«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με σημαντική διαφορά»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με σημαντική διαφορά»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023 06:57
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με σημαντική διαφορά»

«Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να δημιουργεί θετικές αλλαγές. Οι εκλογές είναι σημαντικές. Η καθημερινότητά μας καθορίζεται από το αποτέλεσμα και είναι ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι».

Συναντήσαμε τη βουλευτή Φθιώτιδας και υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου λίγες μέρες πριν τις εκλογές προκειμένου να κάνουμε μια συζήτηση για την υποψηφιότητά της και όσα θα ήθελε να μεταφέρει στους συμπολίτες της.

Μας υποδέχθηκε στο γραφείο της στη Λαμία και με αφορμή ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε για τις εκλογές ξεκινήσαμε κατευθείαν να συζητάμε για αυτό.

Συνέντευξη

LR: Μπορείτε να επαναλάβετε όσα ακούσαμε μόλις τώρα στο τηλέφωνο; Θα καταλήγαμε εκεί αλλά αφού ήρθαν έτσι τα πράγματα ας ξεκινήσουμε με αυτό. Γιατί κάποιος να ψηφίσει Ελένη Μακρή-Θεοδώρου;

ΑΠ: Πρώτα απ’ όλα κ Κωνσταντόπουλε θέλω να έχω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου μαζί με την ψήφο τους στις εκλογές. Στην πολιτική μου πορεία έχω επιλέξει να προβάλλω όλα όσα πρεσβεύω και πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μου, τον τρόπο που θέλω να ασκείται η πολιτική. Θα έχετε παρατηρήσει ότι συχνά μιλάω για εντιμότητα, διαφάνεια και συνέπεια. Επιτρέψτε μου πριν προχωρήσουμε να σας αναλύσω τι ακριβώς έχω στο μυαλό μου.

Στο δικό μου αξιακό κώδικα η πολιτική είναι επιλογή, είναι μάχη ιδεώνΣυνέπεια για μένα είναι η σταθερή παρουσία στα πολιτικά δρώμενα της Φθιώτιδας, η σταθερή ιδεολογική κατεύθυνση, όπως λέω είμαι «σταθερά εδώ», για την περιοχή, σε μια πορεία που ξεκίνησα πριν πολλά χρόνια ως δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Λιανοκλαδίου, συνέχισα ως νομαρχιακή και περιφερειακή σύμβουλος και η συνεχής στήριξη των συμπολιτών μου με έφερε το 2012 στο Κοινοβούλιο ως βουλευτή. «Σταθερά εδώ» επίσης για τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι στην πρώτη γραμμή των προεκλογικών μαχών με όλους τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας. Μέσω αυτής της πορείας έχω αποκτήσει μια εμπειρία, γνωρίζω τα προβλήματα της περιοχής, γνωρίζω τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν, πιστεύω πως μπορώ να λύσω προβλήματα. Επίσης είμαι «σταθερά εδώ» για όλες και όλους. Προσπαθώ να είμαι χρήσιμη όπου μου ζητηθεί, να αναδείξουμε ζητήματα της περιοχής, να μεταφέρουμε μηνύματα ομάδων πολιτών στα υπουργεία, να διορθώσουμε αδικίες του συστήματος.

Το δεύτερο που με ακούτε να λέω είναι η εντιμότητα. Η πολιτική έχει ανάγκη από ανθρώπους που με ακέραιο το αίσθημα ευθύνης και προσφοράς θέλουν να συνεισφέρουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, πέρα και πάνω από τις προσωπικές φιλοδοξίες που έχει όποιος ασχολείται με τις εκλογές.

Θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν τα μέσα που χρησιμοποιώ για να εκλεγώΥπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν την πολιτική ως μέσο για να πλουτίσουν ή να διασωθούν οικονομικά. Είναι κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει και πιστεύω πως αυτοί ευθύνονται για τα δεινά τις χώρας και των πόλεών μας, για την έλλειψη εμπιστοσύνης και την καχυποψία που υπάρχει για τους πολιτικούς. Βλέπετε πως αργά ή γρήγορα όλα βγαίνουν στο φως. Στο δικό μου αξιακό κώδικα η πολιτική είναι επιλογή, είναι μάχη ιδεών, είναι επικράτηση κατευθύνσεων για τη χώρα. Δεν θα σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει κακό στη χώρα, θα σας πω με σιγουριά ότι δεν πιστεύω πως η κατεύθυνση που θέλει να δώσει είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

Τέλος με ακούτε να μιλάω για διαφάνεια. Σε αυτές τις εκλογές επέλεξα να έχω μια έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνοντας τους συμπολίτες μου για όλες τις προεκλογικές μου δράσεις θέλοντας να τις συνδέσω και με έναν συμβολισμό. Έχω επιλέξει τον προεκλογικό αγώνα με συζήτηση με τους πολίτες, με προτάσεις και ιδέες, κάποιες είναι εύκολα υλοποιήσιμες και άλλες περισσότερο φιλόδοξες αλλά πάντα μετρημένες και εφικτές. Δίνω μια προεκλογική μάχη χωρίς συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και συμφωνίες για εξυπηρετήσεις. Θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν τα μέσα που χρησιμοποιώ για να εκλεγώ. Για όσα σας είπα θα ήθελα να έχω τη στήριξη των συμπολιτών μου.

LR: Αν και η απάντηση με καλύπτει, λόγω της επαγγελματικής «διαστροφής» μου γεννιούνται κάποιες ερωτήσεις. H ανάλυση για την εντιμότητα, τη διαφάνεια και τη συνέπεια κρύβει μέσα και κάποια μηνύματα για άλλους υποψηφίους; Είναι άλλοι που δεν είναι έντιμοι, διαφανείς και συνεπείς;

ΑΠ: Σας μίλησα για τις δικές μου αρχές και αξίες και τον τρόπο που θέλω να δραστηριοποιούμαι πολιτικά. Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι έντιμοι, δεν είναι διαφανείς και δεν είναι συνεπείς. Για αυτό υπάρχει αυτό το αίσθημα του κόσμου για τους πολιτικούς, για αυτό και η αποχή έφτασε το 2019 κοντά στο 50%. Το μήνυμα που θέλω να περάσω πρώτα στους συμπολίτες μου είναι ότι η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να δημιουργεί θετικές αλλαγές. Οι εκλογές είναι σημαντικές. Η καθημερινότητά μας καθορίζεται από το αποτέλεσμα και είναι ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Μένουν λίγες μέρες μέχρι τις εκλογές και με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες για κάθε υποψήφιο, να αξιολογήσουμε με κριτική σκέψη αυτά που θα δούμε και να επιλέξουμε την παράταξη και το πρόσωπο που είναι κοντά στις προτεραιότητές μας, στις αρχές και τις αξίες μας. 

Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να δημιουργεί θετικές αλλαγέςΑπόλυτη ταύτιση ιδεών και σκέψης είναι δύσκολο να υπάρξει. Επίσης το εξοργιστικό σε κάθε εκλογική διαδικασία είναι και οι διάφορες συζητήσεις για τις λεγόμενες κομματικές «γραμμές» που αποθαρρύνουν τους συμπολίτες μας να πάνε στην κάλπη. Είναι τόσο άδικο να υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών. Σε αυτές τις εκλογές, στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν «γραμμές», υπάρχουν μόνο πολιτικές προτεραιότητες. Μία από αυτές έχει να κάνει με τη στήριξη των γυναικών που έγινε σαφές και με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου επικρατείας όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στη θέση της επικεφαλής γυναίκα όπως και άλλες εφτά γυναικείες προσωπικότητες.

LR: Τι μήνυμα θεωρείτε πώς θέλει να περάσει η συγκεκριμένη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για στήριξη των γυναικείων υποψηφιοτήτων;

Δεν πιστεύω στους πολιτικούς «ελβετικούς σουγιάδες»ΑΠ: Το μήνυμα για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς διακρίσεις, χωρίς «αόρατα» εμπόδια στην ανέλιξη και την πρόοδο. Ο Πρωθυπουργός δέχτηκε έντονη κριτική στην αρχή της διακυβέρνησης για τη μικρή συμμετοχή γυναικών. Αυτό άλλαξε στον ανασχηματισμό και η εικόνα θα είναι διαφορετική στην επόμενη Κυβέρνηση, αν οι πολίτες μας επιλέξουν. Κ Κωνσταντόπουλε ζούμε σε μία κοινωνία στην επαρχία, υπάρχουν ακόμη συντηρητικά χαρακτηριστικά και κατάλοιπα και αυτά θέλουμε να εξαφανίσουμε. Θέλουμε οι γυναίκες να νιώθουν ασφάλεια να μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας ή παρενόχλησης.

Θέλουμε οι γυναίκες να νιώθουν άνετα όταν γυρίζουν σπίτι τους και περνάνε από σκοτεινά μέρη, να μη σφίγγουν τα κλειδιά στην τσέπη τους, να μη χτυπάει δυνατά η καρδιά τους από φόβο. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για να γεννηθούν περισσότερα παιδιά, να αντιμετωπιστεί το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα και οι γυναίκες να μη φοβούνται την απόλυση λόγω της μητρότητας.

Θέλουμε το κριτήριο για αύξηση μισθού ή εξέλιξης στη δουλειά να είναι η απόδοση και η παραγωγικότητα του εργαζομένου και όχι το φύλο. Και όλα αυτά χωρίς ποσοστώσεις, προσωπικά δεν πιστεύω στις ποσοστώσεις. Θέλουμε στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας η αξιοκρατία να είναι ο κανόνας, να εξελίσσονται οι ικανοί και οι εργατικοί. Σε ό,τι με αφορά δεν επιθυμώ να ψηφιστώ επειδή είμαι γυναίκα.

Καλώ τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν επειδή μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες, για τις προτάσεις που καταθέτω, επειδή βλέπουν στο πρόσωπό μου μία μαχήτρια που θα παλέψει για το καλό του τόπου, για έναν πιο δίκαιο κόσμο, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, για την προώθηση πολιτικών που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας,  για τη στήριξη των εργαζομένων, με εντιμότητα και συνέπεια όπως είπαμε.

LR: Σας έχω δει να μιλάτε το τελευταίο διάστημα και για συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες. Θέλετε να μας αναλύσετε και αυτό; Ποιες είναι και γιατί;

ΑΠ: Και εδώ θα ήθελα να σταθούμε. Σε αυτή την προεκλογική μάχη έχω ξεκάθαρα θέσει τις πολιτικές μου προτεραιότητες και όσα θέλω να ασχοληθώ την επόμενη μέρα ως βουλευτής. Μιλάω για την Εκπαίδευση, την Υγεία, την Ανάδειξη την Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον Τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Έχω επιλέξει μετά από αρκετή και αναλυτική σκέψη τους συγκεκριμένους τομείς που είναι σε αρμονία με τους τρόπους που η Φθιώτιδα μπορεί να αναπτυχθεί.

Θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πιστεύω στους πολιτικούς «ελβετικούς σουγιάδες» που τα ξέρουν όλα και τα λύνουν όλα. Προσωπικά δεν τους εμπιστεύομαι αυτούς. Στη Φθιώτιδα υπάρχει πολιτικός με εξαιρετικές γνώσεις για την Οικονομία, υπάρχει άλλος που ως δικηγόρος έχει βαθιά γνώση των νομικών ζητημάτων, άλλος με γνώσεις στα αγροτικά ζητήματα, ο καθένας στις γνώσεις που ήδη διαθέτει πρέπει να χτίζει την πολιτική του πορεία.

LR: Φαντάζομαι εννοείτε ότι γνώση της Οικονομίας έχει ο Υπουργός Οικονομικών και γνώση στα αγροτικά ζητήματα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό. Πέφτω μέσα; Και επειδή αναφέραμε τους Υπουργούς, εσείς έχετε φανταστεί τον εαυτό σας Υπουργό;

ΑΠ: Μέσα πέσατε. Ένας φίλος μου που δυστυχώς έχει φύγει από τη ζωή έλεγε συχνά πως «όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν Ναπολέων Βοναπάρτη». Άλλος φαντάζεται τον εαυτό του Υπουργό, άλλος επιτυχημένο επιχειρηματία, άλλος πλούσιο, άλλος αστροναύτη, άλλος πρωταθλητή. Οι στόχοι μας καθορίζονται από τη φαντασία μας και όσο πιο μεγάλη φαντασία έχεις τόσο πιο ψηλά μπορείς να πας. Σε αυτή τη φάση εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την εκλογή μου ως βουλευτής Φθιώτιδας.

Αν μιλήσουμε για τη σφαίρα των φαντασιώσεων, δεν έχω φανταστεί τον εαυτό μου Υπουργό, φαντάζομαι συχνά μια εικόνα όπου περπατάω στη Λαμία που είναι γεμάτη κόσμο, σε μια ευημερούσα οικονομία, με τα καταστήματα γεμάτα, με τους πολίτες γεμάτους χαμόγελα και τη ζωντάνια να κατακλύζει την πόλη. Η περιοχή έχει ζήσει τέτοιες στιγμές στο παρελθόν και θέλω να εργαστώ για να τις ξαναζήσει. Αυτή η εικόνα δεν μπαίνει πάνω από υπουργικές καρέκλες;

LR: Για να πάμε σε κάτι πιο ελαφρύ, θέλω να μοιραστείτε μαζί μας μια ευχάριστη και μια δυσάρεστη στιγμή από την πολιτική σας πορεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με σημαντική διαφοράΑΠ: Φυσικά, το συζητούσα και πρόσφατα με φίλους. Η πολιτική γενικότερα είναι γεμάτη δυσάρεστες και ευχάριστες στιγμές σε καθημερινό επίπεδο και για αυτό θέλει γερό στομάχι να τα γυρνάει όλα. Η πιο δυσάρεστη στιγμή ήταν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 που η Νέα Δημοκρατία έχασε και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση.

Είχαμε βγει από τα πιο δύσκολα πολιτικά χρόνια της μεταπολίτευσης, μετά από μεγάλη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης, η οποία ανακόπηκε από τις υποσχέσεις για σκίσιμο των μνημονίων «με ένα νόμο και ένα άρθρο» και τις υποσχέσεις για τύπωμα χρημάτων, ανέφικτα πράγματα που τα βρήκαμε μπροστά μας και χάσαμε πολύτιμο χρόνο που παλεύουμε να κερδίσουμε τώρα.

Η πιο ευχάριστη προσωπική στιγμή στην πολιτική ήταν η ορκωμοσία μου ως βουλευτής υπό το βλέμμα του συζύγου μου και των παιδιών μου. Ήταν μια στιγμή ικανοποίησης, επιβράβευσης μιας πορείας πολλών χρόνων στην πολιτική και συνειδητοποίησης της ευθύνης που καλέστηκα να διαχειριστώ.

LR: Κλείνοντας θα τολμήσετε να μας κάνετε μία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Φθιώτιδα;

ΑΠ: Φυσικά, θα σας δώσω την προσωπική μου εκτίμηση και ελπίζω να επιβεβαιωθώ την άλλη Κυριακή. Εκτιμώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στην Ελλάδα και ειδικά στη Φθιώτιδα χωρίς να χάσει δυνάμεις σε σύγκριση με το 2019. Έχω γυρίσει όλο το νομό και βλέπω πως οι συμπολίτες μου εκτιμούν τη σταθερότητα και όσα έγιναν αυτή την τετραετία.

Παρόλα τα λάθη και τις παραλείψεις που υπήρξαν και δεδομένων των κρίσεων που καλεστήκαμε να διαχειριστούμε, οι πολίτες βλέπουν ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, μπορεί να βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο ειδικά όταν συγκρίνεται με μεγάλες ανέφικτες υποσχέσεις που οι πολίτες έχουν βαρεθεί και δεν εμπιστεύονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με σημαντική διαφορά.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, θεωρώ ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Οικονόμου θα κάνουν το ένα-δύο με τους πολίτες να επιβραβεύουν την παρουσία τους και το έργο τους στην Κυβέρνηση αυτά τα χρόνια. Αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις και πιστεύω πως θα βρίσκομαι στην τρίτη, και εκλόγιμη, θέση ως μια επιλογή συνέπειας, εντιμότητας και ανανέωσης. Σε κάθε περίπτωση είναι προσωπικές εκτιμήσεις και το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε αν θα επιβεβαιωθούν.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ