Αίτηση αποφυλάκισης έκανε ο ενεχυροδανειστής - λέει ότι δεν υπάρχει αδίκημα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 10:30 Αίτηση αποφυλάκισης έκανε ο ενεχυροδανειστής - λέει ότι δεν υπάρχει αδίκημα

Ο δικηγόρος του γνωστού ενεχυροδανειστή Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή του μόλις δύο ημέρες μετά την προσωρινή κράτησή του. 

Η αίτηση αποφυλάκισης κατατέθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση να μην προφυλακιστούν οι 23 κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση.

O Aλέξης Κούγιας επικαλείται το ότι οι δικαστικές αρχές (ανακρίτρια και εισαγγελέας) διαπίστωσαν όπως αναφέρεται στην αίτηση την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, μετά από επικοινωνία τους με τις τελωνειακές αρχές.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» την επισήμανση για ανυπαρξία αδικήματος λαθρεμπορίας επεσήμανε στις δικαστικές αρχές, οι οποίες δεν είχαν αντιληφθεί το όλο θέμα, ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων Μιχάλης Δημητρακόπουλος ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι η αρμόδια εισαγγελέας της υπόθεσης επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και ενημερώθηκε ότι ο νόμος δεν επιβάλει δασμούς, άρα δεν υπάρχει λαθρεμπορία, για εξαγωγές χρυσού στη γειτονική Τουρκία.

Αναλυτικά η αίτηση του συνηγόρου του Ριχάρδου Μυλωνά

«Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.

Κατόπιν αυτού, όπως επισημαίνει, «και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία “Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών”».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση