«Για να αποκτήσει η Φθιώτιδα μια δυνατή φωνή. Για να έρθει η Δικαιοσύνη παντού»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Για να αποκτήσει η Φθιώτιδα μια δυνατή φωνή. Για να έρθει η Δικαιοσύνη παντού»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 08:07
«Για να αποκτήσει η Φθιώτιδα μια δυνατή φωνή. Για να έρθει η Δικαιοσύνη παντού»

Τη γνωρίσαμε ως ιστορικό, μέσα από τις ομιλίες της, τις εκδηλώσεις, τις εκθέσεις και τους ιστορικούς περιπάτους. Διαβάσαμε τα βιβλία της και τα ενδιαφέροντα άρθρα της σε εφημερίδες και περιοδικά. Ακούσαμε τις πανεπιστημιακές της διαλέξεις.  

Η Βασιλική Λάζου είναι πάντα ενεργή και παρούσα για την ανάδειξη του τόπου μας και των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων.

Τώρα κατεβαίνει με αξιώσεις στον πολιτικό στίβο ως υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  για να αποτελέσει μια δυνατή φωνή για τη Φθιώτιδα. Τη Φθιώτιδα, που όπως μας είπε, αξίζει και μπορεί περισσότερα.

Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που παραχώρησε  η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασιλικη Λάζου, στο LamiaReport και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.

 

Συνέντευξη

LR: κ. Λάζου θα ήθελα ενα πρώτο σχόλιό σας για την καταγγελία κατά του Ευρωβουλευτή Γεωργούλη...

ΑΠ: Ως γυναίκα, ως ευαισθητοποιημένος και ενεργός πολίτης, η θέση μου είναι ξεκάθαρη.

Καμία συγκάλυψη, καμία σκιά, καμία ανοχήΣτα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την βία κατά των γυναικών δεν υπάρχουν “ναι μεν αλλά”, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Καμία ανοχή. Το ίδιο σαφής είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Εμείς είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θύτες. Αυτά τα θέματα είναι βαθιά ριζωμένα στο αξιακό μας σύστημα.

Μόλις μάθαμε για την καταγγελία, ο κ. Γεωργούλης τέθηκε ακαριαία μέσα σε 15 λεπτά εκτός του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και της Ευρωομάδας του. Καμία συγκάλυψη, καμία σκιά, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται κάποιος και όποιος κι αν είναι αυτός.

LR: Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

ΑΠ: Κύριε Κωνσταντόπουλε, πάντα πίστευα ότι με τη δράση και τον αγώνα μας μπορούμε να συν-διαμορφώσουμε μια δίκαιη κοινωνία για εμάς και τα παιδιά μας. Ως σύγχρονη μητέρα και εργαζόμενη, μοιράζομαι καθημερινά τις ίδιες δυσκολίες, την αγωνία και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Σε μια πολιτική συγκυρία που η ακρίβεια χτυπάει την πόρτα κάθε νοικοκυριού και κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης, που απειλείται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, που η νέα γενιά κοιτά το μέλλον της με απαισιοδοξία κανείς μας δεν μπορεί να μένει απαθής και αμέτοχος. Συναισθανόμενη το χρέος για την πορεία της χώρας μας αποδέχθηκα με χαρά και αίσθημα ευθύνης την πρόταση να είμαι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μεγάλο σχολείο. Είχα την ευκαιρία να δω αλλά και να μάθω πολλάΤον πολιτικό χώρο που αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη και ρεαλιστική πολιτική πρόταση. Ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που κατατρώει τη ζωή μας οφείλουμε να προτάξουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης  και να ξαναφέρουμε τη χώρα μας και τη Φθιώτιδα σε τροχιά δίκαιης ανάπτυξης με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον.

LR: Και ξεκινάτε με πολύ καλά εφόδια... πανεπιστημιακή διδασκαλία και δημοσιογραφία..

ΑΠ: Πράγματι, η πανεπιστημιακή διδασκαλία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ μου δίνει την ευκαιρία να έρχομαι καθημερινά σε επαφή με νέους ανθρώπους.

Όλοι μας λένε «φτάνει ως εδώ. Δεν πάει άλλο Με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τους προβληματισμούς και κυρίως τα οράματά τους.  Η Ιστορία, και το πιστεύω ακράδαντα, μας δίνει δύναμη για να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο. Γιατί όταν ερμηνεύουμε το παρελθόν, μπορούμε να κατανοήσουμε το παρόν και το πιο σημαντικό, να σχεδιάσουμε το μέλλον.   

Από την άλλη η τριβή με τη δημοσιογραφία, με την αιχμή της επικαιρότητας, οξύνει τη σκέψη και το πολιτικό κριτήριο και μας φέρνει στην καρδιά των γεγονότων.

Εργάζομαι σε  εφημερίδες από το 2009, εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, όπως η Ελευθεροτυπία και ο Ελεύθερος Τύπος. Μεγάλο σχολείο. Είχα την ευκαιρία να δω αλλά και να μάθω πολλά. Τα τελευταία 7 χρόνια συνεργάζομαι με το Documento του Κώστα Βαξεβάνη. Μια εφημερίδα που υπηρετεί την ερευνητική δημοσιογραφία και λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

LR: Είστε δραστήρια γυναίκα. Πως συνδυάζεται η καριέρα, η οικογενειακή ζωή και η πολιτική δράση;

ΑΠ: Συνδυάζεται θα έλεγα δημιουργικά. Υπάρχουν βέβαια δυσκολίες που όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε καθώς καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε πολλαπλούς ρόλους, σύζυγοι, μητέρες, νοικοκυρές, εργαζόμενες, ενεργοί πολίτες. Νιώθω όμως τυχερή γιατί έχω μια πολύ υποστηρικτική οικογένεια.

Ο άντρας μου, ο Φώτης, η κόρη μου η Αντριάνα και η μητέρα μου η Ρένα στηρίζουν ολόψυχα τις επιλογές μου. Με συμβουλεύουν και βοηθούν κάθε μου προσπάθεια. Το κλειδί πιστεύω είναι η συμμετοχή. Το να κάνεις πράγματα μαζί, το να μοιράζεσαι ιδέες, οράματα και δράσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ευρύτερη οικογένειά μου με την οποία είμαστε πολύ δεμένοι. Με τα ξαδέλφια μου μεγαλώσαμε στο ίδιο σπίτι στο κέντρο της Λαμίας.

Οι περισσότεροι θα θυμούνται τον αδελφό του πατέρα μου τον Νίκο Λάζο, που άφησε εποχή στη Λαμία ως καθηγητής, αλλά και τους γονείς και τους θείους μου που ήταν δάσκαλοι στα σχολεία της πόλης μας.  

 

LR: Από την επαφή σας με τον κόσμο ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και για σας προσωπικά;

ΑΠ: Υπάρχει, και το βλέπουμε σε όλα τα χωριά και τις πόλεις της Φθιώτιδας που επισκεπτόμαστε, μια διάθεση ανατροπής, ένα ισχυρό ρεύμα αλλαγής. 

Όλοι μας λένε «φτάνει ως εδώ. Δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, για να μπορούμε να ανασάνουμε και να μπορέσουμε να ονειρευτούμε ξανά».

Το δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή αλλαγή», " κοινωνικό κράτος ή λεηλασία".

Και την πολιτική αυτή αλλαγή μπορεί να τη φέρει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με μια προοδευτική διακυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό.

Όσο αφορά στο πρόσωπό μου, κύριε Κωνσταντόπουλε, τα μηνύματα που λαμβάνω είναι πολύ θετικά,. Όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς μου ως πανεπιστημιακός – δημοσιογράφος αλλά και γιατί πάντα θεωρώ υπάρχει μια ανάγκη για ανανέωση, για φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα που με το ενδιαφέρον και τη δράση τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο τους. 

Αλλά και για γυναικεία συμμετοχή και γνωρίζετε ότι πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική με το 50-50 σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος.  

LR: Σε τι υπερτερεί το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έναντι του προγράμματος της Ν.Δ.;

ΑΠ: Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που συνοψίζεται σε 4 βασικούς άξονες. Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

Οι προσπάθειές μας στρέφονται σε όλους όσους βιώσαν την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας, σε όλους όσους είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται, στους νέους ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, να ξεκινήσουν οικογένεια και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Μπροστά στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα Μητσοτάκη που κατατρώει τη ζωή μας, στο αναποτελεσματικό κράτος που δεν μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες του, στην αναξιοκρατία και το ρουσφέτι για τους ημετέρους, στα υπερκέρδη των λίγων και στη λεηλασία των πολλών, απαντάμε με συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις που θα ανατάξουν την κοινωνία, που θα ξαναδώσουν το χαμόγελο και την αισιοδοξία και θα φέρουν την δικαιοσύνη παντού.

Για να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν στερήσει όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί το άδικο δεν το θέλει κανείς. Είτε είναι αριστερός, είτε δεξιός, είτε κεντρώος. Δίκαιη λοιπόν αναδιανομή του πλούτου αυτής της χώρας σε όφελος όλης της κοινωνίας. Έχουμε το πρόγραμμα, το σχέδιο, την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό για να το κάνουμε πράξη. 

LR: Μιλήσατε για τους νέους ανθρώπους. Αλήθεια τι περιμένουν οι νέοι μας από τους πολιτικούς σήμερα;   

ΑΠ: Για πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια, τον πρώτο λόγο τον έχει η κοινωνία και κυρίως οι νέοι. Νέα παιδιά που αρνούνται πλέον να είναι παθητικοί θεατές.  Στο ζοφερό κλίμα φόβου και μεθοδευμένης φίμωσης, η τραγωδία των Τεμπών και τα επικοινωνιακά κυβερνητικά «παιχνίδια» που ακολούθησαν πυροδότησαν την οργή των νέων μας που ξεχύθηκαν στους δρόμους σε βουβές και δυναμικές διαμαρτυρίες για την κυβερνητική ανικανότητα αλλά και για όλα αυτά που πνίγουν τη ζωή τους.

Οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, η έλλειψη στέγης και τα ακριβά ενοίκια, η κλιματική κρίση και οι καταστροφές, η εγκληματικότητα, ο φόβος ενός πολέμου και η ένταση στην περιοχή μας, οι επιδημίες και ασθένειες είναι τα κύρια θέματα που τους απασχολούν 

Η Φθιώτιδα και οι πολίτες της και μπορούν και αξίζουν πολλάΈχουμε δεσμευτεί για την άμεση αύξηση του κατώτατου στα 880 ευρώ και τη θεσμική θωράκιση του 8ωρου, της υπερωριακής απασχόλησης, αλλά και του εργασιακού περιβάλλοντος για κάθε εργαζόμενο και κάθε εργαζόμενη.

Και αυτά, η προστασία της εργασίας όσο και η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, αποτελούν ισχυρά αναπτυξιακά μέτρα. Ταυτόχρονα, θα αυξήσουμε την επιρροή του κράτους στις τράπεζες και θα ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις δίνοντας έμφαση στην παραγωγική διαδικασία.  Για να μπορούν οι νέοι και οι νέες μας να βρουν δουλειά, να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους στον τόπο τους.  

LR: Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα της Βασιλικής Λάζου για τη Φθιώτιδα;

ΑΠ: Η Φθιώτιδα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Και είναι πολλά. Έχουμε τις Θερμοπύλες, ένα παγκόσμιας εμβέλειας λίκνο του πολιτισμού, αλλά και περιοχή αναφοράς στον ιαματικό τουρισμό. Αλλά και άλλα σπουδαία ιστορικά τοπόσημα της περιοχής μας. Να τα αναδείξουμε ώστε να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη ανάπτυξη.

Σε έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, όπως είναι η Φθιώτιδα, θα αγωνιστώ να ξαναμπεί η αγροτιά στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης με στοχευμένα έργα, με ενθάρρυνση του συνεργατικού πνεύματος.

Να διεκδικήσουμε μαζί όλα όσα μας αναλογούν Θέλω οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο μας και να εργαστούν σε καλά αμειβόμενες θέσεις του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Να ξαναλειτουργήσουν στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως η ΛΑΡΚΟ. Να έχουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αξιόπιστο Νοσοκομείο στη Λαμία και Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια. Τα λιμάνια της Στυλίδας και του Αγίου Κωνσταντίνου να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν.

Γιατί η Φθιώτιδα και οι πολίτες της και μπορούν και αξίζουν πολλά. Και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να τα πετύχουμε. Για να διεκδικήσουμε μαζί όλα όσα μας αναλογούν. Για να αποκτήσει η Φθιώτιδα μια δυνατή φωνή.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ