«Να γίνει η Φθιώτιδα ένας τόπος που τα παιδιά της δεν θα μεταναστεύουν»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Να γίνει η Φθιώτιδα ένας τόπος που τα παιδιά της δεν θα μεταναστεύουν»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 08:32
«Να γίνει η Φθιώτιδα ένας τόπος που τα παιδιά της δεν θα μεταναστεύουν»

«Να γίνει η Φθιώτιδα ένας τόπος ευκαιριών, ένας τόπος με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο, ένας τόπος που τα παιδιά της δεν θα μεταναστεύουν. Ένας τόπος προορισμού!»

Ο Νίκος Πάπουτσας είναι γνωστός δικηγόρος της Φθιώτιδας, οποίος δίνει καθημερινές μάχες στα έδρανα της Δικαιοσύνης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι οικογενειάρχης, ζει μόνιμα στη Λαμία και πολλές φορές τον βλέπουμε να περπατά στους δρόμους της πόλης παρέα με τον γιο του, που όπως ο ίδιος δηλώνει, θέλει να του παραδώσει την πόλη και τον κόσμο καλύτερο απ’ ότι εκείνος τον βρήκε.

«Δεν έχω καταγωγή από κάποιο τζάκι»Ίσως αυτή να ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με την πολιτική. Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης με τον συνδυασμό Λαμία στο Κέντρο και έκτοτε, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Λαμιέων οι παρεμβάσεις του είναι συχνές.

Δείτε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο LamiaReport και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.

Συνέντευξη:

LR: Κύριε Πάπουτσα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι φυσική πολιτική συνέχεια ή κάτι άλλο;

ΑΠ: Κύριε Κωνσταντόπουλε το διακύβευμα στην άσκηση πολιτικής είναι να έχει αποτέλεσμα και να ωφελεί τον τόπο και τους συμπολίτες του. Απ’ όποια θέση λοιπόν την υπηρετεί κανείς, πρέπει να την υπηρετεί με αυτό ακριβώς το γνώμονα, το όφελος του τόπου του.

Αποκόμισα μεγάλη εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετώ με μεγάλη αγάπη, γιατί η άμεση και καθημερινή επαφή με τους συνανθρώπους μου στάθηκε η αφορμή να κατανοήσω σε βάθος τους προβληματισμούς αλλά και τις πραγματικές ανάγκες τους.

Το αν είναι φυσική πολιτική συνέχεια ή όχι, αυτό νομίζω δεν είναι δική μου απόφαση αλλά των ψηφοφόρων.

LR: Αν υποθέσουμε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχηματίσει κυβέρνηση, πού κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να εστιάσει την προσοχή της;

ΑΠ: Είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών, στο οποίο εν συντομία προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας με την παύση των πλειστηριασμών, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880€ στον ιδιωτικό και η αύξηση κατά 10% στο δημόσιο τομέα, η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και η επαναφορά της 13ης σύνταξης αλλά και η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Υπάρχουν βεβαίως κι άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν.

LR: Είναι όμως υλοποιήσιμα και εφαρμόσιμα τα μέτρα αυτά;

ΑΠ: Κύριε Κωνσταντόπουλε, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όσο κι εγώ προσωπικά έχουμε στο πρώτο πλάνο της πολιτικής μας σκέψης τον συμπολίτη μας και όχι τα ψυχρά νούμερα που τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποφασίζουν για εμάς κι έχουν φέρει την κοινωνία στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Είναι λοιπόν αυτονόητο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι κάθε στόχος είναι πραγματοποιήσιμος κι εφικτός όταν είναι με σαφήνεια προσδιορισμένος, κι όταν δεν είναι γενικόλογος κι αόριστος.

Το ερώτημα εδώ είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να προσαρμόσουμε την οικονομία στις ανάγκες των πολιτών ή τους πολίτες στις προσταγές της οικονομίας; Νομίζω πως εδώ που βρισκόμαστε, με την ακρίβεια να έχει υποβαθμίσει τις ζωές όλων μας, πρέπει να λάβουμε μια σοβαρή απόφαση, ή θα φτωχύνουμε κι άλλο ή, επιτέλους, θα μπορέσουμε να ζήσουμε όπως ζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η Φθιώτιδα έχει δυστυχώς απωλέσει το ευρωπαϊκό της κεκτημένο

Προσωπικά, κι αυτό είναι θέμα αρχής για εμένα, δεν θα μπορούσα να υπηρετήσω έναν πολιτικό σχηματισμό που να ζει αποκομμένος από την κοινωνία. Που να μην αντιλαμβάνεται τη δύσκολη καθημερινότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Κι αυτό γιατί είμαι κι εγώ ένας άνθρωπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σ’ αυτή την κοινωνία, δεν έχω καταγωγή ούτε από κάποιο τζάκι ούτε από μια οικογένεια με τεράστια περιουσία.

LR: Αφού μιλάμε για την κοινωνία και τις ανάγκες της, ας το εξειδικεύσουμε στον τόπο μας. Ποιες είναι οι ανάγκες της Φθιώτιδας;

ΑΠ: Η Φθιώτιδα έχει τις ίδιες ανάγκες που έχει κάθε άλλος τόπος στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το στοίχημα είναι να γίνει ένα μέρος με ευρωπαϊκή κανονικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Να παρέχει ευκαιρίες για εργασία, οι παροχές υγείας να είναι αντάξιες της Ευρώπης του 21ου αιώνα και όχι να εξαντλείται το υγειονομικό προσωπικό με τις συνεχείς και αλλεπάλληλες εφημερίες, να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να ασκούν το λειτούργημά τους απερίσπαστοι.

Κι άλλα πράγματα που μπορεί να φαίνονται μικρά αλλά δεν είναι. Να έχουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ισότιμη πρόσβαση στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.

Η Φθιώτιδα δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στην τύχη τηςΟι ένστολοι, γυναίκες και άντρες, που μας προστατεύουν να μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο και να κάνουν τη δουλειά τους έχοντας τα απαραίτητα μέσα για να το κάνουν και να μη στερούνται τίποτα. Ξέρετε, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν φαίνονται κι όμως είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Έχει ρωτήσει ποτέ κανείς τα πληρώματα των ασθενοφόρων για την καθημερινή τους αγωνία; Για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για να αλλάξουν τα λάστιχα από τα ασθενοφόρα; Και ότι οι ίδιοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους για να μπορούν με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια να κάνουν τη δουλειά τους; 

Γι’ αυτά κάποιος δεν πρέπει να ενδιαφερθεί πιά; Κι αυτά είναι ελάχιστα μονάχα από όσα συμβαίνουν και πρέπει να διορθωθούν. Η Φθιώτιδα έχει δυστυχώς απωλέσει το ευρωπαϊκό της κεκτημένο.

LR: Τι μπορεί να κάνει ο Νίκος ο Πάπουτσας για όλα αυτά;

ΑΠ: Κανένας μόνος του δεν είναι ικανός να λύσει από τη μια μέρα στην άλλη τα προβλήματα που υπάρχουν. Όμως, η δική μου πολιτική αντίληψη λέει ότι τα ζητήματα της περιοχής πρέπει σε πρώτη φάση να καταγραφούν με πληρότητα και με σαφήνεια.

Αυτό ξέρετε, δεν είναι δύσκολο να γίνει και ήδη έχω ξεκινήσει και κάνω αυτή τη δουλειά μέσα από τις καθημερινές μου επαφές με τους πολίτες της Φθιώτιδας, με τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες. Όταν έχουμε λοιπόν στα χέρια μας την πραγματική κατάσταση, τότε μπορούμε να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και πολύ απλά, πολύ ξεκάθαρα και χωρίς τυμπανοκρουσίες ή άλλες υπερφίαλες ενέργειες, να διευθετήσουμε το πρώτο από αυτά. Κι όταν γίνει αυτό, να προχωρήσουμε στο επόμενο και ούτω καθεξής.

 Η Φθιώτιδα δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στην τύχη της και να καταλήξει να είναι ο παρίας στο χάρτη της Ελλάδας. Αν μην τι άλλο, γι’ αυτό αγωνίζομαι τόσα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό θέλω να αγωνιστώ μέσα από την κεντρική πολιτική σκηνή, αν οι πολίτες της Φθιώτιδας με εξουσιοδοτήσουν με την μεγάλη ευθύνη για την εκπροσώπησή τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.

LR: Κύριε Πάπουτσα, θέλω να την εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών. Θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση; Κυβέρνηση συνεργασίας; Ή θα οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές;

ΑΠ: Κύριε Κωνσταντόπουλε, η αντίληψη και η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την πολιτική διαχείριση της χώρας, και νομίζω πως έχει γίνει αυτό ξεκάθαρο και δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα, είναι να υπάρχει ευρεία συναίνεση για τα μεγάλα και τα σημαντικά ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ακόμα κι αν είχε τη δυνατότητα για αυτοδυναμία, θα επέλεγε τη συνεργασία.

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τους πολιτικούς μας αντιπάλους είναι το γεγονός ότι συνεργάζομαι σημαίνει δεσμεύομαι να υποστηρίξω με καλή θέληση και με αληθινή προσπάθεια όλες τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες έχει συνομολογηθεί μια κοινή προγραμματική προσπάθεια για να γίνει το αύριο καλύτερο για όλους μας.

Οι δικές μου σκέψεις δεν έχουν να κάνουν καθόλου με τυχόν πολιτικές σκοπιμότητες ή την ικανοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών εκείνων  που προσδοκούν σε καρέκλες και θέσεις εξουσίας. Η δική μου προσπάθεια είναι απολύτως προσηλωμένη σε ένα και μόνο σκοπό, να γίνει η Φθιώτιδα ένας τόπος ευκαιριών, ένας τόπος με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο, ένας τόπος απ’ όπου οι πολίτες δεν θα μεταναστεύουν. Ένας τόπος προορισμού!

LR: Σας έχουμε ακούσει να λέτε δημόσια ότι το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι η ακρίβεια και η ασφάλεια. Γιατί αυτά τα δύο;

Για ποια ασφάλεια μιλάμε λοιπόν; ΑΠ: Δεν είναι βεβαίως μόνο αυτά τα δύο. Όμως, η πεποίθησή μου ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος έχει σε πρώτη προτεραιότητα την ακρίβεια και την έλλειψη του αισθήματος ασφάλειας που η πολιτεία οφείλει να του παρέχει, δεν προκύπτει από κάποια περισπούδαστη μελέτη, είναι ακριβώς αυτά που βιώνω κι εγώ ο ίδιος στην καθημερινότητά μου, αυτά που όλοι μας ζούμε.

Η ακρίβεια έχει φτάσει πια σε δυσθεώρητα ύψη και ο Έλληνας πολίτης κυριολεκτικά στενάζει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ακρίβεια είναι ξενόφερτη και έστω ότι το δεχόμαστε αυτό.

Γιατί δεν προχωρά σε μέτρα ανακούφισης όπως αυτά που ήδη έχει εξαγγείλει και θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα;

Από την άλλη, η ασφάλεια του πολίτη, για το οποίο η σημερινή κυβέρνηση διερρήγνυε τα ιμάτιά της στις προηγούμενες εκλογές, νομίζω πως ήταν απλώς μια κενή προεκλογική υπόσχεση! Βλέπουμε μέρα μεσημέρι να μαχαιρώνονται άνθρωποι στην Ακρόπολη!

Για ποια ασφάλεια μιλάμε λοιπόν; Οι γονείς φοβούνται για τα παιδιά τους, το ίδιο φοβάμαι κι εγώ για το δικό μου το παιδί.

Αν λοιπόν πρέπει κάτι να κάνω για τον τόπο μου, αυτό θα πρέπει να είναι αφενός η επίλυση του σοβαρότατου κοινωνικού προβλήματος της ακρίβειας που κυριολεκτικά πνίγει τους Έλληνες και αφετέρου η διευθέτηση του ζητήματος της ασφάλειας.

Για να μπορούμε όχι μόνο να περπατάμε και να ζούμε άφοβα στην όμορφη Φθιώτιδα, αλλά και για το κάνουμε με το κεφάλι μας ψηλά!

Βιογραφικό:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία. Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επί σειρά ετών άσκησα δικηγορία στην Αθήνα. Το έτος 2004 επέστρεψα στη Λαμία και δημιούργησα δικό μου δικηγορικό γραφείο, ασκώντας έως και σήμερα μάχιμη δικηγορία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκα ως μέλος του, το έτος 2015.

Από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και σήμερα είμαι μέλος της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

Τη περίοδο 2016-2018 διατέλεσα αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .

Το έτος 2018 εκλέχθηκα ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ .

Στις αυτοδιοικητικές  εκλογές του 2019 εκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λαμιέων , με την παράταξη «ΛΑΜΙΑ στο ΚΕΝΤΡΟ».

Σήμερα είμαι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

Αρθρογραφώ σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.

Είναι παντρεμένος, με την αρχιτέκτονα Μαρία Στέλλα Γεωργούση και από το γάμο μας έχουμε αποκτήσει ένα αγόρι ηλικίας σήμερα  δέκα ετών .

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ