. Οι φτηνές ατάκες με τον προγραμματικό λόγο. Οι λεονταρισμοί και η ψευτομαγκιά με το σχέδιο, την υπευθυνότητα και την ικανότητα. Οι κορώνες αοριστολογίας με τις ψύχραιμες φωνές του συγκεκριμένου. Στο «τέλος της μέρας» όσοι επένδυσαν στην υποτίμηση της νοημοσύνης και της ωριμότητας του εκλογικού σώματος, θα εκπλαγούν δυσάρεστα. Όσοι πλειοδότησαν σε ένα μεταμοντέρνο λαϊκισμό και μια δήθεν επαναστατική και δήθεν ανατρεπτική ρητορική, όσοι στόχευσαν να αποπροσανατολίσουν τον πολίτη και να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα, θα απογοητευτούν.

Οι φτηνές ατάκες με τον προγραμματικό λόγο

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η κοινωνία των πολιτών γνωρίζει ότι ο μηδενισμός και η στείρα άρνηση δεν είναι καλοί σύμβουλοι και δεν παρέχουν βιώσιμες λύσεις. Σε αυτές τις εκλογές η ουσιαστική αντιπαράθεση δεν είναι παραταξιακή. Συγκρούονται δυο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Από τη μια η φτηνή δημαγωγία, η «τσάμπα μαγκιά» και η ανευθυνότητα. Από την άλλη ο ορθολογισμός, ο ρεαλισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι την Κυριακή και λίγο πριν την κάλπη, όλοι θα γνωρίζουμε την πραγματική διακύβευση και με αυτή τη γνώση θα ψηφίσουμε. «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας» με πίστη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητές μας, με αισιοδοξία ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τον τόπο μας.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ