«Η ελιά είναι ευλογία για τη Φθιώτιδα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η ελιά είναι ευλογία για τη Φθιώτιδα»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 08:28
«Η ελιά είναι ευλογία για τη Φθιώτιδα»

Η ελιά εξακολουθεί να έχει κυρίαρχη παρουσία στην αγροτική καλλιέργεια του Νομού Φθιώτιδας, αφού αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των αγροτικών προϊόντων δίνοντας υπεραξία στην πρωτογενή παραγωγή.

Στη Φθιώτιδα σε μια έκταση 380.000 στρεμμάτων καλλιεργούνται 6,5 εκατομμύρια δέντρα.

Ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Φθιώτιδα Γιάννης Οικονόμου, μας μιλά με την επιστημονική και την επαγγελματική του ιδιότητα, για την ελαιοκαλλιέργεια και το μέλλον της στο νομό μας.

«Η κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει το κράτος για να στηρίξει την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία. Είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να συνεισφέρω. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, το γνωρίζω καλά και είμαι εδώ για να το κάνουμε πράξη...», λέει μεταξύ άλλων, στο LamiaReport ο Γιάννης Οικονόμου.

Συνέντευξη:

LRΈχεις κάνει σημαία την ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης του παραγωγικού δυναμικού της Φθιώτιδας, φαίνεται ότι σε αυτά τα πλαίσια αποδίδεις ιδιαίτερη σημασία στην ελαιοκαλλιέργεια, γιατί;

ΑΠ: Γνωρίζετε ότι η επιστημονική μου ιδιότητα είναι αυτή του Γεωπόνου και η επαγγελματική συνδέεται με τον χώρο τον τροφίμων. Έχω λοιπόν πέραν της εύλογης ευαισθησίας και την γνώση για να κατανοήσω την σημασία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, όχι μόνο για όσους ασχολούνται με αυτήν, αλλά και για τον νομό μας γενικότερα.

25.000 πολίτες του νομού ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια

Ας μιλήσουμε με αριθμούς, οι οποίοι πάντα μας βοηθάνε να δούμε την αλήθεια. Στην Φθιώτιδα καλλιεργούνται 380.000 στρέμματα (που αντιστοιχούν στο 30% της καλλιεργήσιμης γης) με 6,5 εκατομμύρια δέντρα , σε μια αναλογία 2:1 για την βρώσιμη ελιά έναντι της ελαιοποιήσιμης. Η παραγωγή, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μπορεί να φτάσει σε μια καλή χρονιά σε 12.000 τόνους ελαιόλαδου και 18.000 τόνους ελιά. Λειτουργούν 45 ελαιοτριβεία και 25.000 πολίτες του νομού ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια.

Πρόκειται συνεπώς για μια παραγωγική δραστηριότητα, άρρηκτα δεμένη με την περιοχή, η οποία απευθύνεται σε μια παγκόσμια αγορά διαρκώς αυξανόμενη.  Μια  αγορά που ζητά προιόντα υψηλότερης ποιότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ελαιοκαλλιέργεια είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί. Η ελιά είναι ευλογία για τη Φθιώτιδα. Αρκεί να το καταλάβουμε και να δράσουμε ανάλογα, προς όλες τις κατευθύνσεις.

LRΥπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της ελαιοκαλλιέργειας, που θα καταλήγουν σε αύξηση του εισοδήματος των εμπλεκομένων;

ΑΠ: Η απάντηση στο ερώτημα σας είναι κατηγορηματικά θετική. Και οι δυνατότητες βρίσκονται, στην αύξηση της παραγωγής, την βελτίωση της ποιότητας, την τυποποίηση και το marketing, στην προσαρμογή στις εξελισσόμενες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Κάθε ένα από τα παραπάνω απαιτεί ένα πλήρες πρόγραμμα δράσεων, πρώτα από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, μετά από όλους όσους εμπλέκονται στην δραστηριότητα ( βιομηχανίες, συνεταιρισμοί κλπ) αλλά και από το ίδιο το κράτος, που δεν μπορεί να λείπει από κανένα στάδιο αυτής της αλυσίδας. Τέλος, τεράστιο κομμάτι σε ότι αφορά το εισόδημα που μένει στη τσέπη του παραγωγού είναι και ότι έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής.  Ουσιαστικές παρεμβάσεις ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να ποτίζουν φθηνότερα και ταχύτερα, έργα οδοποιίας ώστε να μπορούν να φτάνουν στα κτήματα τους και φυσικά μια εντελώς διαφορετική φορολογική πολιτική.

LRΑς πάμε στο κράτος, έκανε ούτως ή άλλως λίγα στα χρόνια της ευημερίας, τι μπορεί να κάνει τώρα και ενώ η κρίση και οι συνέπειές της είναι παρούσες;

ΑΠ: Η κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια, αν δεν κινηθούμε ταχύτατα και αποφασιστικά προς ενίσχυση των τομέων που μπορούν να αποδώσουν έσοδα και στην ιδιωτική οικονομία και στα δημόσια ταμεία θα μένουμε εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Η φορολογία είναι εξοντωτική και αντικίνητρο

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει το κράτος για να στηρίξει την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία. Και  με χρηματοδοτήσεις αλλά και με την κινητοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αναλώνεται σε γραφειοκρατικές εργασίες και έχει αποσυρθεί από το «χωράφι» σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Τα σχέδια βελτίωσης είναι σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, που δεν αξιοποιούνται σωστά. Πρέπει να αλλάξει η στόχευση τους. Για παράδειγμα θα πρέπει να χρηματοδοτείται η δημιουργία σωστής αποθήκης ( ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας,  δεξαμενές αζώτου κλπ), η αγορά κλωβών για την μεταφορά του καρπού σε αντικατάσταση των τσουβαλιών, φυσικά υπάρχουν και άλλες δράσεις.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Το 2016 και το 2018 ήταν κακές έως καταστροφικές χρονιές, σε μεγάλο βαθμό ως συνέπεια των καιρικών συνθηκών.  Πρέπει μέσω ΕΣΠΑ να σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση ενός προγράμματος «γεωργικών προγνώσεων και προειδοποιήσεων»,  το οποίο θα είναι ένα όπλο τεράστιας αποτελεσματικότητας για την ελαιοκομία. Κάτι τέτοιο έχει σχεδιαστεί και ήδη λειτουργεί στην Γαλλία, πρέπει να γίνει και εδώ, σε όλη την επικράτεια και κανονικά όχι μόνο για τους ελαιώνες.

Η φορολογία είναι εξοντωτική και αντικίνητρο. Η ΝΔ έχει δεσμευθεί για γενναία  μείωση των φορολογικών συντελεστών και στο εισόδημα και στον ΕΝΦΙΑ. Πιστεύω ότι, όπως και στο σύνολο της οικονομίας, η μείωση των φορολογικών βαρών, θα βοηθήσει να εκτιναχτεί  η παραγωγή. Πρέπει να σχεδιαστούν και φορολογικά κίνητρα επιπλέον (για παράδειγμα κάποια έκπτωση φόρου θα μπορούσε να δίνεται για  την πραγματοποίηση εδαφολογικών μελετών και σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση των δεδομένων και στο δημόσιο).

Δεν πρέπει να χάνουμε τον χρόνο μας, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα

Η θεσμική ενίσχυση των συνεργειών (επιχειρηματικά σχήματα κάθε δυνατής νομικής μορφής), ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα από τους μικρού μεγέθους κλήρους, χωρίς να οδηγηθούμε σε λογικές τσιφλικιών και δημιουργίας ακτημόνων είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους και ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ το 2018 έχει αναφερθεί σε αυτό και στην απόφασή του να στηρίξει την δημιουργία και ύπαρξη τέτοιων σχημάτων.

LRΟι άμεσα ενδιαφερόμενοι πού πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους;

ΑΠ: Δεν πρέπει να υπάρξει τομέας που δεν θα τύχει της προσοχής τους, διότι σε όλους υπάρχουν δυνατότητες μεγάλης βελτίωσης. Και στην αύξηση της παραγωγής, και στην βελτίωση της ποιότητας και στην μεγέθυνση του ποσοστού της τυποποίησης και συσκευασίας ή των εξαγωγών.

Κάθε ένας τομέας από τους παραπάνω απαιτεί σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, δεν επαρκεί ο χώρος, όμως δεν πρέπει να χάνουμε τον χρόνο μας, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα.
Να αναφερθώ σε μερικά: η ταχύτατη μεταφορά του καρπού στο ελαιοτριβείο, η προστασία του κατά την παραμονή του εκεί από βροχές κλπ, η έκθλιψή του όσο το δυνατόν ταχύτερα, η χρήση στον σωστό χρόνο και στις ενδεδειγμένες ποσότητες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, η επέκταση των αρδευόμενων ελαιώνων, η υιοθέτηση της χλωρής λίπανσης, η θρυματοποίηση αντί της καύσης των κλαδιών, η επέκταση του δικτύου εργαστηρίων και η καθολική προσφυγή των αγροτών σε αυτά, η διαρκής εκπαίδευση και όσα σε άλλα σημεία ανέφερα είναι δράσεις που πρέπει, κατά περίπτωση,  να αναληφθούν ή να αξιοποιηθούν από τους αγρότες.

LRΑν επιχειρούσαμε να ποσοτικοποιήσουμε τον στόχο της αύξησης του εισοδήματος , που θα τον τοποθετούσατε;

ΑΠ: Επιχειρώντας μια σύγκριση  τιμών «στην αποθήκη», για ίδιας ποιοτικής κατηγορίας ελαιόλαδα, σε Ελλάδα και Ιταλία ( περιοχές Pescara & Chieti), διαπιστώνουμε ότι οι άνω τιμές πώλησης στην γειτονική χώρα είναι ως και διπλάσιες! Η Ιταλία είναι η χώρα προς την οποία πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας αφού το μέγεθος και η ποιοτική σύνθεση των ελαιολάδων της ταιριάζουν με την Ελλάδα, αντίθετα με την Ισπανία, όπου το θηριώδες μέγεθος της παραγωγής είναι το μείζον χαρακτηριστικό και όχι η ποιότητα.

Επισημαίνω ότι αυτό συμβαίνει πριν την τυποποίηση και την διάθεση τους στο εμπόριο, όπου η ψαλίδα μεγαλώνει.

Η διαφορά αυτή, στην τιμή παραγωγού, είναι αφενός μια καλή βάση προβληματισμού και αφετέρου μας δείχνει τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για την αύξηση του εισοδήματος από την ελαιοκαλλιέργεια.

Οι ποσοτικοί στόχοι λοιπόν πρέπει να είναι τιμές παραγωγού ίδιες ή παρεμφερείς με της Ιταλίας, ποσοστό εξαγόμενου συσκευασμένου ελαιόλαδου το ίδιο με της Ιταλίας. Μείωση του κόστους παραγωγής στα επίπεδα ανάμεσα σε αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ για την ποσότητα θα πρέπει να διεκδικήσουμε να καταστούμε η δεύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη.

LRΕίστε αισιόδοξος για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας;

ΑΠ: Η απάντηση «ναι» μοιάζει κοινοτυπία, όμως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πλήθος στοιχείων συνηγορούν  υπέρ όποιου πιστεύει στις προοπτικές της ελαιοκαλλιέργειας.  Η ποιότητα των ελιών και του λαδιού, το όνομα που έχουν κατακτήσει διεθνώς, η διαρκώς αυξανόμενη διεθνής ζήτηση, η δουλειά που γίνεται ( με ηγέτες στην προσπάθεια τα Ελληνικά Πανεπιστήμια) στο πεδίο του προσδιορισμού του ποσοστού φαινολών στο ελαιόλαδο, που θα εκτινάξει την διατροφική και οικονομική του αξία, δικαιολογούν την αισιοδοξία για το μέλλον.

Πρέπει να γίνει συστηματική δουλειά σε όλα τα πεδία

Όμως « συν Αθηνά και χείρα κίνει», για να φτάσουμε εκεί, για να είναι το εισόδημα αντάξιο των δυνατοτήτων και των προσδοκιών μας, πρέπει να γίνει συστηματική δουλειά σε όλα τα πεδία.Ένα ζήτημα είναι αυτά που πρέπει να γίνουν σε κεντρικό επίπεδο και ένα άλλο εξίσου σημαντικό είναι το τι θα κάνουμε εμείς εδώ. Με απλά λόγια υπάρχουν πράγματα και μεταρρυθμίσεις με αλλαγές και κίνητρα που θα κάνει ο Μητσοτάκης στην Αθήνα αλλά υπάρχουν και πολλά που πρέπει να γίνουν εδώ. Μπορούμε. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να συνεισφέρω. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, το γνωρίζω καλά και είμαι εδώ για να το κάνουμε πράξη.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ